Özgürlük ve Adalet Partisi (Sırbistan)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Özgürlük ve Adalet Partisi
KısaltmaSSP
Genel başkanDragan Đilas
Kuruluş tarihi19 Nisan 2019
ÖnceliDemokrat Parti
Sırp Solu Partisi
Yeşil Ekolojik Parti
İdeolojiSosyal demokrasi[1]
Sosyal liberalizm[1]
Pro-Avrupacılık[1]
Çevrecilik[1]
Adem-i Merkeziyetçilik[1]
Siyasi pozisyonMerkez sol
Ulusal üyelikSırbistan İttifakı
Ulusal Meclis
0 / 250
Voyvodina Meclisi
0 / 120
Belgrad Şehir Meclisi
9 / 110
İnternet sitesi

Özgürlük ve Adalet Partisi (Sırpça: Странка Слободе и правде, Stranka slobode i pravde, SSP), Sırbistan'da merkez sol sosyal demokrat bir siyasi partidir. Partinin lideri Belgrad eski belediye başkanı, Demokrat Parti eski lideri ve Sırbistan İttifakı liderlerinden Dragan Đilas'tır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeşiller Partisi (ZEPZ) 5 Şubat 2008 tarihinde kurulmuş ve tescil edilmiştir.[2] Özgürlük ve Adalet Partisi, resmi olarak ZEPZ'nin yeniden yapılandırılması olmasına rağmen, 19 Nisan 2019'da ZEPZ, Sırp Solu, Stari Grad Muhafızları ve diğer birçok parti ve hareketin birleşmesi ile kuruldu. Đilas parti başkanı, Borko Stefanović başkan yardımcısı ve başkan yardımcısı, Marinika Tepić ve Dejan Bulatović başkan yardımcısı olarak seçildi.

Parti, Bulatović '' Zelena Ekološka Partija - Zeleni '' nin yeniden kurulmasına izin vermesi sayesinde Sırbistan'daki siyasi partiler için olağan kayıt sürecinden vazgeçebildi; yasal olarak SSP, Bulatović'in partisinin halefidir. SSP'nin şu anda Sırbistan Ulusal Meclisi'nde iki üyesi var; partinin açılışında başkanlık üyesi olarak seçilen Tepić ve Ana Stevanović.[3]

Dragan Đilas ve SSP'nin Kuzey Makedonya başbakanı Zoran Zaev ve Makedonya Sosyal Demokrat Birliği ile iyi ilişkileri var.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Programska platforma". 8 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "program" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "Registry of Political Parties" (PDF). mduls.gov.rs (Sırpça). Minister of Public Administration and Local Self-Government. 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Nisan 2019. 
  3. ^ Formirana Stranka slobode i pravde 13 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Danas, 19 April 2019, accessed 23 April 2019.
  4. ^ "Djilas and Zaev spoke in Skopje". Blic. 18 Şubat 2019. 12 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.