İleşa Nehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İleşa Nehri
Konum
Ülke(ler) Rusya
Genel bilgiler
Kaynak Verhnetoyemskiy Rayonu, Arhangelsk Oblastı, Rusya
Ağız Pinega Nehri
Uzunluk 204 km [1][2]
Havza alanı 2250 km2[1][2]
Debi 18,1 m3/s

İleşa Nehri (Rusça: Илеша), Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'nın Verhnetoyemskiy ve Krasnoborskiy rayonlarında ve Komi Cumhuriyeti'nin Udorskiy rayonunda bulunan bir nehirdir. Pinega Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehir, 204 kilometre (127 mi) uzunlukta olup, havzası 2.250 kilometrekare (870 sq mi) alan kaplar. Ana kolu, sol yönlü Pinegskaya Yentala'dır.

İleşa'nın içinden geçtiği arazi taygalarla kaplı ve tepeliktir.

İleşa'nın kaynağı Verhnetoyemskiy Rayonu'nun kuzeydoğusundadır. Nehrin akışı güneydoğu yönüne doğru akarak başlar, kısaca Udorskiy Rayonu'na girer, güneye dönüp kısaca Krasnoborskiy Rayonu'na geri girer ve ardından güneydoğuya yönelip Verhnetoyemskiy Rayonu'na geri girer. Pinegskaya Yontala'nın ağzından yukarısında nehrin adı Malaya Ileşa (Küçük İleşa), aşağısında Bolşaya İleşa (Büyük İleşa) adını alır. İleşa, Pinegskaya Yontala ile birleşiminin aşağısında batıya ve sonra kuzeybatıya doğru akar. Kolları Pigenskaya Yontala, Koda ve Pışega'dır.

İleşa vadisinin nüfusu küçüktür ve orada Krasnaya köyü ve avcıların mevsimlik kullandığı birkaç yalnız duran ev dışında insan yerleşimi bulunmaz. Nehrin ağzındaki Ust-Ileşa köyü, sakinlerince terk edilmiş ve hayalet köy olarak kalmıştır. İleşa'nın ağzı Pinega'nın ağzından 619 km. yukarıdadır.

2015'ten bu yana İleşa Havzası'nın yukarıları Ustyuskovo-İleşskovo Rezervi'ne (Ru.: Уфтюго-Илешского заказника) eklenmiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Rusya Devlet Su Kayıtları'nda İleşa Nehri 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  2. ^ a b Büyük Sovyet Ansiklopedisi'ndeki İleşa 15 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Maddesi (Rusça)
  3. ^ "В Архангельской области создан новый заказник!". 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020.  - eco29.ru (Rusça)