İş (film, 1961)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İş
Il Posto
YönetmenErmanno Olmi
YapımcıAlberto Soffientini
YazarEttore Lombardo
Ermanno Olmi
OyuncularLoredana Detto
Sandro Panseri
Tullio Kezich
Mara Revel
MüzikPier Emilio Bassi
Görüntü yönetmeniLamberto Caimi
KurguCarla Colombo
DağıtıcıTitanus
Çıkış tarih(ler)iİtalya:
1961
ABD:
22 Ekim 1963
Süre93 dakika
Ülkeİtalya
Dilİtalyanca

İş (İtalyanca özgün adı: Il Posto), Ermanno Olmi'nin yönettiği 1961 yapımı İtalyan filmidir. İtalyan Yeni Gerçekçiliği'nin bir örneğidir. 1961 Venedik Film Festivali'nde gösterilen film,[1] yeniden Temmuz 2018'de 75. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Venedik Klasikleri bölümünde gösterildi.[2]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, ailesinin paraya ihtiyacı olduğu için eğitimini yarıda bırakan genç adam Domenico'nun hikâyesini anlatıyor. Domenico, Milano'daki büyük bir şirkete iş başvurusunda bulunur ve bir dizi tuhaf sınavdan, fiziksel testlerden ve mülakatlardan geçer. İki test arasında, benzer bir şekilde kendisini ve annesini maddi olarak destekleyebilmek için eğitimini bırakan genç bir kadın Antonietta ile tanışır. Yerel bir kafede kahve içerler ve yaşamlarını ve hayattaki isteklerini utangaç bir şekilde konuşurlar. Domenico ondan hoşlanır, ancak farklı departmanlarda işe alındıkları için yolları ayrılır.

Departmandaki müdür Domenico'ya, boş ofis pozisyonunun olmadığını söyler ve Domenico pozisyon açılmasını beklerken departmanda haberci olarak işe başlar. Antonietta'yı bulma çabaları sık sık hayal kırıklığı ile sonuçlanır, bir gün onu iki genç adamla yan yana görür. Antonietta'nın yanına gidemez ancak daha sonra ona başka bir yerde rastlar. Antonietta, onu çalışanlar için düzenlenen Yeni Yıl partisine davet eder. Domenico partiye gitmeye karar verir.

Partiye tek başına gelen Domenico, Antonietta'nın partide olmayışı ve partide yalnız kalması nedeniyle yaşlı bir çiftin davetini kabul eder ve onların masasına oturur. Çiftin yanında sessizce otururken diğer gençlerin dans edip eğlenişlerini gözlemler. Yaşlı bir kadın onu dansa kaldırmak istediğinde önce reddeder ancak sonunda kabul eder ve zamanla partinin bir parçası olduğunu hisseder. Gece, tüm konukların katıldığı basit bir dansla sona erer.

Ertesi gün işe döndüğünde, departmandan ayrılan bir çalışanın bürodaki masası teklif edilir (yazar olmak isteyen ve muhtemelen ölen eski çalışanın yerine). Boşalan masa büroda en öndeki masadır. Ancak, masasına yerleşemeden, büroda yaşı ondan büyük personel huzursuz olur ve Domenico'nun bulduğu 'prestijli' masada oturmak için yıllarca beklediklerinden şikayet eder. Domenico, odadaki ilk masaya oturmak için 20 yıl beklemesi gerektiğini öğrenir. Loş bir köşede arkaya masaya çekilir ve film Domenico'nun "yaşam boyu sürecek işinde" ilk gününe başlamasıyla biter.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Loredana Detto - Antonietta Masetti
  • Sandro Panseri - Domenico Cantoni
  • Tullio Kezich - Psikolog
  • Mara Revel - Yaşlı Kadın
  • Guido Spadea - Portioli

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin yönetmeni Ermanno Olmi filmin başrolündeki karakter gibi Milano'daki bir firmada 10 yıldan fazla çalıştı. Filmde psikolog olarak yer alan Tullio Kezich, Olmi'nin arkadaşıydı.[3] Filmin başrol oyuncuları Loredana Detto ve Sandro Panseri profesyonel oyuncular değillerdi. Film çekildikten 2 yıl sonra, 1963'te yönetmen Olmi ile oyunculardan Detto evlendiler.[4]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Sound of Trumpets". www.tcm.com (İngilizce). 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2021. 
  2. ^ "Biennale Cinema 2018, Venice Classics". labiennale.org. 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2018. 
  3. ^ Jones, Kent. "Il posto: Handcrafted Cinema". The Criterion Collection (İngilizce). 19 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2021. 
  4. ^ "The Sound of Trumpets". www.tcm.com (İngilizce). 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]