İnözü Vadisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İnözü Vadisi, yaklaşık 100 km Ankara'nın kuzeybatısında Beypazarı ilçesinde iki dağ arasındaki çukurca arazidir. Beypazarı ilçeside yaklaşık 700 metre irtifa'da yer almaktadır ve Seben, Kıbrıscık, Nallıhan, Mihalıççık, Polatlı, Güdül ve Çamlıdere ilçeleri ile çevrilidir.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Beypazarı, genel görünüm

Vadi kendisi 40° 12' K enlem ve 31° 58' D boylam içindeki alanda yer alır. Vadinin, doğu ve batı yamaçları çok dik ve kayalıktır. Vadi meyve bahçeleri, kavak tarlaları, fundalıklar her iki tarafında uçurum ve sarp kayalardan oluşur ve buradan Beypazarı - Kıbrıscık karayolu geçer. Bu kayalıklarda birçok mağara bulunmaktadır. Vadi Beypazarı kentsel bölgeye ulaşır, burada doğu ve batı yamaçları çok sarp ve kayalıktır. Bu bölümde vadi tabanı çok dar olup, şehir merkezine doğru genişler.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Konumu sonucu denizden uzak ve dağlarla çevrili olduğundan, Beypazarı ilçesi, yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı bir karasal ve yarı kurak iklime sahiptir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Vadinin kuzey tarafı, daha nemlidir ki, batı Karadeniz ikliminden etkilenir.

Üremek için İnözü Vadisinde bulunan kuş türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara leylek Ciconia nigra, Mısır akbabası Neophron percnopterus, Kaya güvercini Columba livia, Üveyik Streptopelia turtur, Ak karınlı ebabil Apus melba, Avrupa arı kuşu Merops apiaster, İbibik Upupa epops, Kaya kırlangıcı Hirundo rupestris veya Ptyonoprogne rupestris, Ak kuyruksallayan Motacilla alba, Kızılgerdan Erithacus rubecula, Bülbül Luscinia megarhynchos, Kara kızılkuyruk Phoenicurus ochruros, Bayağı kızılkuyruk Phoenicurus phoenicurus, Kara kulaklı kuyrukkakan Oenanthe hispanica, Gök ardıç kuşu Monticola solitarius, Karatavuk Turdus merula, Ökse ardıç kuşu Turdus viscivorus, Kamış bülbülü Cettia cetti, Maskeli ötleğen Sylvia melanocephala, Bayağı çıvgın Phylloscopus collybita, Dağ baştankarası Parus lugubris, Mavi baştankara Parus caeruleus, Büyük baştankara Parus major, Bayağı sıvacı kuşu Sitta europea, Kaya sıvacı kuşu Sitta neumayer, Bayağı sarıasma Oriolus oriolus, Kızıl sırtlı örümcek kuşu Lanius collurio, Alaca örümcek kuşu Lanius nubicus, Leş kargası Corvus corone, Bayağı kuzgun Corvus corax, Bayağı sığırcık Sturnus vulgaris, Bayağı serçe Passer domesticus, Kaya serçesi Petronia petronia, Saka kuşu Carduelis carduelis ve Keten kuşu Carduelis cannabina.[1]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Esra Per & Metin Aktaş, Bird Census News 2008, 21/2: 44-53

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]