İlgar Memmedov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlgar Memmedov
Cumhuriyetçi Alternatif Partisi Genel Başkanı
Görevde
Makama geliş
7 Nisan 2018
Azerbaycan Millî İstiklal Partisi Genel Başkan Yardımcısı
Görev süresi
1998-2003
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Haziran 1970
Bakü, Azerbaycan
Partisi Cumhuriyetçi Alternatif Partisi
Evlilik(ler) Vafa Mammadova
Bitirdiği okul Merkezi Avrupa Üniversitesi ve Moskova Devlet Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi ve politolog
Dini İslam
İmzası

İlgar Memmedov (d. 14 Haziran 1970, Azerice: İlqar Məmmədov), Azerbaycan'ın yeni akım ve cumhuriyetçi muhalefet partisi olan Cumhuriyetçi Alternatif Partisi (REAL) genel başkanı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1970’ci yılda Bakü’de dünyaya gelmiştir. 1987’de Bakü’de 248 numaralı okulu bitirmiştir.

1988-89’lu yıllarda Sovyet ordusunda hizmet ettikten sonra, Moskova Devlet Üniversitesi Tarih Fakultesini ve Merkezi Avrupa Üniversitesi Siyasi Bilimler fakültesini bitirmiştir.1994-2000'li yıllarda Bakü Devlet Üniversitesi’nde çalışdığı zaman Azerbaycan’da ilk kez parlamento seçimlerini matematiksel olarak analiz metodiğini önermiş ve kullanmıştır.

1998-2003’lü yıllarda ülkenin ilk siyasi partilerinden olan Azerbaycan Millî İstiklal Partisi’nin genel başkan yardımcısı olarak çalıştı. Bu dönemde petrol gelirleri üzerinde toplumun nezaretinin oluşturulmasını, petrol gelirlerinin yurtdışında eğitim alan öğrenciler için kullanılmasını, Azerbaycan’da seçimlerde oyların paralel olarak sayılmasını ve birçok başka önemli siyasi ve ekonomik öneriler yapan insandır.

O zamanlarda İlgar Memmedov Azerbaycan’da ve yurt dışında yaptığı birçok söyleşilerde Azerbaycan'ın yegane kurtuluş yolunun Avrupa ve NATO yoluyla ilerlemek olduğunu söylemiştir.

Partiden stratejik fikir ayrılığı sebebiyle ayrılan İlgar Memmedov, Azerbaycan Avrointegrasyon Millî İçtimai Komitesinin kurucularından biri ve komitenin ilk başkanı oldu.

2007’de Bölgesel İşbirliği için Kara Deniz Forumuna üye seçildi.

2007’den bu yana Avrupa Birliği Siyasi Bilimler programının Azerbaycan üzre direktörü olarak görev yapıyor.

2007’de petrol gelirleri üzerine yaptığı önerileri sebebiyle Reveneu Watch İnstitiute’ye üye seçildi.

2007’den Açık Cemiyyet İnstitutu-Azerbaycan (Soros vakfı) İdareciler Kurulu üyesidir.

İlgar Mammadov Azerbaycan’da ilk siyasi blogun kurucusudur.

Tutuklanması[değiştir | kaynağı değiştir]

İlgar Memmedov 2013’te cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyordu. İlgar Mammadov 2013’te İsmayıllı olayları sebebiyle tutuklanmış ve Cinayet Mecellesi’nin (Ceza Kanunu) 221. ve 315.2. maddeleriyle yargılanarak 2014’te 7 yıl müddetine hapsedildi.

Amnesty International tarafından vicdan mahpusu olarak değerlendirilen İlgar Memmedov’un tahliye edilmesi için tüm Avrupa ve Avrupa Birliği Azerbaycan hükûmetine baskı yapsa da, yalnızca 2018'de şartlı tahliye edildi.[1]

Parti Kuruculuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

2009’ta yapılan referandumla Azerbaycan’da bir kişinin iki defadan fazla cumhurbaşkanlığına seçilememe yasağı kaldırıldı. Kendilerini yeni akım siyasetçi görenler ve birçok aydın bunun cumhuriyet ilkelerine aykırı olduğunu iddia etti. 2013’te Facebook üzerinden Cumhuriyetçi Alternatif Harekâtı’nı (REAL) kurdular.

İlgar Mammadov’un başkanlığını yaptığı harekât tüm muhalif kesimlerin desteğini almayı başarmıştı. 2013’te İlgar Mammadov’un hapsedilmesi büyük kargaşaya sebep oldu. Hapiste olduğu zamanlarda tüm muhalif kesim REAL’a destek oldu ve İlgar Mammadov’un tahliye edilmesi için çalıştı. İlgar Mammadov hapisten önce ve hapisteyken İlham Aliyev’e karşı en güçlü rakip olarak görülüyordu.

2018'de İlgar Mammadov’un isteği ve Harekât üyelerinin talebiyle Harekât Partiye çevrildi. 7-8 Nisan tarihlerinde Kuruluş Kurultayında oy birliği ile genel başkan seçildi.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Evlidir, Aysel isiminde bir kızı vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Amnesty İnternational: AZERBAIJAN 2016/2017". 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2020. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]