İngiliz bayrağı teoremi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İngiliz bayrağı teoremine göre, kırmızı kareler, mavi karelerle aynı toplam alana sahiptir.
Uzayda İngiliz bayrağı teoremi, kırmızı kareler, mavi karelerle aynı toplam alana sahiptir.

Öklid geometrisinde, İngiliz bayrağı teoremi, dikdörtgeni içinde bir noktası seçilirse, 'den dikdörtgenin iki karşıt köşesine olan Öklid mesafelerinin karelerinin toplamının, diğer iki karşıt köşenin toplamına eşit olduğunu söyler.[1][2][3] Denklem olarak aşağıdaki şekilde gösterilir:

Teorem ayrıca dikdörtgenin dışındaki noktalar için ve daha genel olarak Öklid uzayındaki bir noktadan uzaya gömülü bir dikdörtgenin köşelerine kadar olan mesafeler için de geçerlidir.[4] Daha genel olarak, bir noktasından paralelkenarın iki karşıt köşesine kadar olan uzaklıkların karelerinin toplamı karşılaştırılırsa, iki toplam genel olarak eşit olmayacak, ancak iki toplamın farkı noktasının seçimine değil yalnızca paralelkenarın şekline bağlı olacaktır.[5]

Teorem, Pisagor teoreminin bir genellemesi olarak da düşünülebilir. noktasını dikdörtgenin dört köşesinden herhangi birine yerleştirmek, dikdörtgenin köşegeninin karesini, Pisagor teoremi olan dikdörtgenin genişliğinin ve uzunluğunun karelerinin toplamına eşit olarak verir.

Teoremin ispatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanıt için çizim

Şekilde gösterildiği gibi, , , ve kenarlarıyla sırasıyla , , ve noktalarında birleşen dik çizgileri noktasından dikdörtgenin kenarlarına çizin; bu dört nokta , , ve , bir ortodiyagonal dörtgen köşelerini oluşturur. Pisagor teoremini dik üçgenine uygulayarak ve olduğunu göz önünde bulundurarak,

bulunur ve benzer bir argüman ile 'den diğer üç köşeye olan mesafelerin uzunluklarının kareleri şu şekilde hesaplanabilir:

  • ,
  • ve
  • .

Bu nedenle:

İsimlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu teorem ismini, 'den dikdörtgenin köşelerine doğru olan doğru parçaları çizildiğinde, ispatta kullanılan dikey çizgilerle birlikte, tamamlanan şeklin bir şekilde Birleşik Krallık Bayrağına benzemesinden alır.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lardner (1848), The First Six Books of the Elements of Euclid, H.G. Bohn, s. 87 
  2. ^ Young (1917), Elementary Mathematical Analysis, The Macmillan company, s. 304 .
  3. ^ Bôcher (1915), Plane Analytic Geometry: with introductory chapters on the differential calculus, H. Holt and Company, s. 17, 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ekim 2020 .
  4. ^ Harvard-MIT Mathematics Tournament solutions 22 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Problem 28.
  5. ^ Hadamard (2008), Lessons in Geometry: Plane geometry, American Mathematical Society, s. 136, ISBN 978-0-8218-4367-3, 25 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ekim 2020 .