İnkhundla

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İnkhundla (eş anlamlı: tinkhundla) Esvatini'deki idari bölümler içinde ilçeden küçük ancak şefliklerden büyük idari yapılardır.[1] Svaziland'da 55 adet inkhundla: 14 adet Hhohho Bölgesinde, 11 adet Lubombo Bölgesinde, 16 adet Manzini Bölgesinde ve 14 adet Shishelweni Bölgesinde bulunmaktadır. Svaziland Anayasasına göre, devlet iktidarının merkezi hükûmetten tinkhundla alanlarına devrini ve seçime veya kamu görevine atanmanın temelini oluşturan bireysel menfaatleri vurgulayan, demokratik, katılımcı, tinkhundla tabanlı bir sistemdir.[1] Her inkhundla, Svaziland Meclisi'nde seçimle belirlenen bir üyeliğe sahiptir.[1][2] Yerel yönetim seçimlerinde de aynı eğilim uygulanmaktadır. Bu yönetim sistemi, Kral Sobhuza II tarafından siyaset araştırmacıları ve avukatların yardımı ile hazırlandı. 1978'de yürürlüğe girdi ve vatandaşların isteklerine uygun olarak 1990'ların başında yeniden düzenlendi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Swaziland Govt. "Historical Background". Swaziland Government. 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2014. 
  2. ^ Swaziland Govt. "Conduct of Elections" (PDF). Swaziland Government. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2014.