İTÜ Rover Takımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İTÜ Rover Takımı
SloganCurious Enough
EndüstriKeşif aracı, İnsansız kara aracı, Gezgin robot
TürİTÜ Proje Takımı
KuruluşKasım 2016
Genel merkeziAyazağa, İstanbul, Türkiye
Ürün
Araç listesi
  • İTÜ Rover 1. Nesil
  • İTÜ Rover 2. Nesil
  • İTÜ Rover 3. Nesil
  • İTÜ Rover 4. Nesil
  • İTÜ Rover 5. Nesil
  • İTÜ Rover 6. Nesil
Web sitesiİTÜ Rover Takımı

İTÜ Rover Takımı, Mars keşif aracı tasarlayan ve üreten öğrencilerden oluşan bir proje ekibidir. 2016 yılından bu yana yükselen başarı oranı ile uluslararası arenada tanınan rover ekipleri arasında yer alan ekip, 2017 yılında Amerika'nın Utah eyaletinde düzenlenen ve dünyanın en prestijli rover yarışması olan University Rover Challenge 'a katılmaya hak kazanan ilk Türk takımıdır.[1][2][3]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İTÜ’lü öğrenciler tarafından uluslararası robotik yarışmalarına katıldıktan sonra, 2014 yılında elde edilen Dünya birinciliğinin ardından 2016 yılında “Robot Challenge” yarışmasında ilk üç dereceyi de almasının ardından insanlık adına uluslararası etki yaratabilecek çok daha kapsamlı bir projeyi geliştirmek adına İTÜ Rover Takımını kurdu.

2017 yılından beri gezegen keşif araçları geliştirerek ülkemizi uluslararası arenada gururla temsil eden İTÜ Rover Takımı, Türkiye’nin en köklü teknik üniversitesi İTÜ’nün bünyesindeki bütün mühendislik ve mimarlık fakültelerinden öğrenci barındıran nadir multidisipliner takımlardan biridir. Daha önce birçok başarılı projeye imza atmış, tecrübeli, çalışkan ve meraklı lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan İTÜ Rover Takımı, her yıl artan başarısı ile hem Türkiye’nin hem de dünyanın en başarılı proje takımları arasında yer alır. 2021 Yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi Rover Takımı, Polonya'da düzenlenen Avrupa’nın en büyük uluslararası uzay ve robotik yarışması European Rover Challenge Yarışmasında genel klasmanda gümüş madalya ile "En İyi Robot Kol" ödülünü almaya hak kazandı.[4][5][6]

İTÜ Rover Takımı, kurulduğu ilk yıl NASA tarafından desteklenen ve Mars Society tarafından Amerika’da düzenlenen uluslararası University Rover Challenge yarışmasında Türkiye’den kabul almış ilk Türk takım olarak Michigan, Stanford ve Harvard gibi üniversitelerin proje takımları ile yarışarak Türk mühendisliğinin geleceğinin uluslararası temsilcisi olmuştur. Daha sonraki yıllarda katıldığı yarışmalarda aldığı sayısız dereceyle dünyadaki etkili proje takımları arasındaki yerini sağlamlaştırmıştır.

Rover[değiştir | kaynağı değiştir]

Rover, gezegenlerin veya diğer gök cisimlerinin yüzeyinde gerekli misyonları yerine getirebilmesi için tasarlanmış uzay keşif aracı ve gezgin robotudur. Günümüzde roverlar, Mars ve Ay yüzeyinde aktif olarak görev almaktadırlar. İnsansız kara aracı sınıfına giren roverlarda robotik kollar, hareket sistemleri, yüksek çözünürlüklü kameralar ve sensörler bulunur. Roverlar uzay sektörünün yanında doğal afetlerde gereken müdahalelerde, savunma sanayiinde, nükleer araştırmalarda, madencilik ve sağlık sektörlerinde kullanılmaktadır. İnsan hayatının riske girebileceği her alanda roverlar, çalışacakları alan için özelleştirilebilen bileşenleri sayesinde insanın yapacağı tüm görevleri uzak mesafelerden gerçekleştirebilir ve gerekli bilgi akışını sağlar.[7]

Misyon[değiştir | kaynağı değiştir]

İTÜ Rover Takımı'nın temel misyonu insanlığın gelişimi adına küresel ölçekli değerler yaratmaktır. İTÜ Rover Takımı geleceği şekillendirecek uzay çağında herkese yer vererek bilimin, mühendisliğin ve sanatın bütün disiplinlerinin bir araya geldiği sürdürülebilir bir gelenek oluşturur. İTÜ’nün tüm fakültelerinden bir araya gelmiş öğrencilerle tek ve ortak bir hedefe doğru ilerliyor. İnsanlığın ilerlemesi ve gelişimi açısından uluslararası uzay ajansları ışığında genç yaşta inovatif çalışmalara başlayarak, ulusal sanayiyi geliştirirken global değerler yaratmak, bu süreçte uzay ve robotiğe meraklı bir gençliğin oluşmasında ekol rolünü üstlenerek üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek için çalışıyor.[8]

Vizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası yarışmalarda küresel ölçekli ses getiren büyük başarılar kazanarak Türk mühendisliğini ön plana çıkartan bir proje takım olmanın ötesine geçerek uzay, bilim ve teknoloji alanlarına düşünen, hayal kuran, üreten, yeni hedefler belirleyen ve bu hedeflere emin adımlarla yürüyen bireylerden oluşan bir toplum yaratmak. İTÜ Rover Takımı büyük başarıların robot yapmaktan öte etkin robotların çıkabileceği bir sistem yaratmak olduğuna inanıyor ve bu doğrultuda büyük işler başarmak için yeterince meraklı olan herkesi destekliyor.

Takımın Katıldığı Yarışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

University Rover Challenge[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılından beri NASA’nın desteğiyle Mars Society tarafından her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletindeki Mars Desert Research Station’da düzenlenen, dünyanın dört bir yanından başlıca üniversitelerin öğrencilerinin tasarlayıp ürettiği yeni nesil Mars roverlarıyla yarıştıkları uluslararası bir yarışmadır.

European Rover Challenge[değiştir | kaynağı değiştir]

European Space Foundation tarafından 2014’ten bugüne yeni nesillere ilham verme mottosuyla Avrupa’nın en büyük uzay ve robotik faaliyeti olarak her yıl Eylül ayında Polonya’da düzenlenen, finaline 35’ten fazla takımın katılabildiği ve aynı zamanda ilgili alanlarda Avrupa’nın bilim ve iş dünyasından temsilcileri yarışmacılarla buluşturan bir yarışmadır.

Ekipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılım ekibi aracın tüm sistemlerinin üzerinde tam hakimiyet kurulması, daha hassas ve istenilen şekilde kontrol edilmesi ve yarışmada ortaya çıkabilecek zorlu durumları yarışma öncesinde, geliştirme aşamasında fark edebilmek adına bu sistemlerin gelişim aşamasında ve sonrasında test edilip yarışmaya daha yüksek performansla çıkmasına olanak sağlar. Aracın kullanımını kolaylaştırmak ve optimize etmek yazılım ekibinin sorumluluğundadır. Ekip, aracın üzerindeki fiziksel sistemlerin gerçekleşmeden önce denenmesi adına simülasyon sistemleri geliştirir.

Elektronik[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektronik ekibi; aracın tüm alt sistemleri ile beraber sürülebilir hale getirilmesi, araç ve yer istasyonu arasındaki haberleşmenin sağlanması, bilim ekibinin analizleri için ihtiyaç duyduğu sensör sistemlerinin kurulması gibi temel görevlere sahiptir. Aracın tüm alt sistemleriyle beraber modüler bir şekilde sürülebilmesini sağlayacak olan elektronik aksamı, gömülü sistemler yardımıyla geliştirilip araca entegre eder. Sistem çözümleri için alt sistemlerde kullanılacak olan devre kartlarının tasarımını yapar.

Mekanik[değiştir | kaynağı değiştir]

Mekanik ekibi; yarışmada belirlenen kurallar doğrultusunda alt yürür, robot kol ve örnek alma sistemlerinde kullanılacak parçalar seçilmesinden; bu sistemlerin optimum şekilde tasarlanmasından, üretiminden, montajlanmasında, hesaplanan verilere göre motorların seçilmesinden ve konumlandırılmasından sorumludur. Ekip, tasarımlar ve analizler yaparken Fusion 360 programını kullanmaktadır. Yapılan bu tasarım ve analizler sırasında aracın karşılaşabileceği çarpma, düşme gibi durumlar ve zorlu arazi koşullar göz önünde bulundurularak dayanıklı ve hafif bir tasarım ortaya koymaktadır. Bunu sağlayabilmek için uygun özelliklere sahip malzemeleri belirler ve paydaş üreticilerle koordine bir şekilde sistemlerin üretimini sağlar.

Bilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilim ekibi; belirlenen bölgedeki topraktan alınan örneği, araç üstündeki laboratuvarda inceleyerek o bölgenin canlılık analizini yapmaktadır. Mars'ta canlılık ve yaşanabilirlik için jeolojik, biyolojik ve kimyasal analiz yöntemlerini (spektrometre, biyosensör, protein test kiti, sensörler) geliştirip, üretmekte ve örnek alım sistemine entegre etmektedir. Ayrica FPV kameralar da jeolojik analizlerde yardımcı olmuştur.

Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Organizasyon ekibinin üç temel görevi bulunmaktadır: finans, tanıtım ve tasarım. Ekip roverın tasarım, üretim, analiz ve yarışma süreçlerinde teknik ekipler ile koordine bir şekilde hareket ederek takımın ihtiyacı olan maddi ve teknik desteği bulmakta ve bunları yönetmektedir. Bu süreçte takımın ilgili sektörlerin ileri gelen fuarlarında faaliyet göstermesi, ulusal ve uluslararası basında yer alınması, sosyal medya platformlarının efektif bir şekilde kullanılarak takımın ve aracın tanıtılmasını sağlar. Bunun yanında genç nesillerin uzay ve robotik alanlarına olan ilgilerini pekiştirmeyi hedefleyen çeşitli atölyeler düzenlemektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]