İnterviki bağlantılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ekran görüntüsü interviki bağlantısının kaldırılmasını gösteriyor

İnterviki bağlantısı World Wide Web üzerindeki birçok vikiler için bağlantı oluşturmak için bir olanaktır. Kullanıcılar tüm URL'leri yapıştırmaktan kaçınırlar (normal web sayfalarında olduğu gibi) ve bunun yerine aynı wiki içindeki (intraviki bağlantıları) bağlantılara benzer bir stenografi kullanırlar.

İnternet'teki alan adı aksine, küresel olarak tanımlanmış interviki önekleri listesi yoktur, bu nedenle bir viki sahipleri, ihtiyaçlarına uygun bir interviki haritası (İnterHarita) tanımlamalıdır. Kullanıcılar genellikle kullanmak istedikleri her viki için ayrı hesaplar oluşturmak zorundadır (anonim olarak düzenlemeyi düşünmedikçe). Metin biçimlendirme ve mizanpajdaki değişiklikler de bir vikiden diğerine kesintisiz geçişi engelleyebilir.

Viki bağlantılarını belirli bir topluluğun üyeleri için yazmayı daha basit hale getirerek, bu özellikler farklı vikileri birbirine yaklaştırmaya yardımcı olur. Bu hedefi ilerletmek için, farklı vikilerin amaçlarını ve vurgularını açıklamak için interviki "otobüs turları" oluşturuldu.

Sözdizimi[değiştir | kaynağı değiştir]

İnterviki bağlantı gösterimi, büyük ölçüde bir vikinin biçimlendirme için kullandığı sözdizimine bağlı olarak değişir. Vikilerde en yaygın iki bağlantı deseni CamelCase ve ücretsiz bağlantılar ([[çift köşeli parantez]] gibi bazı kümeler sınırlayıcı ile çevrili rastgele ifadeler). CURIE sözdizimi (yeni bir W3C standardı), tek bir köşeli parantez kümesi kullanır.

CamelCase tabanlı bir vikideki interviki bağlantıları genellikle "Kod:SayfaAdı" biçimini alır; burada Kod başka bir viki için tanımlanan İnterHarita önekidir. Böylece, "VikiPedi:İnterViki" bağlantısı HTML'de Vikipedi'deki bir maddeye bağlantı olarak oluşturulabilir: örneğin Vikipedi:Dillerarası bağlantı. Bir CamelCase vikiden başlığında boşluk içeren bir sayfaya bağlantı vermek için boşlukların alt çizgi ile değiştirilmesi gerekir (örn. VikiPedi:Anasayfa).

Vikipedi gibi ücretsiz bağlantılara dayalı wikiler üzerindeki interviki bağlantıları genellikle aynı ilkeyi izler, ancak dahili bağlantılar için kullanılacak sınırlayıcıları kullanır. Bu bağlantılar daha sonra, dahili olduklarında olduğu gibi ayrıştırılabilir ve kaçabilir, böylece boşlukların daha kolay yazılmasına izin verilebilir, ancak diğer özel karakterlerle ilgili sorunlara neden olabilir. Örneğin Vikipedi'de, [[MeatBall:AssumeGoodFaith]], MeatBall:AssumeGoodFaith olarak ortaya çıkar ve [[:en:InterWiki]] (eski sözdizimi: [[EnWikipedia:InterWiki]]) en:InterWiki olarak görüntüler.

MediaWiki yazılımı, otomatik diller arası bağlantılar oluşturmak için benzer gösterimi kullanan ek bir özelliğe sahiptir; örneğin, [[en:InterWiki (satır başı) Genişletilmiş Cialis otomatik olarak madde ekranının üstünde ve altında veya yanındaki kenar çubuğunda "Diğer diller: English | ..." etiketli bir kaynağı oluşturur. Diğer çeşitli viki yazılımı sistemleri, bu tür "yarı dahili" bağlantılar için, ad alanı veya birden çok alt topluluk için destek gibi özelliklere sahiptir.

Çoğu InterHarita uygulaması, interviki önekini tam bir URL önekiyle değiştirir, bu nedenle viki dışı birçok web sitesine de sistemi kullanarak atıfta bulunulur.Örneğin, Free On-line Dictionary of Computing'ndeki bir tanıma yapılan atıf, söyleyeceği [[Foldoc:foo]] yetersiz Genişletilmiş biçimini alabilir bağlantıyı Foldoc:foo14 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. olarak ekleyip görüntüleyecek bir sistem. Bu, söz konusu URL'nin formunu bile bilmenize gerek kalmadan, bir viki sayfasından genel olarak referans verilen kaynaklara bağlantı vermeyi çok kolaylaştırır.

İnterviki kavramı, wiki dışı web sitelerinden gelen bağlantılara eşit olarak uygulanabilir. Örneğin Advogato, MeatBall'dan türetilen bir InterHarita'ya dayalı stenografi bağlantıları oluşturmak için bir sözdizimi sunar.

WordPress, diğer web sitelerinde barındırılan resimleri, videoları, LaTeX formüllerini ve denklemlerini, haritaları vb. gömmek için benzer bir "kısa kod" kısayol gösterimi sunar.[1]

Uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Dahili olarak, interviki bağlantıları kullanan bir vikinin wiki kodu bağlantılarından tam URL'lere bir eşlemesi olmalıdır. Örneğin, [[MeatBall:InterWiki]] MeatBall:InterWiki olarak ortaya çıkabilir, ancak http://usemod.com/cgi-bin/mb.pl?InterWiki bağlanılır.

Çoğu viki sistemi, sayfanın başlığının başka bir şekilde değişmeyen bir adresin sonunda göründüğü tek tek sayfalar için URL'ler kullandığından, bu tür eşlemeleri tanımlamanın en basit yolu, URL'nin değişmeyen kısmı yerine interviki önekini kullanmaktır. Yukarıdaki örnekte, MeatBall: yerine http://usemod.com/cgi-bin/mb.pl? HTML oluşturulmuş bağlantının hedefini oluştururken kullanılır.

Her viki için sıfırdan yeni bir liste oluşturmak yerine, listenin bir kopyasını başka bir siteden almak genellikle yararlıdır. MeatballWiki [1]5 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve UseModWiki sitesi gibi siteler, bu amaçla sıklıkla kullanılan kapsamlı listeler içerir. Diğer viki sayfalarıyla aynı şekilde herkese açık olarak düzenlenebilir ve ikincisinin kullanılabilir olduğu ancak potansiyel olarak güncel olmadığı doğrulanır. MediaWiki'nin varsayılan interviki bağlantıları listesi, MeatballWiki'nin listesinin eski bir sürümünden türetilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

İç bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

İnterviki bağlantıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""What is a shortcode?"". 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]