Üvey aile

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Üvey aile, en az bir ebeveynin eşiyle biyolojik olarak akraba olmayan çocukları olan ailedir. Ebeveynlerden en az birinin önceki ilişkilerden veya evliliklerden çocukları olabilir. Üvey aileler için yapılan iki sınıflandırma; çiftin yalnızca bir üyesinin daha önce en az bir çocuğu olduğu ve çiftin birlikte çocuğu olmadığı "basit" üvey aileleri ve her iki üyenin de önceden var olan en az bir çocuğu olan "karmaşık" veya "karma" aileleri içerir.

Terminoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir çocuk, biyolojik veya evlat edinen ebeveynin yeni eşinin üvey kızı veya üvey oğlu olarak anılır ve eş ise çocuğun üvey ebeveyni (üvey baba veya üvey annesi) olarak anılır.

Bir üvey ebeveyn çocuğun ebeveyninin eşidir ve biyolojik ebeveyni değildir, üvey baba erkek eş[1] ve üvey anne kadın eştir.[2] Bir üvey büyükbaba, birinin ebeveyninin üvey ebeveynidir ve birinin biyolojik büyükbabası değildir. Çiftin bir üyesinin önceki çocukları varsa ancak çiftin birlikte başka bir çocuğu daha varsa, yeni çocuğun doğumunda "karmaşık" / "karma" tanımı "basit" tanımının yerini alır.[3] Çiftten doğan herhangi bir sonraki çocuk, ilgili üyelerin önceki çocuklarının üvey kardeşidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "stepfather". 30 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  2. ^ "Stepmother". 5 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  3. ^ See, e.g., http://www.bccf.ca/professionals/blog/2012-09/canadian-stepfamilies-composition-and-complexity 9 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (B.C. Council for Families; source uses Canadian English).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]