Üsküdar Validebağ Fen Lisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üsküdar Validebağ Fen Lisesi
Kuruluş1974 Validebağ Sağlık Meslek Lisesi
2018 Validebağ Fen Lisesi
ÜlkeTürkiye
Şehirİstanbul
İlçeÜsküdar
TürüFen lisesi
MüdürDr. Mine Kılıç
Müdür yardımcısıİsa Özdere
Yabancı dil(ler)İngilizce, Almanca
Öğrenci sayısı578
Öğretmen sayısı46
Derslik Sayısı29
Yemekhane bilgisiVar (aylık abonelik sistemi ile)
AdresiAltunizade Mahallesi Kalfa Çeşme Sokak No/1 Üsküdar/İSTANBUL
Resmî sitesihttps://validebagfenlisesi.meb.k12.tr

Validebağ Fen Lisesi (VFL), İstanbul’un Üsküdar semtinde, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Fen lisesi müfredatı doğrultusunda ilerleyen eğitim kuruluşudur [1] İstanbul içinde 14 tane bulunan fen liselerinden bir tanesidir. 2022 Liselere Geçiş Sistemi taban puanlarına göre İstanbul Atatürk Fen Lisesi ve Çapa Fen Lisesi'nden sonra İstanbul'da 3. sıradadır. Fen Lisesi olarak ilk mezunlarını 2022 yılında vermiştir.[2]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul içinde bulunduğu 354 dönümlük arazi üzerine, Osmanlı Padişahlarından II. Mahmut´un kızı ve Sultan Abdulaziz´in kız kardeşi Adile Sultan bir köşk yaptırmıştır. Ölümünden sonra Validebağ arazisi, 1925 yılında Hazineye devredilmiştir. 1926 yılında Maarif Vekili Mustafa Necati Bey'in isteği üzerine Atatürk tarafından Millî Eğitim Bakanlığına tahsis edilmiştir. Arazi 1974 yılında Validebağ Sağlık Meslek Lisesi'nin eğitim öğretim hizmetine sunulmuştur. 2018 yılında Millî Eğitim Bakanlığı'nın Validebağ Fen Lisesine dönüştürülmesi kararıyla birlikte 2018-2019 Eğitim Öğretim yılından günümüze kadar eğitim hizmetlerine, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı fen lisesi olarak devam etmektedir.[3]

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim süresi bir yıllık hazırlık dahil toplam beş yıldır. Lise 2022-2023 öğretim yılında hazırlık sınıfı açarak, Türkiye'de hazırlık sınıfı açan ilk 3 fen lisesinden biri olmuştur.[4] Ayrıca okul, 2020-2021 öğretim yılında Advanced Placement (AP)[1] 15 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. uluslararası eğitim müfredatını uygulamaya başlamıştır ve böylelikle Türkiye'de AP programı uygulamaya başlayan ilk fen lisesi, aynı zamanda 2. devlet okulu olmuştur.[5] Okul, diğer okullara kıyasla farklı eğitim politikalarıyla bilinmektedir. Okulda zil sesi olmaması ve teneffüsler konusunda öğrencilerin sorumlu tutulması bunlardan bir tanesidir.

Okulun Taban Puanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul, fen lisesi olduğundan beri, yani 2018 yılından beri, konumu ve eğitimsel özellikleri dolayısıyla birkaç yılda çok hızlı bir yükseliş yaşamıştır.

2022 465.9492 1.34
2021 446.5366 1.3
2020 452.3997 1.56
2019 464.3763 2.6
2018 378.5123 4.61

Okulun Kültürü[değiştir | kaynağı değiştir]

Tavus Kuşu Ziya[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulun arka bahçesinde yaşayan hayvanlardan biri olan tavus kuşu, öğrenciler tarafından Ziya olarak adlandırılmıştır. Tavus Kuşu Ziya, okul yönetimi ve öğrencileri tarafından Validebağ Fen Lisesi'nin maskotu olarak belirlenmiştir. Okul kulüplerinin logolarında ve okul mimarisinde bolca tavus kuşu detayı bulunmaktadır. Tavus Kuşu Ziya'ya; okulun ön ve arka bahçelerinde, okulun giriş ve çıkış bölümlerinde, okul kantininin ön kısmında ve okul pencerelerinde sıklıkla rastlanılabilmektedir.

Validebağ Korusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulun hemen yanında yer alan Validebağ Korusu, okul öğrencileri için önemli bir yere sahiptir. Okul, korunun içinde çokça etkinlik yapmakla birlikte okul öğrencileri de korunun içerisinde çokça vakit geçirmektedir. Okulun başlangıç ve bitiş saatlerine yakın vakitlerde Validebağ Fen Lisesi öğrencilerine sıklıkla rastlanılabilmektedir.

Geleneksel Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Kulübü Münakaşası[6][değiştir | kaynağı değiştir]

Okulda VFL Tarih Kulübü her ay en az iki tane olmak üzere katılımcıların ortak istekleri doğrultusunda bir konu hakkında münakaşa toplantısı düzenler. Toplantıda belirlenen konu hakkında üyeler görüşlerini belirtilir ve toplantıda bu konu detaylıca tartışılır. Toplantıda tertışılacak konu günümüz problemlerinde de seçilebileceği gibi geçmişte olan herhangi bir devlet veya kavram da olabilir.

VFLZİRVE[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulun girişimcilik kulübü VFL Girişimcilik, her sene VFLZİRVE adı altında girişimcilik zirveleri düzenlemektedir. Bu zirvelerde, her yıl birbirinden başarılı insanları zirvelerinde konuşmacı olarak ağırlanmakta ve çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Kariyer Günleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul, her sene kariyer günleri düzenlemekte ve Sabancı Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Medipol Üniversitesi gibi başarılı üniversitelerin de aralarında bulunduğu birçok üniversite okulda kendi standlarını açmaktadır. Aynı zamanda birbirinden başarılı üniversite rektörleri, rektör yardımcıları ve fakülte başkanları gibi ünvanlara sahip akademisyenler de Kariyer Günleri'nde konuşmacı olarak yer almaktadır.

İftar-I Şahane[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulun büyük kulüplerinden VFL Kulüpler Birliği, her sene ramazan ayında okul kampüsü içerisinde müzik ezgileri ve etkinlikler eşliğinde iftar yemeği düzenlemektedir. Bu etkinliklere mezunlar dahil bütün Validebağlılar katılabilmektedir.

Bahar Balosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulda VFL Organizasyon Kulübü, her sene mayıs ayında Bahar Balosu düzenlemektedir. Çeşitli eğlenceler ve yemeklerin yer aldığı bu balolara da mezunlar dahil bütün Validebağlılar katılabilmektedir.

English Speaking Day[değiştir | kaynağı değiştir]

Her sene okulun hazırlık sınıfları kendi İngilizce etkinliklerini ve oyunlarını yaratarak çok amaçlı salonda standlarını açmaktadır. Bu etkinliklerde tamamen İngilizce konuşulmaktadır. English Speaking Day'lere tüm okul öğrencileri ve komşu okullardan öğrenciler (Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Haydarpaşa Lisesi) katılabilmektedir.

Konumu ve Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul, Üsküdar ilçesinin başladığı; Kadıköy ilçesinin Koşuyolu mahallesinin tam bittiği yerde, Üsküdar sınırları ve Altunizade mahallesinin içinde, lisenin ismini aldığı Validebağ Korusu'nun hemen yanında yer almaktadır. Okulun hemen çıkışında "Validebağ" otobüs durağı bulunmaktadır. Bu duraktan 11T [7] Türk İş Blokları - Harem otobüsü geçmektedir. Aynı zamanda okulun çıkışının bulunduğu caddeden Üsküdar, Acıbadem ve Kadıköy minibüs hatları sıklıkla geçmektedir. Ayrıca okul, Altunizade Metro İstasyonu'na 1.3 km, Koşuyolu Köprüsü'ne 1.6 km, Acıbadem Metro İstasyonu'na 1.7 km yürüme mesafesine sahiptir. Okul, ayrıca öğrencilerinin sıklıkla gittiği noktalardan olan Capitol ve Tepe Nautilius alışveriş merkezlerine yürüme mesafesindedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İSTANBUL / ÜSKÜDAR / Validebağ Fen Lisesi". validebagfenlisesi.meb.k12.tr. 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  2. ^ "İlk Mezunlar'22". validebagfenlisesi.meb.k12.tr. 28 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Okulumuzun Tarihçesi". validebagfenlisesi.meb.k12.tr. 28 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  4. ^ Kaplan, Pervin. "2022 LGS: 3 fen lisesine hazırlık sınıfı geldi". PervinKaplan.com. 28 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  5. ^ Kaplan, Pervin. "Validebağ Fen Lisesi: AP programı uyguluyor". PervinKaplan.com. 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  6. ^ "Instagram". www.instagram.com. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  7. ^ "İETT - İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü". iett.istanbul. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023.