Üçe üç

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Üçe üç, Aleksander Fredro'nun günlüklerinden oluşan eserdir. Eser Fredro'nun, Napolyon Bonapart'ın ordusunda subay olarak görev yaptığı 1813-1814 dönem de dahil olmak üzere 1809-1814 arası çocukluk ve askerlik dönemini ve çoğunlukla 1844-1846 yıllarındaki hayatını anlatmaktadır[1]

Basımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aleksander Fredro'nun Üçe üç adlı günlükleri geniş kitlelere yönelik bir eser değildi. Bir hatıra olarak kalması planlanmışsa da, ölümünden kısa bir süre önce Fredro günlüklerin yayınlanmasını kabul etti. İzinden sonra, Jan Aleksander basım için yetkilendirdi. Bir sonraki baskı 1917'de Henryk Mościcki tarafından hazırlandı.

İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Fredro'nun günlükleri, kronolojik olmasa da tarihsel gerçeklerle tutarlıdır. Şair, yaşadıklarını okuyucularla paylaşır ve savaş tecrübeleri sırasında edindiği kanaatlerini ifade eder. Günlükleri şairin tipik dilinde, mizah ve anekdotlarla dolu bir dilde yazılmıştır.

Yorum[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçe üç'te Fredro, İmparator Napolyon'un kahraman motiflerle dolu romantik versiyonunu ele alır ve romantik Napolyon mitinin altını oyuyor. Fredro'ya göre Napolyon kendilerini aldatmıştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021.