İETT SK

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İETT Spor Kulübü
LigErkekler Deplasmanlı Voleybol Ligi
Kuruluş1941
Feshediliş1991
SalonSpor ve Sergi Sarayı
Yerİstanbul
RenklerKırmızı-Gri
    -    
Şampiyonlukları3 Efeler Ligi
İç Saha
Deplasman

İETT SK, İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmelerinin Kulübü olarak 1941 yılında kuruldu. Renkleri Sarı-Kırmızı'ydı. Uzun yıllar amatör futbol, atletizm ve boks dallarında faaliyet gösterip şampiyonluklar kazandıktan sonra, 1964 yılında Voleybol Şubesi’ni kurdu. Takımın başına antrenör olarak Aziz Yücegüney getirildi.

İstanbul mahalli voleybol ligi[değiştir | kaynağı değiştir]

1964-65 sezonunda İstanbul Mahalli Ligi 3. Küme'de yer aldı ve burada şampiyon olarak İstanbul Mahalli Ligi 2. Küme'ye yükseldi. 1965-66 sezonunda İstanbul Mahalli Ligi 2. Küme'de de şampiyon olarak İstanbul Mahalli Ligi 1. Küme'ye yükseldi.1966-67 sezonu başında Oktar Tertemiz takımın başına getirildi. Ancak bu sezonda istenilen başarılar elde edilemeyince yerine Metin Bıkmaz geldi. 1967-68 ve 1968-69 sezonlarında İstanbul Mahalli Ligi 1. Küme'de mücadele etti ancak istenilen şampiyonluk gelmedi. 1969-70 sezonu öncesinde takımın başına antrenör olarak Hilmi Tükel getirildi. İstanbul 1. Küme’nin 1969-70 sezonu, Deplasmanlı Türkiye Voleybol Ligi’ne girecek ilk üç takımı da belirleyeceği için büyük mücadelelere sahne oldu. İETT, birbirine yakın performans sergileyen 6 takım arasından sıyrılarak İtfaiye ile Galatasaray’ın ardından 3. olarak ligi tamamladı ve 1970-71 sezonunda başlayan Deplasmanlı Türkiye Ligi'nde oynamaya hak kazandı. 1970 yılında son defa yapılan Türkiye Voleybol Şampiyonası’nda şampiyon olarak, İstanbul Ligi’ndeki başarısının tesadüfi olmadığını kanıtladı.

Türkiye erkekler voleybol ligi[değiştir | kaynağı değiştir]

Deplasmanlı Türkiye Ligi'nin ilk sezonunda favoriler arasında gösterilmesine karşın istenilen başarıyı elde edemedi ve Galatasaray ve Göztepe'nin ardından ligi 3. tamamladı. Bunun üzerine takımın başına İETT'yi bir voleybol devi haline getirecek olan Enver Göçener getirildi. 1971-72 sezonundan itibaren Türkiye Erkekler Voleybol Ligi'nde adeta İETT fırtınası esmeye başladı. Bu sezon Kolej'in 1 puan önünde yer alarak ilk şampiyonluğunu elde etti. 1972-73 sezonunda da bir önceki sezonda göstermiş olduğu başarıyı sürdürerek yine Kolej'in 2 puan önünde yer alarak Türkiye Voleybol Ligi'nde üst üste şampiyon olan ilk takım oldu. 1973-74 sezonunda Eczacıbaşı ile müthiş bir çekişme içine girmelerine karşın rakibini geçerek Türkiye Voleybol Ligi'nde 3 kere üst üste şampiyon olan ilk takım olma başarısını da gösterdiler. “Yenilmez Armada” unvanını alarak ay yıldızlı armayı göğsünde taşıma hakkını elde etti. Diğer sezonlar da ise istenilen başarılar elde edilemedi ve 1978-79 sezonunda son sırayı alarak küme düştü. 1979-80 sezonunda genç kadroyla çıktığı İstanbul Birinci Küme maçlarını ezici bir üstünlükle tamamlayarak Türkiye Voleybol Ligine yükseldi.

Birleşmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İETT Gençlik ve Spor Kulübü Yönetim Kurulunun 14 Haziran 1991 tarihinde aldığı 7 sayılı karar ve 28.11.1990 tarihinde İstanbul BŞB Spor olağan kongresinde alınan karar ile İtfaiye Sk ve İski Spor ile birlikte İstanbul BŞB Spor'a katılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]