İşkembe çorbası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İşkembe Çorbası sayfasından yönlendirildi)
İşkembe çorbası

İşkembe çorbası, genellikle sığır işkembesinden (midesinin bir bölümü) yapılan bir çorba.

Türkiye'de yapılan işkembe çorbası Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinde yapılan cinsine çok benzer. Nitekim Bulgaristan ve Makedonya'da Türkçeden geçmiş şkembe çorba (шкембе чорба) adıyla anılır. Yunanistan'daki adı skembés (σκεμπές)’dir. Türkiye ve Balkanlar’daki komşuları birbirlerine çok benzeyen bir işkembe çorbası kültürüne sahiptir. Bu ülkelerin hepsinde işkembe çorbası'na milli bir çorba gözüyle bakılır. Çorba, sarımsak ve sirke (veya limon) ilave olunarak içilir. İşkembe için Seyahatname eserinde Evliya Çelebi, 17. yüzyılda 300 işkembe dükkanının İstanbul’da varlığından bahsetmiştir.[1]

Dünyanın birçok mutfaklarında işkembe çorbası yapılır. Bu çorbalara konan malzemeler ülkelerine göre büyük farklılıklar gösterir. Örneğin Meksika'da yapılan menudo çorbasına soğan, kekik ve pul biber konur. Hindistan'da yapılan çakna çorbası keçi işkembesinden yapılır. Vietnam'da yapılan işkembeli phở çorbasına fesleğen ve fasulye filizleri konarak servis yapılır.

Beslenme değeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İşkembe çorbasının hazmı kolaydır, sindirim sistemini rahatlatan çalıştıran özelliği idrar söktürücü vasfıyla insan için şifalı bir besin konumundadır. Ayrıca çok miktarda alkollü içki tüketildikten sonra işkembe çorbasının baş ağrısına iyi geldiği inancı yaygındır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İşkembe Çorbası | Tarif, Köken, Etimoloji". Dishes: Origins. 27 Ocak 2022. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023.