Cinsel organ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeşil bir alg olan Chara'nın cinsel organlarını gösteren bir fotoğraf. Kırmızı renktekiler erkek, kahverengi olanlar dişi cinsiyet hücresidir.
Kadınlar solda erkekler sağda farklı cinsel organlara sahiptir

Cinsel organ veya üreme organı, bir hayvan vücudunun cinsel üreme ile ilgili herhangi bir parçasıdır. Üreme organları birlikte üreme sistemini oluşturur. Erkekte testis ve dişilerde yumurtalık, birincil cinsel organlar olarak adlandırılır.[1] Kalan kısımlar ise ikincil cinsel organlardır ve bunlar, dış cinsel organlar ve iç cinsel organlar içinde yer alır.[1] Yosunlar, eğrelti otları ve bazı benzer bitkiler, gametofitin bir parçası olan üreme organları için gametangia'ya sahiptir.[2] Çiçekli bitkilerin çiçekleri polen ve yumurta hücreleri üretir ancak cinsel organlarının kendileri polen ve ovül içindeki gametofitlerin içindedir.[3]

Penis[değiştir | kaynağı değiştir]

Penis, erkek cinsel organı. Latincede "kuyruk" anlamına gelir.[kaynak belirtilmeli] Penis uyarıldığında damarlar kanla dolarak büyür ve sertleşir. Buna sertleşme (ereksiyon) denir. Sertleşen penis içindeki meninin dışarı atılmasına boşalma (ejakülasyon) denir.

Vajina[değiştir | kaynağı değiştir]

Vajina ya da vajen, kadın cinsel organı. Vajina girişi ile başlayan ve uç kısmında rahim ağzının yer aldığı içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Clark, Robert K. (2005). Anatomy and Physiology: Understanding the Human Body (İngilizce). Jones & Bartlett Learning. ISBN 9780763748166. Erişim tarihi: 19 Şubat 2018. 
  2. ^ "Mosses and Ferns". Biology.clc.uc.edu. 16 March 2001. 28 July 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Flowering Plant Reproduction". Emc.maricopa.edu. 15 Mayıs 2010. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2012.