İntraserebral kanama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İntraserebral kanama
İntraserebral kanama
UzmanlıkNöroşirürji
BelirtilerBaş ağrısı, tek taraflı güçsüzlük, kusma, nöbetler, bilinç düzeyinde azalma, boyun sertliği, ateş
NedenleriBeyin travması, anevrizmalar, arteriyovenöz malformasyonlar, beyin tümörleri
Risk faktörüYüksek tansiyon, amiloidoz, alkolizm, düşük kolesterol, kan sulandırıcılar, kokain kullanımı
TanıBilgisayarlı tomografi
Ayırıcı tanıİskemik inme
TedaviKan basıncı kontrolü, cerrahi müdahale, ventriküler drenaj
Prognoz%20 iyi sonuç
SıklıkYılda 10.000 kişide 2,5
ÖlümBir ayda %44 ölüm olasılığı

İntraserebral kanama, beynin dokularına, ventriküllerine veya her ikisine birden kanamadır. Kafatasında bir tür kanamadır ve bir tür felçtir.[1]

Belirtiler arasında baş ağrısı, tek taraflı güçsüzlük, kusma, nöbetler, bilinç düzeyinde azalma ve boyun sertliği yer alabilir. Genellikle semptomlar zamanla kötüleşir. Ateş de yaygındır.

Nedenleri arasında beyin travması, anevrizmalar, arteriyovenöz malformasyonlar ve beyin tümörleri yer almaktadır. Spontan kanama için en büyük risk faktörleri yüksek tansiyon ve amiloidozdur. Diğer risk faktörleri arasında alkolizm, düşük kolesterol, kan sulandırıcılar ve kokain kullanımı bulunur. Teşhis tipik olarak bilgisayarlı tomografi ile yapılır. Benzer şekilde ortaya çıkabilecek diğer durumlar arasında iskemik felç de bulunur.[2]

Tedavi tipik olarak bir yoğun bakım ünitesinde yapılmalıdır. Kılavuzlar, kan basıncının sistolik 140 mmHg'ye düşürülmesini önermektedir. Kan sulandırıcılar mümkünse tersine çevrilmeli ve kan şekeri normal aralıkta tutulmalıdır. Hidrosefaliyi tedavi etmek için ventriküler dren yerleştirme ameliyatı kullanılabilir ancak kortikosteroidler kullanılmamalıdır. Bazı durumlarda kanı almak için ameliyat yararlıdır.

Beyin kanaması her yıl 10.000 kişide yaklaşık 2.5'i etkiler. Erkeklerde ve yaşlılarda daha sık görülür. Etkilenenlerin yaklaşık % 44'ü bir ay içinde ölmektedir. Etkilenenlerin yaklaşık %20'sinde iyi bir sonuç ortaya çıkar. Bir tür hemorajik inme olan intraserebral kanama, ilk olarak 1823'te "sızıntılar ve tıkaçlar" olarak adlandırılan yetersiz kan akışı nedeniyle iskemik inmelerden ayırt edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Naidich, Thomas P.; Castillo, Mauricio; Cha, Soonmee; Smirniotopoulos, James G. (2012). Imaging of the Brain, Expert Radiology Series,1: Imaging of the Brain. Elsevier Health Sciences. s. 387. ISBN 978-1416050094. 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Hemphill JC, 3rd; Greenberg, SM; Anderson, CS; Becker, K; Bendok, BR; Cushman, M; Fung, GL; Goldstein, JN; Macdonald, RL; Mitchell, PH; Scott, PA; Selim, MH; Woo, D; American Heart Association Stroke Council; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; Council on Clinical Cardiology (Temmuz 2015). "Guidelines for the Management of Spontaneous Intracerebral Hemorrhage: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association". Stroke: A Journal of Cerebral Circulation. 46 (7). ss. 2032-60. doi:10.1161/str.0000000000000069. PMID 26022637.