İncedere, Hanak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.48, 30 Nisan 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17008140 numaralı sürüm (bağlantı düzenleme)
İncedere
Harita
Ardahan
Ardahan
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlArdahan
İlçeHanak
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam582
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0478
Posta kodu75900
Resmî site
[1]

İncedere, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Eski ismi “Piklop” olarak bilinmektedir. Daha sonra ise köyün adı “İncedere” olarak değiştirilmiştir. Bölgenin Osmanlı hâkimiyetine girmesini müteakiben yapılan 1573 tarihli arazi kayıtlarında köyün ismine rastlamak mümkündür. 1573 tarihindeki kayıtlara göre Meşe Ardahan (Hanak) bölgesi sınırlarında kalan köyün “Piklop” olarak geçmektedir. Bu durum köyün en az 500 yıllık bir geçmişinin olduğunu göstermektedir. Köyün içerisinde kurulu bulunan 1851 tarihinde yapılan Kale de bu tarihi doğrulamaktadır.

Coğrafya

Köyün merkezi Hanak ilçesine uzaklığı 5 km, il merkezi Ardahan’ a olan uzaklığı 33 km’dir. Köyün kuzeyinde Koyunpınar köyü, kuzeybatısında İncedere köyü, batısında Güneşgören, doğusunda ise Alacam köyü ve güney sınırında da Ardahan ili bulunmaktadır. Köyün batısında Yalnızçam Dağları ve kuzeydoğusunda da Kol Dağı'nın uzantıları bulunmaktadır. Köyde bulunan akarsular küçük dereler halinde doğup, köy merkezinden geçerek, Alacam köyü içerisinden Çot çayına karışır. Köyün batısında yayla olarak kabul gören düzlükler yer almaktadır. Köyün denizden yüksekliği 1.800 metredir.

İklim

Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Ekonomi

Halkın büyük çoğunluğu küçük çiftçi olup, tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Köy çevre ekili alan ve mera yönünden zengindir. Genel olarak köyde arpa, buğday yem bitkileri ekimi yapılmaktadır. Tarımda makine kullanımı artmaktadır. Yüksekliğin fazla olması, dolayısıyla kış aylarının ağır geçmesi nedeniyle meyve ve sebze tarımı yapılamamakta, bu ürünlerin tamamı satın alınmaktadır. bazı yıllarda ihtiyaca yetecek ürün dahi elde edilmemektedir. Tarımsal alanda hayvancılık ilk sırayı almaktadır. Bitkisel üretim daha sonra gelir. Köyde mera, otlak ve yaylak varlıkları geniş olduğundan önemli bir hayvancılık potansiyeline sahiptir. Köyde hayvancılığın büyük bölümünü büyükbaş hayvancılık oluşturmakta olup, küçükbaş hayvancılık çok azdır. Köyde arıcılık da yapılır. Bölgemizin zengin florasından dolayı arıcılık için iyi bir potansiyel mevcuttur.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Bunun yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir köyde elektrik ve sabit telefon vardır.[1]

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 481
2007 499
2000 582
1997 491

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal