İliryalılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İlliryalı sayfasından yönlendirildi)
MS 1.-2. yüzyıllarda İlirya kabileleri.

İliryalılar veya İlirler (Grekçe: Ἰλλυριοί, Illyrii veya Illyri) antik dönemde Balkanlar’ın batısının bir kısmı ve İtalya Yarımadası’nın güneydoğu kıyılarında (Messapia) yaşamış olan boy gruplarıdır.[1] İlliryalıların bölgesi eski Grek ve Roma kayıtlarında İlirya olarak verilmiştir.

İlirya, kuzeyde Avusturya Alpleri'nden güneyde Arnavutluk ve Kuzey Yunanistan’a (Epir) kadar geniş bir bölgeye yayılmaktaydı. Kelime anlamı "özgürler ülkesi" olan İlirya MÖ 2. yüzyıldan itibaren Roma İmparatorluğu'nun eyaleti oldu.[kaynak belirtilmeli]

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

İlliryalıların kökenleri konusunda birden fazla görüş vardır. Bir düşünceye göre bugünkü Arnavutluk halkı ve dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan Arnavutların, İlliryalıların soyundan geldiği iddia edilmektedir. Boşnaklar için de aynı iddia vardır.[2] Ayrıca modern Arnavutçanın, Güney İlirya diyalektinden kaynaklandığı görüşü yaygındır.[3][4]

İlliryalılar, Yunanlar ve Antik Makedonlar ile karışarak Helen kültürünü oluşturdular. Pek çok Roma imparatoru İlirya kökenliydi (Örneğin İstanbul'a ismini veren Büyük Konstantin, Aya Sofya'yı yaptıran I. Justinianus). Roma İmparatorluğu'nun 5. yüzyıldaki bölünmesinden sonra İlirya, Güney Slavlarının istilasına maruz kaldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Frazee 1997, s. 89: "The Balkan peninsula had three groups of Indo-Europeans prior to 2000 B.C. Those on the west were the Illyrians; those on the east were the Thracians; and advancing down the southern part of the Balkans, the Greeks."
  2. ^ http://www.bosniafacts.info/other/genetic-makeup-of-the-balkans 8 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Balkanların Genetik Yapısı.
  3. ^ Ceka, Neritan (2005), "The Illyrians to the Albanians", House Migjeni, ISBN 99943-672-2-6.
  4. ^ "Albania". Londra: Encyclopædia Britannica. 11 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016.