İlk Hedefler Beyannamesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlk Hedefler Beyannamesi, CHP'nin 14. Kurultayında anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaştığında yeni anayasaya uygulayacağı temel ilkeleri ifade eden 14 Ocak 1959 tarihinde kurultayda Turan Güneş tarafından okunan bir metindir.

1- Demokratik gelişmeyi durduran ve gerileten her türlü antidemokratik kanunlar usuller, zihniyet ve tatbikat kaldırılacaktır.

2- Anayasamız modern demokrasi ve cemiyet anlayışına uygun, halk egemenliği, hukuk devleti, sosyal adalet ve güvenlik esaslarına dayanan devlet nizamına göre değiştirilecektir.

a) Irk, cins, din, mezhep, siyasi fikir, içtimai menşe, doğuş ve servet farkı olmaksızın bütün vatandaşların müşterek malı olan hak ve hürriyetler anayasada yer alacaktır.

b) Milletin bütünlüğü ve devletin devamlılığını ifade eden Cumhurbaşkanlığı makamı tarafsızlığa kavuşturulacaktır.

c)

(...)

3- Seçimlerin mevzuat ve tatbikat olarak serbest, eşit ve dürüst şartlar altında yapılması sağlam koşullara bağlanarak nispi temsil usulü kabul edilecektir.[1]

Bu beyannamedeki maddeler 27 Mayıs İhtilali'nden sonra yapılan yeni anayasaya büyük oranda geçirildi.[kaynak belirtilmeli] 27 Mayıs'ı yapan subayların hazırladığı anayasa komisyonunda bulunan isimler bu beyannemeden etkilendiler. 27 Mayıs Anayasası Türkiye siyaset tarihinde en özgürlükçü anayasa olarak bilinmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "CHP'nin 14. Kurultayı ve İlk Hedefler Beyannamesi". CHP'nin 14. Kurultayı ve İlk Hedefler Beyannamesi. Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi. 6 Mart 2017. 28 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022.