İran'daki camiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Bu madde, İran'daki tarihi önemi bulunan camileri listelemektedir.

İsim Görüntü Şehir Yıl G Açıklamalar
Bastak Camii Bastak  ? TS
İmamzade Cafer Camii
Imamzadeh Jafar of Borujerd.jpg
Borucerd  ? TS
Borucerd Camii
Jame1.jpg
Borucerd 9. yüzyıl TS
İmamzade Haşim Camii
Imamzadeh Hashem 2006.jpg
Amol 897 TS
Firdevs Camii
Ferdows Congregation Mosque.JPG
Firdevs 7. yy TS
Hamedan Cuma Camii
Hamedan Jameh mosque.jpg
Hamedan  ? TS
İsfahan Camii
Jamé Mosque Esfahan courtyard.jpg
İsfahan 771 TS
Şah Camii
Naghshe Jahan Square Isfahan modified.jpg
İsfahan 1611 TS
Şeyh Lütfullah Camii
Sheikh Lotf Allah Mosque2.jpg
İsfahan 1618 TS
Camkaran Mosque
Jamkaran Mosque-3855.jpg
Camkaran ( Kum ) 984 TS 12. İmam Mumammed Mehdi adıyla inşa edilmişti.
Aga Bozorg Camii
Aghabozorg kashan.jpg
Kaşan 18. yy TS
Goharşad Camii
Goharshad2.jpg
Meşhed 1418 TS İmam Rıza Türbesi içinde yer almaktadır.
İmam Rıza Camii Meşhed 818 TS 8. İmam Ali er-Rıza'nın türbesi içinde yer alır. Dünyanın en büyük camilerinden birisidir. Caminin iç alanı 267,079m2 ve dış alanı 331,578m2 olmak üzere toplam 598657 m²'lik alana sahiptir[1]
Nayin Camii
Masjed jame naeen posht.jpg
Nayin 9. yy TS
İmamzade Hüseyin Camii
Qazvin - Emamzadeh-ye Hossein.jpg
Kazvin 16. yy TS
Kazvin Atik Camii
Jame qazvin4.JPG
Kazvin 807 TS Caminin eski bölümünün halife Harun Reşid tarafından yaptırıldığı söylenir. Sonradan Safeviler devrinde camiye eklemeler yapıldı. Caminin çift katmanlı ana kubbesi Selçuklular döneminde ziyarete kapatıldı.
Kazvin El Nebi Camii
Masjed-alnabi-qazvin.jpg
Kazvin 1787 TS
Kum Masume Camii
Honor Maasoome-Ghom-Iran.JPG
Kum  ? TS Fatimah el-Ma'sūmah Türbesi, 8. Oniki Şiî imam kardeşler
Şah Abdulazim Camii 160x160px|none Rey  ? TS
İmamzade Salih Camii
Imamzadeh Saleh2.jpg
Şemiran  ? TS
Nasır el-Mülk Camii
Nasirolmolk mosque.jpg
Şiraz 1888 TS
Şah Çerag Camii Şiraz  ? TS Twelver Shī‘ah Imām, Mūsā al-Kādhim iki oğlunun mabedinin yer aldığı camii.
Vekil Camii
Vakil Mosque Shabestan.jpg
Şiraz  ? TS
Tebriz Mavi Camii
Blue Mosque of Tabriz.jpg
Tebriz 1465 TS
İmamzade Hamza Camii
Mollah imamzadeh tabriz.jpg
Tebriz 14. yy TS Oniki Şiî imamı on iki, Musa el-Kadhim Hamzaçebi, mabedlerinin yer aldığı camii.
Tebriz Cuma Camii Tebriz  ? TS
Sahib el Amr Camii
Sahebolamr-Tabriz.JPG
Tebriz 1636 TS
Musala of Tehran Tahran 1983 TS
Humeyni Anıtmezarı
Khomeini-shrine.JPG
Tahran 1989 TS Ruhullah Humeyni ve Ahmed Humeyni'nin mabedinin bulunduğu camii.
Yezd Camii Masjed-e Jomeh, Yazd.jpg Yazd 12. yy TS
Zencan Camii Jemeh mosque Zanjan.jpg Zencan 1826 TS
G (Grup)
SA Suudi (Vehhabiler)
A Araplar
TS 12 İmam
U Bilinmeyen

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ."The Glory of the Islamic World". Imam Reza (A.S.) Network. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303175435/http://www.imamreza.net/eng/imamreza.php?id=1073. Erişim tarihi: 2009-05-25.