İncinme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İncinme
Diğer adlarKas gerginliği, çekilmiş kas, yırtılmış kas
Diz arkası kirişindeki aynı gerilimin ve buna bağlı morarmanın iki görüntüsü. Fotoğraflardan biri ayna aracılığıyla çekildi.
UzmanlıkAcil tıp
BelirtilerMorluk, şişlik, kızarıklık ve ağrı
NedenleriKasta aşırı stres ve/veya tekrarlanan yaralanma
Gerilmeyi Tasvir Eden 3D Tıbbi Animasyon
İncinmeyi gösteren 3 boyutlu animasyon

İncinme, bir kasta, tendonda veya her ikisinde birden meydana gelen akut veya kronik yumuşak doku hasarıdır. Bir bağın eşdeğer yaralanması burkulmadır. İncinme, eklemlerin birisini burkarak ve aşındırarak veya kas dokusunda oluşan zedelenmedir.[1] Genellikle kas veya tendon, dayanabileceğinden daha fazla fiziksel stres altında, genellikle bir aktivitenin süresinin, yoğunluğunun veya sıklığının ani artması nedeniyle aşırı gerilir ve kısmen yırtılır. İncinmeler en sık ayak, bacak veya sırtta oluşur. Acil tedavi genellikle dinlenme, buz, kompresyon, yükselme (ing: R.I.C.E.) olarak kısaltılan dört adımı kapsar.

İncinme kendini ağrı, kızarıklık, şişkinlik veya çürükle belirtir. Hasta yaralı bölgeyi hareket etmekte zorlanır. İncinme oluştuktan sonra parmağın düz bir yerde yani atelde kalması gerekebilir.

Eklem 2 hafta sonra çalışmaya devam edebilir. İlk 24 saat içinde yük taşımaya devam edebilir.

Belirtiler ve semptomlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İncinmenin tipik belirtileri ve semptomları arasında ağrı, ilgili yapının işlevsel kaybı, kas zayıflığı, morarma ve yerel iltihaptır.[2] Yaralanmanın derecesine bağlı olarak bir gerginlik hafif aşırı gerilmeden şiddetli yırtıklara kadar değişebilir.[1]

Neden[değiştir | kaynağı değiştir]

Mekanik travmaya veya yaralanmaya neden olabilecek herhangi bir aktivitede (örn. temas sporları, ağır nesnelerin kaldırılması) uygunsuz vücut mekaniğinin bir sonucu olarak bir incinme oluşabilir. Genellikle kas veya tendon aşırı gerilir ve dayanabileceğinden daha fazla fiziksel strese maruz kalır.[1] incinmeler genellikle bir tendonun veya kasın kısmi veya tam yırtılmasıyla sonuçlanır veya tam tendon kopması şeklinde ciddi olabilir. incinmeler en sık ayak, bacak veya sırtta meydana gelir.[3] Akut incinmeler yakın zamanda meydana gelen mekanik travma veya yaralanma ile daha yakından ilişkilidir. Kronik gerginlikler tipik olarak kasların ve tendonların uzun bir süre boyunca tekrarlayan hareketlerinden kaynaklanır.[1]

Sınıflandırma


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Sprains and Strains: In-Depth". National Institutes of Health. Ocak 2015. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020. 
  2. ^ Brumitt, Jason; Cuddeford, Tyler (Kasım 2015). "Current Concepts of Muscle and Tendon Adaptation to Strength and Conditioning". International Journal of Sports Physical Therapy. 10 (6). ss. 748-759. ISSN 2159-2896. PMC 4637912 $2. PMID 26618057. 
  3. ^ Mulcahey, Mary K. (Haziran 2020). "Sprains, Strains and Other Soft-Tissue Injuries". OrthoInfo. American Academy of Orthopaedic Surgeons. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020.