İbrahim Bodur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hacı İbrahim Bodur
Doğum1928
Nevruz, Yenice, Çanakkale
Ölüm23 Mayıs 2016
İstanbul
Defin yeriNevruz köyü Bodur ailesi kabristanı, Nevruz, Yenice, Çanakkale
Meslekİş insanı, sanayici, yönetici
OrganizasyonKale Grubu, Çanakkale Seramik, İstanbul Sanayi Odası, DEİK
Tanınma nedeniTürkiye'de seramik ve iplik sanayisinin en büyük isimlerinden biri olması
EvlilikSevim Bodur
Çocuk(lar)Zeynep Bodur Okyay
AileSüleyman Bodur (kardeşi)

Osman Okyay (damadı)

İbrahim Bodur (manevi torunu)

Hacı İbrahim Bodur (1928; Yenice, Çanakkale - 23 Mayıs 2016), Türk iş insanı. Kale Grubu'nun kurucusu ve vefatına dek onursal başkanıydı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hacı İbrahim Bodur, 1928 yılında Çanakkale'nin bu gün Yenice ilçesine bağlı olan Nevruz köyünde doğdu. İlkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulunu ise Balıkesir Lisesi'nde okudu. Türkiye'nin en prestijli okullarından biri olan Robert Kolej'de ekonomi bölümünden üstün başarıyla mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını (MBA) tamamladı.[1]

1951 yılında Türkiye'ye geri döndü. Aynı yıl babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile yıl sonunda Türkiye'nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu ve bu fabrikayı 1956 yılına kadar bizzat yönetti.

Fabrikadaki yöneticilik görevi bittiğinden sonra Türkiye ve Anadolu'nun sanayileşerek kalkınacağı inancıyla 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini attı. Çanakkale'nin Çan ilçesinde ilk kurduğu limited şirketini o gün 750 ortaklı iken bugün 1200 ortaklı olan Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş.'ye dönüştürdü. Bu şirket, Türk iş-sanayi tarihinin ilk halka açık şirketidir.

İleri yıllarda bu şirketleri bir çatı altında toplamak için Kale Grubu'nu kurdu. Bu konglomera şirketi, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma-havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Bodur, bu holding aracılığı ile yurt dışında Siemens, Roca, General Electric ve Pratt & Whitney gibi birçok prestijli firmalarla yabancı ortaklıklar tesis etti.

1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın kurucuları arasında yer aldı ve kuruluş faaliyetlerine katıldı. 1962 yılında İSO meclis üyeliğine seçildi, 1968 yılında İSO'yu temsil ederek TOBB Genel Kurul üyeliğine, bir yıl sonra da TOBB'un Yönetim Kuruluna seçildi. 1969-1975 yılları arasında TOBB Başkanlık Divanı'nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevlerini yerine getirdi. İki dönem de birliğin Genel Kurul başkanlığını yaptı.

Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi. 1976-1992 yılları arasında İSO Meclis Başkanlığı görevini yürüttü ve sanayi odasının tarihinde en uzun görevi yapan isim oldu. Türk-İtalyan İş Konseyi'nin kurucusudur ve uzun süreliğine başkanlığını yapmıştır. Aynı zamanda Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi, DEİK, TÜSİAD, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı, İSO Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA'nın kurucuları ve yöneticileri arasında yer almıştır.

2000 yılı başında İSO Meclisi, onu Onursal Üye ve Başkan olarak onurlandırdı. Bodur ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca OYAK Genel Kurul üyeliğini devam ettirdi.

Bodur hayırseverliği ile de bilinmektedir. Kale Seramik Vakfı ve diğer inisiyatiflerle ilköğretim okulları, Anadolu liseleri, sağlık meslek lisesi, meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezi ve öğrenci yurtları yaptırmıştır. Yüzlerce köy okulunu yenilemiştir. On binlerce öğrenciye burslar vermiş ve binlerce işsize meslek edindirmiştir. Robert Koleji'ne en büyük bağışı yapan kişidir.

1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi ve 1997 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.

Kültür, sanat; musiki ve edebiyata büyük ilgisi vardı. Türk Sanat Musikisi Cemiyeti'nin kurucuları arasındadır. Yazdığı şiirler, Türkiye'nin önde gelen bestekarları tarafından bestelenerek Yıllarca ve Miras adlı CD albümlerine yayınlanmıştır.

Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Bodur, 23 Mayıs 2016 tarihinde 88 yaşında Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nde vefat etti.[2] Cenazesi Fatih Camii'nde kılındıktan sonra Kaleseramik Fabrikaları Camii'nde öğle namazına müteakiben Nevruz köyü Bodur Aile Kabristanına defnedildi.

Siyaset ile ilişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendisi siyasete atılmasa da içli dışlı olmuştur. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yakın dostudur. Bodur, Demirel'in 11. Cumhurbaşkanı olmasını ve bu konuda Recep Tayyip Erdoğan ile uzlaşmasını istemiştir.[3] Aynı sırada eski Başbakan Bülent Ecevit'i Robert Kolej'den tanımaktadır.

Başbakanlık dönemlerinde Necmettin Erbakan'ı ve Bülent Ecevit'i eleştirmiştir.

Başbakan Adnan Menderes, 1957 yılında seramik fabrikasının temel atma törenine katılmıştır.[4] Başbakan ve sonradan Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal da Kale Grubu'nun birçok kurumsal açılış törenlerine katılmıştır ve birlikte düğünlere ve kutlamalara katılmışlardır.[5]

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşi Sevim Bodur, tek çocuğu ise Zeynep Bodur Okyay'dır. Vehbi Koç ile yakın arkadaşlardır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayırseverlik[değiştir | kaynağı değiştir]

İbrahim Bodur, iş hayatı boyunca hayırseverlik faaliyetlerine başvurmuştur. Birçok eğitim kurumları yapmıştır. Onun adına yapılan hayırseverlikler, ailesi tarafından devam ettirilmiştir. Kendisi ve ailesi tarafından yapılan hayırseverliklerden bazıları aşağıdadır;

  • Nevruz Köyü İbrahim Bodur İlköğretim Okulu
  • Çanakkale İbrahim Bodur Anadolu Lisesi
  • Çan İbrahim Bodur Anadolu Lisesi
  • Yenice Reyan Bodur Anadolu Lisesi
  • Çan Sevim Bodur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
  • Karşıyaka Hacı Fatma Bodur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
  • Karesi İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi
  • Özel Fatma Bodur Kız Öğrenci Yurdu
  • Yenice Sevim Bodur Öğrenci Yurdu
  • Çanakkale Dr. İbrahim Bodur Çocuk Bilim Merkezi (gerçekleştirilemedi)
  • İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü
  • Yozgat Yerköy Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kur'an Kursu
  • Boğaziçi Üniversitesi İbrahim Bodur Oditoryumu
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İbrahim Bodur Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Robert Kolej İbrahim Bodur Kütüphanesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ madebycat.com. "Dr. İbrahim Bodur". www.kale.com.tr. 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 
  2. ^ odatv4.com. "İbrahim Bodur hayatını kaybetti". www.odatv4.com. 10 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Bodur, Köşk'e Demirel'i istedi". www.patronlardunyasi.com. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 
  4. ^ SİTESİ, İŞ KADINLARININ HABER. "Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr.Hacı İbrahim Bodur hayatını kaybetti". www.istekadinlar.com. 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 
  5. ^ "G004099". libdigitalcollections.ku.edu.tr. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]