İnce Memed II

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İnce Memed 2 sayfasından yönlendirildi)
İnce Memed II
YazarYaşar Kemal
Kapak sanatçısı
Resim: Avni Arbaş
Tasarım: Yeşim Balaban
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım1969
YayımcıAnt Yayınları
Yapı Kredi Yayınları
Medya türüBasılı kitap
Sayfa459
ISBN978-975-08-0717-6
OCLC1224352937
İnce Memed serisi
İnce Memed I
(1. kitap)
İnce Memed II
(2. kitap)
İnce Memed III
(3. kitap)

İnce Memed II, Yaşar Kemal'in yazdığı İnce Memed serisinin ikinci romanıdır. İlkin gazetede tefrika edilen İnce Memed II, 1969 yılında kitap haline getirildi.[1] Yazar, İnce Memed serisinde başkaldırıyı savunmuştur.[2] İnce Memed I, Ağrıdağı Efsanesi, Kuşlar da Gitti, İnce Memed III eserleriyle birlikte yazarın en çok satan ilk beş kitabından üçüncüsüdür.[3]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Jandarmalar tarafından aranan İnce Memed, Koca Osman'ın yaşadığı Vayvay köyüne giderek köylülerden gizli bir şekilde Koca Osman'ın evinde kalır. Vayvay köyünün ağası Ali Safa Bey, köylülerden köyü terk etmelerini ister. Böylece bütün topraklar ona kalacaktır ama köylü köyü terk etmek istemez. Adam tutarak köyü her gece kurşunlatır fakat birkaçı dışında köylü direnir. İnce Memed köyden ayrılarak kendi köyüne gider. Sarı Ümmet'in evine varır, Ümmet ona erzak verir ve köyün askerlerle dolu olmasından ötürü hemen geri dönmesini söyler. Memed, Hürü Ana'dan köyde olup biteni öğrenir. Memed'in Abdi Ağa'yı öldürmesi köylüyü ilk başta çok sevindirmiştir, ama sonra Abdi'nin yerine silahlı,zalim Kel Hamza gelince köylü, Abdi Ağa'yı mumla aramaya başlamıştır. Köylü Kel Hamza'dan çok çekmiştir ve Memed'e çok kızgındır. Bu arada Memed, Hürü Ana'nın kocası Durmuş Ali'nin öldürüldüğünü öğrenir. Hürü Ana hep Topal Ali'nin Hamza'nın adamı olduğunu söyler.

Köyü terk ettikten sonra olanları öğrenen Vayvay köylüleri, İnce Memed'in köyde olduğunu söylemediği için Koca Osman'a kızar. Ali Safa, köylünün İnce Memed'den güç aldığını anlar ve İnce Memed'i öldürmek için peşine düşer.Onu öldürmesi için de İdris Bey'i görevlendirir. İdris Bey, Memed'i bulur, ama onu öldürme girişiminde bulunmaz. Hamza köylünün malını satar ve köylü sefalet içinde kalır. Memed çarpışmalarda yaralanır. Yaralı bir şekilde Vayvay köyüne çocuk kılığında girer. Koca Osman onu bulur. Topal Ali, Hamza'nın gözünü korkutur. İnce Memed seni öldürmek için Çukurova'ya indi, der. Hamza çok korkar, kurtuluş yolu arar. Ali Safa'nın aklına yeni bir fikir gelir ve köyün bütün sularını keser. Köylü zor durumdadır.

Vayvay köyünde yaşayan genç ve acı çekmiş Seyran, İnce Memed'e tutulur. Zamanla Memed'le Seyran birbirlerine çok yakınlaşırlar. Birbirlerinden hoşlanırlar ve ilişkiye girerler. Ali Safa, ayaklanıp suyu açan köylüleri tutuklatır. Memed, Koca Osman'la, Kamer Ana'yla, Seyran'la vedalaşır ve Ali Safa'yı öldürmeye gider. Ali Safa'nın konağına girer ve onu öldürür. Oradan Hamza'nın peşine düşer ve onu da öldürür. Daha sonra Memed'den haber alınamaz.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Işık, Yeşim (1 Ocak 2017). "İRAN'DA İNCE MEMED I'İN ETKİSİ ALTINDA YAZILAN BİR ESER: MADİYAN DAĞI ÜZERİNDE BİR ÇERAĞ". International Journal of Languages' Education. Volume 5 (Issue 1). s. 738. doi:10.18298/ijlet.1684. 
  2. ^ Kışlalı, Ahmet Taner (22-28 Mart 1987). "Demokrasi, Roman, Dil, Eğitim, Sanat, Politika Üzerine". Haftaya Bakış. 6 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 
  3. ^ Erciyes, Cem. "O Güzel İnsanlar Yaşar Kemal'i Yalnız Bırakmadılar" (PDF). Radikal. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]