Vikiproje tartışma:Televizyon dizileri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Televizyon dizileri (Proje-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Televizyon dizileri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Televizyon dizileri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Proje  Bu madde Proje-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Tartışma


Ödüller ve davetiye[kaynağı değiştir]

  • Giriş kısmında bahsettim ama sayfayı dolaşalalar "hani diğer kullanıcılara göndereceğim davetiye?" derlerse, onlara diyeceğim şu ki davetiye henüz oluşturulmadı ama yakında oluşturulacaktır. Ayrıca değerli katkılarda bulunan kullanıcılar tabi ki unutulmuyor ve onlara birbirinden değerli barnstarları ödül olarak birbirlerine verebilecekler. Kısaca "Yakında" diyelim.--Hedda Gabler 16:42, 10 Haziran 2009 (UTC)

Böyle bir gelişme olmuş. Darısı bizim maddemizin başına. Belki ortak bir çalışma yapılabilir. İlgilenen çıkar mı? --Guzelonlu 13:37, 20 Temmuz 2009 (UTC)

  • Ahah, ben dün House'nın çıktısını aldım çevirmek için (tesadüfe bak). Bu arada Lost maddesini ingilizce vikideki mitoloji kısmına kadar çevirdim. Vikiye aktarmam kaldı. Yardım etmek isteyen olursa mesajlaşabiliriz.--Hedda Gabler 14:39, 20 Temmuz 2009 (UTC)
  • House ile ilgili birer ikişer olmayan maddeleri açabilirim. Birkaç kişi daha çıkarsa çok kısa bir sürede seçkin bir madde yaratılabilir. Yok mu arttıran?--Guzelonlu 10:57, 21 Temmuz 2009 (UTC)
    • İşbirliği olursa maddeyi çevirebiliriz.--Hedda Gabler 10:36, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • Öncelikle bir işbirliği sayfası oluştursak aslında. Proje kapsamında da öncelikle SL olması için tek engel kırmızılıkları olan Lost sezonları ile ilgili bir işbirliği başlatmak bence ilk tercih. House maddesi için olmayan maddeleri açmaya yönelik bir çalışma düzenlenirse güzel olur bence. Maddeye de, her ne kadar bu aralar çok katkı yapabileceğimi sanmasam da, artık olduğunca katkıda bulunmaya çalışırım. En azından kırmızılıkları açarak dolaylı olarak katkıda bulunurum. Bir işbirliği sayfası açalım bir an evvel bence. Sanat, tarih, mhb portallarındaki gibi bir sayfa hazırlanabilir kanaatindeyim. Ne dersiniz?--Merube 89msj 10:16, 25 Temmuz 2009 (UTC)

dizinin konusu çok güzel ama fazla açıklama var.gereksiz olan yerler çıkarılıp 7.sezon yazılsa fena olmazdedektif 19:48, 24 Ocak 2012 (UTC)

Film, yıl vs. yıl, dizi[kaynağı değiştir]

Fringe bölümleri listesi[kaynağı değiştir]

Bölüm listesi kısmı iki satır ve çok büyük görünüyordu, "width" kodlarında değişiklik yaptım. Internet Explorer'da sayfa dolu gözüküyor fakat Firefox'da sayfa yarım, anlayan biri varsa yardımcı olabilir mi?----CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 10:10, 15 Temmuz 2010 (UTC)

Yayından kaldırılan TV dizileri ve ötesi[kaynağı değiştir]

Türkiye'de özellikle ratinglerden ötürü her yıl birçok dizi yayından kaldırılmakltadır fakat bu dizilerin maddeleri Vikipedi'de mevcut. Bunların kayda değerliği sorgulanmalı ya da bunlar için bir liste oluşturulmalı kanımca. Örneğin yıllara göre yayından kaldırılmış listeler oluşturulabilir ve bu diziler bu listelere eklenebilir. Mesela 2010'da yayına girmiş A dizisi 5 hafta sonra yayından kaldırıldı fakat Viki'de maddesi var, ayrıca bunun yanında B ve C, D dizileri de yayından kaldırılan programlar olsun. Biz bunların 4 ayrı maddede yer alması yerine 2010'da yayından kaldırılmış diziler adı altında bir listeye ekleyip sonra bunların maddelerini buraya yönlendirebiliriz kanımca. Bu konuda çeşitli fikirler alarak ortak bir çözüm bulmak Vikipedi'nin cidden temizlenmesini sağlayabiliriz. -- hedda+gabler 21:01, 16 Kasım 2010 (UTC)

Evet bu tür bir şey güzel olabilir. böyle bir liste yapılır. Listeden bulunup kayda değerlik için tartışması yapılır; yani sırf reytingden ya da kanalla anlaşamaması yüzünden yayından kaldırılmış olmasına karşın çok kaliteli yapımlar var. Bunlar kayda değer olarak kalabilir. Bunun için de bu listeyi kullanabilir ve kayda değerlik için tartışma yapılabilir. Sonucunda da kayda değer olmayanların maddesi silinir; fakat listede kalmaya devam eder. Sonuçta kayda değer olmamış olması var olmadığı anlamına gelmez. Güzel bir fikir bence; desteklenmeli.--ÖzgüRFikiR 22:43, 16 Kasım 2010 (UTC)
Kayda değerliliği dizilerin kalitesine göre mi belirleyeceğiz? Neyse, 2010'da başlayan Türkiye dizileri gibi bir madde oluşturulabilir bence. 1 sezon dahi yayınlanmadan bitirilen veya yayından aniden kaldırılan diziler hakkında bu listelerde bilgi verilebilir.--Rapsar 17:20, 17 Kasım 2010 (UTC)

Kategori düzenlemeleri[kaynağı değiştir]

Bazı kategoriler yönlendirilerek/silinerek "... televizyon dizileri" iken "... diziler" olarak adlandırılmaya başlanmış. Ben de televizyon kelimesinin gereksiz olduğu düşünülerek bu tür bir karar alındığını farz ettim. Bazı değişiklikler yaptım. Ama botlar aracılığı ile "... diziler" adlandırılmasından "... televizyon dizileri" şeklinde yapıldığını da gördüm. Acaba herhangi bir standart karar var mı? Durum karışıklık yaratıyor. Eğer yoksa bir karar alınması iyi olabilir.--Muratileti 14:05, 25 Temmuz 2011 (UTC)

Şöyle bir karar mevcut. --Superyetkinileti 15:03, 25 Temmuz 2011 (UTC)
  • Teşekkür ederim. Anlaşılan Vikipedi'nin işleyişinde birçok şey değişmiş. :) İyi çalışmalar. --Muratileti 16:02, 25 Temmuz 2011 (UTC)

The Walking Dead[kaynağı değiştir]

Dizinin sayfasındaki Dış Bağlantılar kısmındaki The Walking Dead Türkiye Hayran Sayfası ve The Walking Dead Türkiye Facebook Sayfası AMC tarafından onaylanmamış sadece reklam amaçlı oraya eklenmiş sayfalardır. Kaldırılmasını arz ederim. Saygılarımla. Bu imzasız yazı Sonsamsunlu (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • İstek yapıldı Yapıldı --— heddagabler 16:20, 28 Kasım 2012 (UTC)
  • Teşekkür ederim - Sonsuzluğa ve ötesine 20:46, 28 Kasım 2012 (UTC)

Chandler Riggs[kaynağı değiştir]

Dizinin oyuncularından olan Chandler Riggs (Carl Grimes)'in sayfasında dizinin ilerleyen bölümlerine ait ispiyon içeren cümleler mevcut ve uyarı yapılmamış. - Sonsuzluğa ve ötesine 12:35, 16 Şubat 2013 (UTC)

Andrea (The Walking Dead)[kaynağı değiştir]

Andrea (The Walking Dead) sayfasına bir IP aracılığı ile müstehcen bir içerik eklenmiş. İlgilerin değişikliği iptal etmelerini rica ederim. Sonsuzluğa ve ötesine 15:47, 1 Nisan 2013 (UTC)

Spama dikkat[kaynağı değiştir]

Bazı sınalgı dizileri ile ilgili açılan siteler maddelere sanki dizinin resmi sitesiymiş gibi eklenebiliyor. Bunlardan bazıları ise dizi yayından kalktıktan sonra diziyle ilgili içeriğin yerine başka içerikle yayına devam edebiliyor. En azından dizilerle ilgili maddelere eklenen site adreslerinin whois ile kontrol edilmesi bu tarz spamların engellenmesi açısından etkili olabilir --85.102.253.108 00:41, 17 Ekim 2013 (UTC)

Ezel maddesinin resminin değiştirilmesini istiyorum.Filmde sadece Kenan İmirzalıoğlu oynamıyor.Diğer oyunculara haksızlık yapıldığını düşünüyorum.

Madde adlandırması[kaynağı değiştir]

Madde adlarında yabancı bir dizi Türkiye'de hangi adla yayınlanırsa o şekilde adlandırıyoruz. Buna dijital servisler de dahil mi? Mesela Netflix'te Vikings, Vikingler olarak, televizyon yayıncısı TLC'de ise Vikings olarak geçiyor? --Cobija (mesaj) 08:56, 7 Şubat 2017 (UTC)

Bu durumda her iki kaynak da güvenilir, ve böyle olunca da yaygınlığa bakılması uygun olur. Türkçe sayfalarda hangi ismiyle daha çok anılmışsa o kaideye alınmalı ki zaten bu adlandırma kurallarında da geçiyor. Eğer cansız ya da insan olmayan varlığın adı iki ya da daha çok yasal yönetime sahip taraf arasında anlaşmazlık konusu ise ve birden çok Türkçe karşılığı bulunuyorsa Türkçede en yaygın kullanılanını seçin. maddesi şu sayfada geçiyor. Anlaşıldığı üzere bahsedilen iki kaynak da resmî ise Türkçede en yaygın kullanımı seçmeliyiz. ~ Z (m) 08:21, 11 Nisan 2017 (UTC)

Tasarım hakkında ve canlandırma[kaynağı değiştir]

Merhaba VikiProje Televizyon dizileri halkı! Son zamanlarda Televizyon portali açıldı. Şimdi diyorum ki Sinema portalinde olduğu gibi bu portal ve bu vikiprojeyi birleştirelim mi? Hem tasarım hem de üstteki sayfalar açısından falan. Buradan hiçbir içerik silinmeyecek sadece hem portal hem de vikiproje tek bir tasarımda olunca birbirlerine bağlı oldukları ortaya çıkacak. Ne dersiniz? ~ Z (m) 21:29, 10 Nisan 2017 (UTC)

@Hedda Gabler (eski), görüş bildirirseniz sevinirim. :) ~ Z (m) 21:29, 10 Nisan 2017 (UTC)
Olabilir, bence herhangi bir sakınca yok @HastaLaVi2 --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 12:14, 11 Nisan 2017 (UTC)
@Ryan O'Reily, @Kemal K., @CosmosAway, @Anyela23 sizler için de bir sakıncası yoksa işlemi gerçekleştirelim derim. :) Bu arada şu an fark ediyorum, ismim katılımcılar arasında yokmuş. Bu kadar utanabilirdim. :| ~ Z (m) 21:39, 12 Nisan 2017 (UTC)
Bence çok iyi bir fikir, bir an önce gerçekleştirelim. --CosmosAwaymesaj 16:42, 13 Nisan 2017 (UTC)
  • Şu an birleştirme işini gerçekleştiriyorum, projede zaten pek aktif kullanıcı da yok, olanların da bir itirazı yok gibi. Yine de itiraz çıkarsa geri döneriz hemen. Bir süre eski tasarım ögelerini silmeyiz. :) ~ Z (m) 19:21, 13 Nisan 2017 (UTC)
  • @HastaLaVi2, @CosmosAway Bu proje aktif mi? Bot yardımına ihtiyaç var mı? --Mavrikantmsj 05:49, 28 Mayıs 2017 (UTC)

Homer Simpson[kaynağı değiştir]

Homer Simpson çevirisine ne dersiniz? --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 10:44, 28 Mayıs 2017 (UTC)

Medya imtiyazları[kaynağı değiştir]

Kategori:Medya imtiyazları kategorisinde bulunan medya imtiyazlarında anlam ayrımı yaparken kimisinde parantez içerisinde "seri" yazılmış kimisinde "imtiyaz". Hangi kullanımı tercih etmeliyiz? Bununla ilgili bir yönerge var mıdır? ~ Z (m) 22:19, 21 Ağustos 2017 (UTC)

Ayrıca @Pragdon, @Hedda Gabler (eski) bu konu daha çok Vikiproje:Sinema ve Vikiproje:Edebiyat projelerini ilgilendiriyor. Bence bu konuda, projeler bir çalışma üzerine gitmeli. Çünkü bu maddelerin neredeyse hepsi taslak ve ne anlatmaya çalıştıkları bile belli değil çoğunun. Burada bulunan medya imtiyazları sadece filmleri kapsamıyor. İçerlerinde romanlar, çizgi romanlar ve video oyunları da dahil. Çizgi roman ve video oyunları gibi projelerimiz olmadığı için şu anda romanlar ile ilgili olan kısımları Edebiyat projesi ve filmler ile ilgili olan kısımları da Sinema projesi üstlenebilir. ~ Z (m) 22:32, 21 Ağustos 2017 (UTC)
  • Bu tip konular proje sayfalarında konuşulsa daha iyi, burada değil. Spor projesinin tartışma alt sayfasına bakın mesela, yeterince aktiftir. Bunu da oraya taşımanız yerinde olacaktır.--RapsarEfendim? 01:13, 22 Ağustos 2017 (UTC)

Karakter listeleri[kaynağı değiştir]

Kurtlar Vadisi Pusu gibi maddelerdeki Özel:KalıcıBağ/22842867#Oyuncu_kadrosu_ve_karakterler gibi altbaşlıklar için daha önce bir tartışma başlatmıştım çeşmede, ama katılım olmamıştı. Bu konunun yeniden masaya yatırılması gerektiğini düşünüyorum. Hâlihazırda bu madde ve altbaşlığı özelinde konuşmak gerekirse, hangi karakterin ne zaman ve nasıl öldüğünü ayrıntılı olarak veren bir sistemin okuyucu açısından sorun teşkil ettiği inancındayım. Ben bir diziyi yayınlanmasından yıllar sonra sıfırdan başlayıp izlemeye giriştiysem, merak edip maddesine bakma ihtiyacı hissederim. Burada da ağır bir spoiler yersem bütün keyfim kaçar. Karakter listesi maddelerine lafım yok, ancak ana maddelerin bu tür ağır spoiler bilgilerden arındırılması gerektiğini düşünüyorum.

Geçen tartışmada da verdiğim en:Prison_Break#Cast_and_characters örneğini yeniden vermek isterim. Bu tür altbaşlıklar genelde karaktere ve bazen de aktöre ilişkin bilgiler içerir. Daha sonra karakter listesi maddelerinde, karakter KD ise karakterin maddesinde bu karakterin başına neler geldiğinin öğrenilebilmesi normaldir. Ancak ana madde okuyucuyu izleme zevkinden mahrum bırakmamalıdır. Bunun dışındaki bir diğer sorun da, yine KV Pusu özelinde konuşmak gerekirse, düzgün bir çalışmayla SM olmasının önünde bir engel olmayan bu tür bir maddenin bu karakter listelerine yönelik aşırı ilgi ve değişiklik çabası nedeniyle stabilite konulu SM ölçütlerinden birini karşılayamaz hâle gelmesidir.

Dolayısıyla teklifim, genel bir karar alıp her türlü dizi maddesinde ölüm bilgisi gibi spoiler teşkil eden bilgilerin barındırılmaması, bunların karakter listesi ve maddeleriyle sınırlı tutulmasıdır.

Vito Genovese 11.24, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

İnanır mısınız eskiden daha fena haldeydi hepsini ben düzelttim bu karakterlerin vs.. Benden önce yani 1 sene 8 ay önce yazılmış ölme sebepleri bende hak vermiyorum yoksa dizilerin maddelerinde sadece genel bilgi verilip karakterleri listesinde nasıl öldükleri nasıl diziden ayrıldıkları yazılabilir onda sorun yok. En son bunu Hannibal (dizi) maddesinde yaptım ve sonra karşı çıkılınca Hannibal karakterleri listesi ağır spoiler içeren kısımları oraya aktardım. Hannibal dizi maddesinde de genel bilgiler kaldı sadece. Kurtlar Vadisi maddelerinin karakterleri için de dilerseniz o şekilde bir çalışma yapabilirim. Zaten 1 senedir ben tüm dizilerin maddeleriyle ilgileniyorum ve açtığım herhangi bir dizi maddesinde öldüğünü filan yazmam karakterlerin sadece genel bilgi veririm eğer izliyorsam o diziyi tabi yoksa hakkında bölümü olmaz izlemediğim dizide onu başka izleyecilere bırakmayı tercih ederim. Açtığım birkaç dizinin karakterleriyle ilgili nasıl yaptığıma dair bakabilirsiniz: Hekimoğlu ve Kurşun sonradan düzenleme yaptıklarım, 2 örnek bırakayım fazla şişmesin: Arka Sokaklar ve Çukur bu dizilerin karakterler bölümüne bakarsanız sadece kısa ve net genel bilgi var ve karakterleri listesi maddelerine de göz bakarsanız tüm bilgiler mevcut. Neyse ilk baştaki sorunuza ve isteğine döneyim: Kurtlar vadisi karakterleri listesi ve kurtlar vadisi pusu karakterleri listesi maddesinde yeterince bilgi mevcut. Sadece ana karakterleri bırakıp diğerlerini de oraya taşıyabilirim zaten ezberimde hepsi ve bitirilen karakterlere de yönlendirme yaparım arka sokaklar ve çukur maddesinde olduğu gibi.--Can Je suis là 11.38, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
Belki doğru bir öneri olmayabilir ancak karakter sayfalarını IP korumasına almak mantıklı olabilir. "Spoiler" katkıları - gördüğüm kadarıyla - genellikle IP kullanıcıları tarafından yapılıyor. Ayrıca karakter hakkında az bilgi verilmesini de doğru buluyorum, gereksiz "spoiler"lar sayfayı dolduruyor. ahmetlii  mesaj  katkılar  11.42, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
Can, eline sağlık. Bu konuda bir karar alırsak genel olarak bir anlaşmazlık yaşandığında bir dayanak noktası olur.
Ahmet, ilkesel olarak bu tür tedbir korumalarını (şablon gibi istisnalar dışında) uygulamıyoruz. Herkesin maddelerde değişiklik yapma hakkı var.
Vito Genovese 11.48, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
Teşekkür ederim @Vito Genovese, ben zaten bayadır kurtlar vadisi ve kurtlar vadisi pusu maddelerinde çalışmalar ve eksiklikleri gideriyorum maddenin geçmişlerinden görülebilir. Açıkçası aynı şeyler yazıyor karakterleri listesi maddelerinde. Tüm karakterleri oraya transfer edip ana karakterleri tutmayı planlıyorum ve diziden ölerek ya da rolü bittiği için çıkan oyuncuların karakterleri de diğer yazılanlarla birlikte "karakterleri listesi" maddelerine taşıyacağım.--Can Je suis là 12.14, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Kurtlar Vadisi örneği gerçektende durumu ortaya koyuyor. Prison Break örneği yerinde, Arka Sokaklar ve Çukur dizilerinde yapılanlar için de arkadaşımızın emeğine sağlık. ben öneriyi desteklediğimi belirtmek istiyorum.--Muratero 11.51, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Vito'nun önerisini destekliyorum. (aman destek şablonu kullanmayalım hehehe) Bu arada yarı koruma fikrinin uygulanmasına gerek yok bence. Sürüm kontrolü sistemimiz var zaten, bekleyen değişiklikler onaylanana kadar anonimlerde gözükmüyor. Ayrıca başta Can olmak üzere bu tür maddelerle uğraşan herkesin eline sağlık, sürekli bölüm sayısını, karakterleri, dizi maddelerini güncelle falan zor iş valla. Sevgiler.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 11.54, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Öneriyi destekliyorum. Bu zaten daha öncesinde de bu sayfalarda zaman zaman belirttiğim bir fikirdi. Hatta o tartışmanın sonunda @Can düzenlemeyi yapıp bilgi kaybı da olmadan sorunu çözmüştü. Dizilerin sayfaları genelden özele doğru gitmeli, karakterlere ilişkin bu ölüm/kalım ya da senaryoyu tamamen başka yere götüren süpriz konular karakter listelerinde ya da karakterin sayfasında anlatılabilir, ama okuyucunun karşısına doğrudan çıkmamalı. Ek araştırma ile rastlanmalı.----anerka'ya söyleyin 12.02, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

Selamlar hepinize. Kurtlar Vadisi ve Kurtlar Vadisi Pusu maddesine tekrar goz atabilir misiniz? Kurtlar Vadisi dizi maddesinde tamamen "hakkinda" bolumunu duzelttim. Kurtlar Vadisi Pusu dizisi de 10 yil surdugunden 10 sezon boyunca her sezon izleyicilerin aklinda yer etmis karakterleri ekledim tekrardan ve "hakkinda" bolumlerinde ozetle sadece genel bilgi verdim. "Karakterleri listesi" maddelerinde her iki ana maddenin tum detayli bilgiler mevcut oldugundan ana maddelerde "genel" bilgi yeterli. Degisiklik ozetlerinde de bunu zaten transferi ve eklemeleri yaparken yazdim. Ayrica ben bunlari sonra tablo degil de tipki Arka Sokaklar ve Çukur maddelerinde oldugu gibi "oyuncu kadrosu ve karakterler bolumu" gibi yapmayi planliyorum, simdilik bu kadar:) Onerisi olan varsa da seve seve okurum, iyi vikiler:) @Vito Genovese, @Muratero, @Evrifaessa ve @Anerka --Can Je suis là 17.25, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

Ellerine sağlık. Tablo türü listenin o noktada maddenin biçemine uymadığını düşünüyordum zaten, iyi olmuş.
Vito Genovese 18.08, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
Güzel tespit. Karakterler listelerinde yer alan spoiler için bir şablon tasarlasak güzel olurdu aslında. Şablonun içeriği ilgilisine kalmış, en azından girişte spoiler içerdiğini bildiren bir şablon ile okuyucuların bilgi almak istediği yerde izleme zevki kaçmasın. Can'ın KVP'de yaptığı gibi ana maddede karakterlerin kısa bir tanıtımı; (karakter listesinde detaylı) daha makul. Ama meraklı okuyucunun karakter listesine de göz atacağını umarak, şablon fikrini değerlendirebiliriz.--Madrox❯❯❯ mesaj? 19.39, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
Biraz daha sakin bir kafayla baktım da, bence bölüm aralığı bilgisinin de gitmesi lazım. 97 bölüm KV'de 1-97 yazan karakterlerin arasında 1-55'i görünce o karakterin öldüğünü anlıyorsun zaten, "X tarafından öldürülmüştür" bilgisiyle aynı kapıya çıkıyor. Eğer karakter listesi maddesinin bu yönden bir eksiği yoksa bu bilginin ana maddede tutulması bize bir şey katmıyor kanımca.
Vito Genovese 19.48, 8 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
Simdi oldu diye dusunuyorum, hem ana maddeler hem karakterleri listesi, her iki maddenin de tamamladim, son defa bakabilirsiniz:) @Vito Genovese ve Ezel ve Icerde gibi dizi maddeleri icin de ayni sekilde yapacagim daha sonra.--Can Je suis là 08.40, 9 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

KV Pusu, Çukur vb. örneklerden bağımsız olarak Vito'nun "Teklifim, genel bir karar alıp her türlü dizi maddesinde ölüm bilgisi gibi spoiler teşkil eden bilgilerin barındırılmaması, bunların karakter listesi ve maddeleriyle sınırlı tutulmasıdır." teklifiyle ilgili genel görüşümü ifade edeyim. Öncelikle ansiklopedi yazarken "spoiler vermeme" gibi bir çabamız olmamalı. Vikipedi olanı olduğu gibi anlatmalı. Falanca okuyucu diziyi izlememiştir diye diziyi izlemiş okuyucuların eksiksiz bilgi almasına engel olamayız. Geçmişte spoiler uyarısı şablonumuz da benzer gerekçelerle silinmişti. Peki ne yapılabilir? X dizisinin ana maddesinde karakterlerden daha genel hatlarıyla özet olarak bahsedilir, ayrı madde (karakter listesi veya müstakil karakter maddesi) açılacaksa detaya orada girilir. Ama buradaki amaç yine spoiler verilmemesi değil, Vikipedi:Özet tarzı, Vikipedi:Madde boyutu gibi yönergelerimize uymaktır. "Ölüm bilgisi gibi spoiler teşkil eden bilgiler" çok geniş yorumlanabilir. Bir karakterin gelişiminde önemli rol oynayan evlilik gibi bir olay ya da bazı karakterler arasındaki düşmanlıklar vb. de spoiler olarak değerlendirilip maddeden çıkarılmak istenebilir ki bence bu yanlış bir değişiklik olur. Sonuç olarak ana maddede en temel bilgilerin spoiler olup olmadığına bakılmaksızın verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar Vito teklifinde dizi demişse de filmleri de bu tekliften ayrı değerlendirmek mümkün değil. Özellikle film maddelerinin konu alt başlıkları filmde olup biteni özet olarak ama eksiksiz anlatıyor. Vito'nun teklifini alt maddelerde spoiler verilsin, ana maddede verilmesin şeklinde özetlersek ve film maddelerinin konu kısmının dizi sezon veya bölüm listesi maddeleri gibi alt maddelere bölünemeyeceğini de düşünürsek nasıl bir yol izleyeceğiz? Örneğin Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2 maddesinin özetinde Voldemort'un öldüğü yazıyor ve yazmalı da. Vito'nun teklifi kabul görmüş olsa buna da mı müdahale edilecek? Spoiler konusunda içeriğin çıkarılması/gizlenmesi şeklinde genel bir karar alınmasını doğru ve mümkün görmüyorum. Her madde kendi içinde ansiklopedik bakış açısıyla değerlendirilmeli ve okuyucuya sunulacak içerik spoiler var mı yok mu diye bakılmaksızın yönergeler doğrultusunda belirlenmeli.--BSRF 💬 10.00, 9 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

Değerlendirme için çok teşekkürler, BSRF. Oldukça isabetli saptamalar.
Dizi ve filmi ayırmam kasıtlıydı. Aslına bakarsan bize en:MOS:TV gerekli. en:Wikipedia:Manual_of_Style/Television#Cast_and_characters_information altbaşlığında olduğu gibi bu işin standardının oturması bu anlamda yararlı. Filmler konusunda haklısın, olay örgüsü adı altında elbette her türlü spoiler verilecek. O altbaşlığı okuyan da 1-4 saat arasındaki yapımla ilgili her şeyin orada yer alacağını elbette bilmek durumunda olacak. Ancak diziler biraz daha farklı. 10 sezonluk dizide ana karakterin 6. sezonda öleceğini ana dizi maddesi izleyicinin gözüne sokmamalı, bu işi karakter listesi maddesi devralmalı. Aslında evlilik gibi diğer önemli olaylar konusunda da elbette haklısın. Benim enwiki'de okuduğum dizi maddelerinde genel olarak gözlemlediğim bir alışkanlık şu: Cast and characters altbaşlığındaki bilgileri dizi taş çatlasa bir ay önce başlamış gibi tutuyorlar, dizi 3 yıl önce bitmiş olsa bile. Hani yeni bir dizi başlayınca gerek medya platformlarına gönderilen bilgilendirmelerde gerek de dizinin resmî web sitesinde bir standart karakter bilgileri pakedi olur ya? O düzeyde tutuyorlar. Yani bu doğrultuda dizi maddesi de aslında dizi hakkında bir şey bilmeyen okuyucuyu temel hedef kitlesi olarak belirliyor. Yine örnek üzerinden gidersek, Polat Alemdar'a ilişkin bilgi dizinin ilk 2-3 bölümü itibarıyla bildiğimiz kadar oluyor ve elbette sonradan giren karakterler de bu esasta ele alınıyor. Sanırım enwiki yönergesindeki "Try to avoid using the section as a repository for further "in-universe" information that belongs in the plot summary; instead, focus on real-world information on the characters and actors (this could include, but is not limited to, casting of the actor or how the character was created and developed over the course of the series). The key is to provide real-world context to the character through production information, without simply re-iterating entertainment websites such as IMDb." ifadesi de bunu destekler nitelikte.
Vito Genovese 11.00, 9 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
@Vito Genovese sonuçlandı mı bu?--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 19.23, 29 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
Sonuçlanacak bir şey değil kısa sürede, gören görüşünü belirtir. Burada arşivleme gereksinimi yok gibi zaten.
Vito Genovese 19.27, 29 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

Tam olarak karşılamasa da Vikipedi'yi kendi riskinizi göze alarak kullanın. Eğer Vikipedi'de herhangi bir eserle ilgili bir madde okuyorsanız bunun spoiler içerebileceği ihtimalini de göze almalısınız. Burası bir ansiklopedi olduğu için bilgilerin eksiksiz ve doyurucu olması gerektiğine inanıyorum. Yani karakterlerin nasıl ve ne şekilde öldüğü de buna dâhildir. Bir dizi ya da film hakkında bilgi almak isteyen kullanıcılar kendi risklerini göze alsınlar. Aksi hâlde film hakkında detaylı bilgi almak isteyen kullanıcıların isteklerini karşılamamış olacağız. Ben bir eserin konusu hakkında detaylı bilgi almak istediğimde Vikipedi'den yararlanıyorum zaman zaman. Spoiler yemek istemeyen de kendi riskini göze alarak kullansın. --Turgut46 15.49, 10 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Filmlerin konu altbaşlığı şüphesiz ki hiçbir bilgiyi sakınmadan veriyor ve bunu da bekliyoruz, ancak basit bir aktör - karakter listesinin karakterin hangi sezonda nasıl öleceğini onun hakkındaki en önemli bilgiymiş gibi listelemesi, en azından bunu ana dizi maddesinde yapması biraz sorun teşkil ediyor.
Vito Genovese 15.55, 10 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Ana maddede verilmesini bende doğru bulmuyorum ancak karakterleri listesi gibi maddelerde verilebilir. --Turgut46 15.59, 10 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Zaten diziler için çoğunlukla konuşuldu. Filmler için ayrı şekilde konuşabiliriz fakat onda bir sorun yok açıkçası. Spoiler yemek istemeyen de bir zahmet dikkat eder girmez. Sonuç olarak Spoiler her yerde var. Ekşi sözlükte de Spoiler tehlikesi var hatta abartmıyorum YouTube ve Google dan filmin adını yazınca da var. Başa döneyim diziler için bu spoiler mevzuatı ayrı kakterleri listesi maddesiyle çözülüyor zaten. Birkaç dizi maddesi var onlara da el atacağım yukarıda demişim ve unutmuşum, gördüğüm iyi oldu. Ana maddede genel bilgi, karakterleri listesinde ise tüm bilgiler yazılır vb. Spoiler yemek istemeyen de karakterleri listesi maddelerine girmez olur biter:)--Can Je suis là 16.00, 10 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

North by North Quahog SM olan İngilizcesinden yıllar önce @JackUKElliott tarafından çevrilmiş. Vikiproje katılımcılarının ilgisini çekebilir diye, bir gün SM olması dileğiyle buraya not düşüyorum. --Yabancım 12.32, 1 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

+San Junipero --Yabancım 09.39, 20 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
North by North Quahog maddesi inceleme bekliyor. İlginize. --Superyetkinileti 15.37, 10 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Kaynaklandırma[kaynağı değiştir]

Bildiğiniz üzere enwiki'de dizi, bölüm listesi ve karakter listesi maddeleri çok geniş kaynak kullanımına sahip oluyor. Bunun önemli bir nedeni de İngilizce internette TV rehberi, bölüm rehberi türü internet sitelerinin çok yaygın ve revaçta oluşu. Ne yazık ki Türkçe internet dünyasında bu tür siteler hemen hiç yok. Bir dizinin bir bölümünde ne olduğuna metinsel bir kaynak göstermek istersek elimizdeki seçenekler ya medya sitelerinin özensiz sayfaları ya da beşinci sınıf biçimsiz web sitelerindeki derme çatma yazılar. Dolayısıyla 100 bin baytı geçen dizi maddelerinde 1-2 kaynak kullanımında kalıyoruz ve bu da çarşaf çarşaf metinlerin olduğu maddeler açısından sağlıksız bir yapı doğuruyor.

İngilizceden farklı olarak bizim dilimizdeki dizilerin hemen hepsi YouTube üzerinde resmî hesaplar üzerinden paylaşılıyor. Bunların Şablon:Bölüm kaynağı ile kullanılması da Türkçe için kaynak eksiğimizi giderme konusunda iyi bir çözüm olabilir diye düşündüm. Biraz birincil kaynaklık kokan bir kullanım şüphesiz ki, ancak biyografi maddesi için biyografiye konu kişinin resmî web sitesindeki metine bel bağlamaya kıyasla çok daha sağlıklı bir kullanım olduğu kanısındayım. Yani kurgusal eser orada olduğu gibi duruyor, bize de bir URL vermek düşüyor. Okuyucu açısından da ilgili maddelerin okunurluğunu artıracak bir unsur olacak diye düşünüyorum. Şöyle bir örnek ekledim kastettiğimin ne olduğunu göstermek için.

İşin bir başka boyutu da YouTube'ün Meta üzerinde bulunan küresel reklam kara listesinde olması. Bu kara listeyi yerel beyaz listemizi kullanarak atlatabiliyoruz, ancak elbette bu küresel kara listeye de boşuna alınmadı söz konusu site. Kötüye kullanım potansiyeli olduğu için Youtube.com adresine dokunmayıp Youtu.be biçimindeki resmî kısaltmalarını beyaz listeye ekledim. Bunu davul zurnayla duyurmadığımız müddetçe bu beyaz listedeki istisna tanımlamasının kötüye kullanımının çok sınırlı kalacağını düşünüyorum.

Ancak çok kafama göre iş yapmış olmak da istemem. Akıl akıldan üstündür. Uygunsuz derseniz ya da daha iyi bir fikir geliştirirseniz ona göre hareket ederiz.

Vito Genovese 21.55, 28 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Kurtlar Vadisi Pusu tartışma sayfasından sonra aslında şunu düşündüm. Dış bağlantılara YouTube linki ekli çoğu karakterleri listesinde yani en azından Türk dizilerinde. Bu başlı başına bir kaynak olmuyor mu? Şimdi biz hepsine teker teker gene bölümlerden kupleler eşliğinde kaynak ekleyeceğiz fakat zaten dış bağlantılarda tüm bölümler mevcut. Eğer yanlış yazılmışsa anında bölümler taranıp düzeltme yapılabilir. Bu yüzden bilemedim, kafam karıştı açıkçası hepsine kaynak ekleme konusunda..--CanQui es-tu? 21.59, 28 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Örneğin 30 bölüm dizide kalıp bir sürü olayın içinde yer almış bir karakter için altbaşlık bize bu olayların dışında yalnızca bölüm aralığı bilgisini veriyor. Bu olayları en kısası bir saat olan 30 videoda arayıp bulmak çok ciddi bir külfet. Olayların spesifik olarak hangi bölümde olduğu bilgisi dahi olmadığı için doğrulama da güçleşecektir. Elbette doğrulama güçleşecek derken kastımı net anlatmış olayım: Senin hakim olduğun ve gözetimin altında tuttuğun bir dizinin maddesinde sen birçok şeyi gerekirse ezberden doğrulayabilirsin. Ancak bu işin ideali diziyi bilmeyen birinin dahi bu doğrulayabilmeyi yapabilmesi, yani maddenin deneyimli herhangi bir kullanıcıdan bağımsız olarak da sağlıklı ilerleyebilmesidir. Bu da çoğu zaman dizi maddelerinde yaşanan, senin benden çok daha iyi bildiğin anlaşmazlıkları da asgari düzeye indirmeyi az biraz sağlayabilir. En azından çok temel, çok belirleyici olaylar ya da anlaşmazlık yaratan ayrıntılar için temel bir videolu kaynaklandırmaya gidilebilir diye düşünüyorum dolayısıyla.
Vito Genovese 22.14, 28 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Güncel dizilerin bolum güncellemeleri[kaynağı değiştir]

Selam, konuyla ilgili baska yeni planim var ve bunu gorus almadan yapmak istemedigimden soruyorum, aklima gelenler: @EmreOsm95, @Muratero, @Jelican9, @Anerka, @Evrifaessa, @Nanahuatl, @Chansey, @Dr. Coal, @Vito Genovese ve @ToprakM Ben neredeyse 2 yildir guncel yani devam eden dizilerin bolum guncellemelerini tek basima yapiyorum ve hep dizi ozetleri baslayinca yani saat 20.00'den sonra guncelliyorum fakat bazen erken guncelleyen oldugundan 00.00'da o gune girdigimiz zaman guncellemek istiyorum. Boylece artan trollugu de azaltmis olacagim azami sekilde. Gorusleriniz elzemdir.--CanQui es-tu? 20.16, 29 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

  • Can, o kadar hassas davranmana gerek var mı bilemiyorum. Ama güncellemeyi gece ya da ertesi gün yaparsan, diziyi izleyip katkılarda bulunmak isteyenlerin yaptığı düzenlemeleri de kontrol etme şansın olacaktır. Dizi hiç izlemiyorum desem yalan olmaz ama güncel dizilerle ilgili en azından birini takibime alabilirim.--Muratero 20.30, 29 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bence görüş almaya bile gerek olmayan bir konu bu, böyle saati saatine güncel tutulan başka bir konu olduğunu da sanmıyorum, bu kadar iş yüküne gerek yokmuş bunca zaman. Kontrolü de kolaylaştıracak denmiş üstelik. ----anerka'ya söyleyin 21.19, 29 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Cevaplar icin tesekkur ederim: @Muratero, @Jelican9, @Anerka ilk denememi yaptim. Bakalim nasil bir karsilik gelecek merak ediyorum:) --CanQui es-tu? 06.35, 30 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Dizilerin böyle her gün güncellenmesini takdir ettim. Aslında ben Vikipedi'nin böyle proaktif olması gerekmediği görüşündeyim ama eğer böyle yoğun bir işi yapmak isterseniz saygı duyarım. Sonuçta neyin nasıl yapılması gerektiğini bildiğiniz için bence dizinin yayınlanacağı güne girildiği zaman güncellemek sorun olmaz. Zaten bir hata varsa 24 saat içinde düzeltilecek anladığım kadarıyla. --EmreOsm95 (mesaj) 07.07, 30 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

  • İlgili olunması, ilgilenen birilerinin olması güzel ama dakik güncellenmesinin hassas olduğunu düşünmüyorum. Gerekirse ertesi gün yapılabilir. Trollük konusunda ise halihazırda koruma uyguluyoruz. chansey mesaj? 07.16, 30 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

X karakterleri listesi → X karakterleri[kaynağı değiştir]

Birçok maddeyi ilgilendirdiği için buraya yazıyorum. Bence adları bu şekilde olmalı. Çünkü sayfaların çoğunda detaya giriliyor ve madde liste mantığından çıkıyor. Ne dersiniz? @Can, @EmreOsm95, @Muratero, @Jelican9, @Anerka, @Evrifaessa, @Nanahuatl, @Chansey, @Dr. Coal, @Vito Genovese ve @ToprakM Henrymorgan92 (mesaj) 12.36, 3 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Örnek verir misin? @Henrymorgan92 --CanQui es-tu? 12.48, 3 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
En bariz olanlar Kurtlar Vadisi karakterleri listesi ve Kurtlar Vadisi Pusu karakterleri listesi. Ancak diğerleri de benzer. --Henrymorgan92 (mesaj) 12.50, 3 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
Bence karakterlere ait detayların verilmesi liste olmadığı anlamını taşımaz. --Jelican9💬 13.43, 3 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
Tartışmanın konusu bu tam olarak. Taşır mı taşımaz mı? Bakalım diğer kullanıcılar ne diyecek?--Henrymorgan92 (mesaj) 13.48, 3 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Tasinmasina gerek oldugunu dusunmuyorum. Istiyorsaniz su ornekteki gibi bir tablo olabilir. Karakter hangi sezon hangi yil oynamis, hangi sezonlar tekrar girip cikmis, ekleyebiliriz fakat benim buna zamanim yok. Zamani olan varsa seve seve yapabilir yoksa madde adlarinda ben bir sknti gormuyorum ve sonuc olarak bu maddeler adi ustunde "bir liste" ve detaylarin da ek olarak olmasi normal.--CanQui es-tu? 13.56, 3 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Detayların liste mantığına engel olduğunu düşünmüyorum, aksine Vikipedi'deki seçkin listelerimizin bazıları benzer şekilde detaylı. Örneğin; Aşk-ı Memnu bölümleri listesi bölüm özetleri karakter özetleriyle paralel mantıkta. Aynı şekilde Almanya'nın zırhlı kruvazörleri listesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı savaş gemileri listesi gemi sınıfları hakkında paragrafla bilgi veriyor. :) ----anerka'ya söyleyin 19.49, 3 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Adlarını bilmiyorum ama birçok Türk dizisi karakter listesi maddesi kötü durumda. Doğrulanamaz içerikle dolular. Üç Kuruş karakterleri listesi örneğindeki gibi bazı maddelerin açıldığı günden beri ansiklopediye tek katkısı kukla çekmek. Tün (mesaj) 23.11, 24 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

Dizi maddeleri[kaynağı değiştir]

Son zamanlarda Türk dizi maddelerinde çok fazla sorun birikmiş. Tanım cümleleri bir reklam bülteni gibi şu gün başlayan, şu yapımın üstlendiği, şu kişinin kaleme aldığı gibi ifadelerle dolu. Başrol olarak neredeyse tüm oyuncular eklenmiş, karakter ve bölümlerde neredeyse tüm dizi anlatılmış. En çok da sayı vandalizmi var. İlgili kullanıcıların maddeleri dikkatle gözden geçirmelerine ihtiyaç var.--Güherçile (mesaj) 18.25, 19 Temmuz 2021 (UTC) +Giriş cümleleri ne kadar sade tutulursa vandalizme davetiye çıkması o kadar önlenir diye düşünüyorum.--Güherçile (mesaj) 11.45, 7 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

Projede aktif olan var mı hala acaba, Güherçile'ye katılıyorum. Çok fazla birikme olmaya başladı, konulara hakim olanlardan ilgilenebilecekler arada el atarsa süper olur. ᕓikiolog ♥෴ 18.35, 22 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]