İnceğiz, Kahramankazan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İnceğiz
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeKahramankazan
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam38
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06
Posta kodu06980
Resmî site
[2]

İnceğiz, Ankara ilinin Kahramankazan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün kuzeyindeki yamaçta, Hamamın Yıkık denilen yerde İnce Beyler denilen bir sülalenin yaşadığı ve köyün adının buradan geldiği söylenir. Bu sülaleye ait mezarlar hala köyün okulunun bahçesinde mevcuttur. İnce Beyler sülalesini düşmanları ortadan kaldırmıştır. Sadece bir kız çocuğu sağ kalmış, Çubuğun Yiğitli (İbek) köyündeki akrabaları tarafından alınıp orada kalmıştır. Köydeki önemli sülalelerden bazıları şunlardır; Ali Kethüdaoğulları (Ersoy), Terlemezoğulları (Şimşek), Çanlıaligil (Yavuz), Kocaihtiyarlar (Ozcan), Onbaşılar (Yılmaz), Tüloğulları (Gül), Hacigiller (Öztürk), İmamlar (Tatar)'dır.

Eski adı “İncüğez” olan İnceğiz köyü, 1530 yılında Murtazaabad kazasına bağlı, Hâssa-yi Mîr-livâ (Alaybeyi hassı) köylerinden biriydi. 28 haneden oluşan yerleşkede, 13 mücerred (bekar erkek) de dahil olmak üzere yaklaşık 153 kişi barınıyordu. Ankara Alaybeyi'ne ait İnceğüz köyünün yıllık hasılatı 3400 akçe civarındaydı. Bölgede bulunan bazı köyler Celali baskınları, hastalık ve afetler dolayısıyla tamamen terkedilmiş; İnceğüz köyünün nüfusu da ciddi şekilde azalmıştır.

1844 yılında Yenimahalle-Dodurga Köyünden Akman oğlu Süleyman, Akman oğlu Ahmed, Akman oğlu Osman ve Hacı oğlu Ali, İnceğiz köyüne yerleşmiştir. 1845 yılında yerleşkede bulunan hane sayısı üçe düşmüştür. Bu tarihlerde köyde Süleyman oğlu Ömer (çiftçi), Tolu oğlu Hüseyin (çiftçi) ve Ali Kethüda oğlu Ali (çiftçi) ikamet etmiştir.

İdari Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet döneminde İnceğiz köyü, önce Yabanabad kazası Merkez (Kızılcahamam) nahiyesine, Kızılcahamam ilçesinin kurulması ile de Pazar nahiyesine bağlanmıştır. Daha sonraki yıllarda Kahramankazan ilçesine dahil olmuştur. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kararı ile de Büyükşehir mücavir alanı içerisine alınıp ve mahalle statüsüne geçmiştir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

1935 nüfus sayımında 160 olan nüfusu, 1945 yılında en yüksek seviyesi olan 228 kişiye ulaşmıştır. 2007 adrese dayalı nüfus sayımına göre nüfusu 53’tür. Bu mahallede barınan bazı sülaleler şunlardır: Ali Kethüdaoğulları (Ersoy), Terlemezoğulları (Şimşek), Çanlıaligil (Yavuz) ve Kocaihtiyarlar (Gül, Ozcan).

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 53
2000 65
1997 110

Coğrafik Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramankazan ilçesinin yaklaşık 13 km kuzeydoğusunda, ovaya doğru uzanan tabansız vadi başlangıcında bulunan yerleşme; Yayalar, Uçarı ve Aşağı Karaören köyü ile Kızılcahamam ilçesine bağlı Şaraç köyüne komşudur. Engebeli bir araziye sahip olan bölgenin toprak yapısı III. ve IV. sınıf kireçsiz kahverengi orman toprağıdır. Kısmen fundalıklar ve meralar ile kuru tarıma uygun arazisi vardır. Yerleşmenin kuzeybatı tarafında, seyrek fundalık alanlarda jeolojik fosilimsi erozyonal kaya örnekleri ve sıra kayalar görülür.

Kültürel Unsurları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabesiz eski çeşmeler bulunmakta olup, geleneksel mimari taş duvarlı ve çatılı evlerdir. Camii minareli ve çatılıdır. Çok amaçlı köy konağı bulunmaktadır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçim kaynağı kuru tarım ve hayvancılıktır. Sulama imkânı olmadığından arpa, buğday, kavun, nohut, fiğ gibi ürünler ekilmektedir.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

İlköğretim taşımalı olarak yapılmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]