İbrahim Etem Ulagay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İbrahim Ethem Ulagay
Doğum5 Ocak 1880
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm18 Eylül 1943 (63 yaşında)
EğitimTıp
MeslekKimyacı, hekim
EvlilikSeyide Münire Ulagay
Çocuk(lar)Ali Suat Ulagay
Rasin Ulagay
Nezih Ulagay
İlhan Ulagay
Resmî sitehttp://www.ieulagay.com.tr

İbrahim Ethem Ulagay (5 Ocak 1880, İstanbul - 18 Eylül 1943,[1] İstanbul), Türk tıp profesörü, eczacı, hekim ve kimyager. İbrahim Etem İlaç Fabrikası'nın kurucusudur.

Ortaokulu Mülkiye Rüştiyesi ve liseyi Tıbbiye İdadisi'nde okudu. 1903 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'den, fakültenin kurucularından Deycke Paşa'nın yanında, biyokimya alanında mezun oldu. Gülhane Seririyat Hastanesi'nde çalışmaya başlayan Ulagay, hastanenin laboratuvarını kurdu, ardından İngiliz Bahriye Hastanesi'nde de laboratuvar kuruculuğunu üstlendi.[2] Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'de laboratuvar şefi, Darphane-i Amire'de baş kimyager olarak çalışmıştır.

İlk başta Gedikpaşa'daki evinin alt katında başlattığı ilaç yapım işini, 1928 yılında İbrahim Etem Kimyaevi'ne dönüştürerek ilaç üretim ve ticaret faaliyetlerini bir şirket altında toplamıştır. Atatürk tarafından bilim ve araştırma üzerine yapılan toplantılara davet edilmiş, hasta iken idrar tahlillerini almıştır.

Seyyide Münire Hanım ile evlenen Ulagay'ın dört çocuğu olmuştur; Rasin, Nezih, Ali Suat ve İlhan. Ekonomist ve akademisyen Osman Ulagay'ın dedesi, Mazhar Osman Usman ile Hüsnü Kortel'in dünürüdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Katalog - Cumhuriyet Gazetesi, 1943 Yılı, 9. Ayı, 19. Günü, 2. Sayfası". egazete.cumhuriyet.com.tr. 8 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "İbrahim Ethem bey ve oğulları". Milliyet. 28 Eylül 2003. 8 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2023.