İmpala

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İmpalalar sayfasından yönlendirildi)
İmpala
Güney Afrika'da erkek impala
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
Familya: Bovidae
Alt familya: Aepycerotinae
Gray, 1872
Cins: Aepyceros
Sundevall, 1847
Tür: A. melampus
Aepyceros melampus
Lichtenstein, 1812

İmpalanın yayılım alanı
Alt türler

Metne bakınız.

İmpala (Aepyceros melampus) Güney ve Doğu Afrika'da yaşayan, orta boy bir antilop türüdür. Monotipik Aepyceros cinsinin ve Aepycerotinae alt familyasının tek üyesi olan bu tür ilk olarak 1812 yılında Alman zoolog Martin Hinrich Carl Lichtenstein tarafından tanımlanmıştır. İki alt türü tanınmaktadır (A. m. melampus ve A. m. petersi).

Omuz yüksekliği 70 ila 92 cm, ağırlığı da 40 ila 76 kg arasındadır. Tüyleri mat kızılımsı kahverengidir. Erkeklerinin ince uzun, lir şeklinde boynuzları 45 ila 92 cm uzunluğundadır.

Gündüzleri etkin olan impala iklim ve coğrafya koşullarına göre ya sürü hâlinde ya da belirli bölgelerde yaşayabilirler. Üç ayrı sosyal grup hâlinde yaşadıkları gözlemlenmiştir: Kendilerine ait bölgelerde yaşayan erkekler, bekâr erkek sürüleri ile dişi sürüleri.

İmpalalar, savunma mekanizması olarak kullandıkları kendilerine özgü iki farklı zıplama biçimiyle bilinir. Son derece hızlı koşan bu hayvanlar, zarif görünüşleri ve ürktüklerinde zıplayarak koşmalarıyla ünlüdür. Bu da, kendilerine saldıranın bir tek hayvan üzerinde dikkatini yoğunlaştırmasını önleyerek onları şaşırtır. Sıçrama uzaklığı 9 m'ye, sıçrama yüksekliği 3 m'ye ulaşabilir. İmpalalar otların yanı sıra filiz, sürgün ve meyvelerle de beslenir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]