İşkul Gölü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ichkeul Milli Parkı
UNESCO Dünya Mirası
Ichkeul dağı
Konum Tunus
KriterKültürel: x
Referans8
Tescil1980 (4. oturum)
Tehlike1996 — 2006
BölgeArap Ülkeleri

Ichkeul Gölü (Arapça: بحيرة اشكل), Tunus'ta, Afrika'nın en kuzeyindeki Bizerte'ye 20 kilometre mesafede yer alan bir göldür. Ichkeul Milli Parkı'nın göl ve sulak alanları, her yıl yüz binlerce göç eden kuşun önemli bir konaklama noktasıdır. Gölün ziyaretçileri arasında ördek, kaz, leylek ve pembe flamingo bulunmaktadır. Gölün besleyici nehirlerindeki baraj inşaatı, göl ve sulak alanların ekolojik dengesinde önemli değişikliklere neden oldu.

Barajlar, göle ve bataklıklara tatlı su girişini önemli ölçüde azalttığından, sazlıklar, papirüsler ve diğer taze su bitki türleri yerini tuz seven bırakmak zorunda kaldı. Bu değişiklikler, var olan bitkilerin değişimine bağlı olarak göç eden kuş popülasyonlarında keskin bir azalmaya neden oldu.

UNESCO'ya göre, Tunus hükûmeti tatlı suyun tutulması ve tuzluluğun azaltılması için bazı adımlar attı ve göl 2006'da UNESCO'nun Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesinden çıkarıldı.[1]

Bununla birlikte, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nden bazı raporlar, tuzluluğun aşırı derecede yükseldiğini ve rehabilitasyon olanağının hızla kaybolduğunu düşündürmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2017.