Kudret narı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kudret narı
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Cucurbitales
Familya: Cucurbitaceae
Cins: Momordica
Tür: M. charantia
İkili adlandırma
Momordica charantia
L., Sp. Pl.: 1009 (1753).
İki yarıya bölünmüş ve iki kesitli tam bir Kudret narı.
Olgunlaşmış meyve

Kudret narı (Momordica charantia), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tropik iklim bölgelerinde yetişen gıda ve ilaç olarak kullanılan bitki türü.

Yetişme bölgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Asya, Karayip Adalarında, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da doğal olarak yetişir. Uzak Doğu ve Güney Amerika'da ise özellikle yetiştirilmektedir.

Yabani ve yarı yabani versiyonları, tarih öncesinde Asya'ya yayılmış ve Güneydoğu Asya'da tamamen evcilleşmiştir. Doğu Asya, Güney Asya ve Güneydoğu Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Görüntüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin'de yetişmiş kudret narı

Sarmaşık formunda olup, yaz aylarında çiçek açar. Yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişli yapraklara sahiptir. Erkek veya dişi çiçekleri ayrı saplarda bulunur. Çiçekleri sarı renklidir.

Meyveler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün kısımları ve öz suyu çok acı olan meyve hamken yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızı renkte, 10–20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik sekline gelir. Girintili çıkıntılı ve pürtüklü bir yüzeye sahiptir. Olgunlaşınca, kabuğu geriye büküldüğünde çok sayıda, kırmızı, kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür.

Bölgesel isimlendirmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Latincede Momordica ısırma anlamına gelmektedir. Filipinlerde yerel adı Ampalaya, batı ülkelerinde, acı kavun, acı kabak, Afrika hıyarı, balsam elması veya balsam armudu olarak adlandırılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]