Allık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Allık

Allık, yanağa sürülen ve adını verdiği kırmızılık nedeniyle alan kozmetik ürünüdür.

Allık genellikle beyaz tene uygun bir pembe rengi ve pembe tonlarından oluşur. Kırmızıya kaçan pembeden kırmızıya ve çok uçuk pembeye kadar pek çok pembe tonunun yanı sıra tercih edilen başka bir tonu da şeftali rengi, kayısı rengi gibi turuncuya kaçan pembedir. Bunun yanı sıra son yıllarda yükselen bronz ten akımıyla ortaya çıkan bronz, karamel rengi ve altın pırıltılı allık oldukça modadır. Allığın İngilizcesi olan blush kelimesinin başka bir anlamı ise kızarmaktır.

Allık genellikle kompakt adı verilen sıkıştırılmış şekliyle tercih edilir. Bunun yanı sıra sıkıştırılmamış olan toz allıklar da vardır. Allığın kazandığı biçimlerden biri de krem allıktır. Köpük allıklar da vardır. Ayrıca stik allıklar da piyasada bulunmaktadır. Bunlar kremsi veya şeffaf jel kıvamındadır. Sıvı ve bilyalı allıklar da vardır. Bir başka tercih edilen allık biçimi ise yuvarlak kaplara konulan top allıklardır. Genellikle toplar farklı renk tonlarında olur.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Allık az miktarda kullanılmalıdır. Stik veya krem allıkları ellerinizle ısıtarak veya bir ponpon ya da sünger yardımıyla uygulayabilirsiniz. Köpük allıklar elle uygulanmalı veya bir fırça yardımıyla cilde yayılmalıdır. Toz allıklarsa ponpon yardımıyla uygulanmalıdır. Bilyalı sıvı allıkları yanak üzerinde gezdirerek elle yaymak en idealidir. Kompakt allıklarsa kaplarında bulunan sünger veya geniş bir allık fırçasıyla uygulanmalıdır. Allık uygulamasının altın metaryeli geniş ve yumuşak kıllı bir allık fırçasıdır. Doğal görünüm için eller de kullanılır. Top allıkta ise sadece fırça kullanılır.

Sivri ve üçgen Allık gülümsediğinizde yanağınızdaki en yüksek noktaya, oval yüzlerde elmacık kemiklerinin hemen altına sürülmeli, kare yüzlerde ise normal sürülüp şakaklara doğru çekilmelidir.