İç Doburca Devrimci Örgütü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
IDRÖ peçi

İç Doburca Devrimci Örgütü (Bulgarca: Вътрешна добруджанска революционна организация; Rumence: Organizația Revoluționară Internă Dobrogeană) veya IDRÖ, 1923 - 1940 yılları arasında Romanya Doburca'sında aktif olan bir Bulgar milliyetçi ve devrimci örgüttü.[1] Romanya hükümeti tarafından terör örgütü olarak kabul edildi. Bulgaristan'da ise bir kurtuluş hareketi olarak görülüyordu.

Örgüt, 1923 yılında Docho Mihaylov liderliğinde ve 1919'da Güney Doburca'da Romanya yönetimine karşı savaşmak için kurulan bir Bulgar siyasi örgütü olan Büyük Doburca Konseyi (Велик добруджански събор) temelinde kuruldu. IDRÖ müfrezeleri, bölgede yaygın olan eşkıyalığın yanı sıra bölgedeki Rumen yönetimine karşı savaştı. Makedonya'daki İç Makedon Devrimci Örgütü ve Trakya'daki İç Trakya Devrimci Örgütü gibi IDRÖ de, Milletler Cemiyeti'nin desteğini alarak meşruiyet elde edebilmek için, Dobruca'nın Milletler Cemiyeti'nin yetkisi altında siyasi özerkliğini talep etti.

1925'te Doburca Devrimci Örgütü (Добруджанска революционна организация) adlı solcu bir örgüt, Bulgar Komünist Partisi'nin etkisi altında örgütten ayrıldı. Bu kanat, ya bir "Balkan Komünist Federasyonu"nun parçası olacak ya da Sovyetler Birliği Cumhuriyeti olacak bir Doburca Sovyet Cumhuriyeti için savaştı.[2] IDRÖ'nün bölünmesi, örgütün çalışmalarını önemli ölçüde engelledi, yine de faaliyetlerini 1940 yılına kadar farklı biçimlerde sürdürebildi. Ancak Krayova Antlaşması hükümleri uyarınca Güney Doburca'nın Bulgaristan'a iade edilmesiyle örgüt faaliyetlerine son verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yahoo | Mail, Weather, Search, Politics, News, Finance, Sports & Videos". www.yahoo.com (İngilizce). 13 Temmuz 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023.