Tartışma:Majör depresif bozukluk

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

başlıksız[kaynağı değiştir]

  • Çift madde olduğu için sil şablonunu kaldırıp çift madde şablonu koydum. Fakat ne yazık ki diğer maddede telif ihlali varmış, yani lütfen birleştirme yapılmasın, zira o vakit bu maddeye de telif hakkı ihlali içeren içerik eklenmiş olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 11:06, 24 Haziran 2006 (UTC)
  • Benim sıkıntım, viki de bu konuda arama yapan insanların büyük çoğunluğu "depresyon" olarak arama yapacağı düşüncesinden. Yoksa, Klinik Depresyon, tabi, bir tıp terimi. Bu durumda ne yapalım. Maddelerin içeriğini Klinik depresyon a alıp bunalım ve depresyon maddelerine yönlendirme mi verelim, yoksa depresyon maddesinde mi işleyelim. Bu konularda benden daha deneyimli olduğunu biliyorum elbet Noumenon, top sende :)
İkinci konu, Bunalım maddesi silinmez. Viki de olması şart bir madde. Şöyle yapacağım, Belirtileri bölümü dışında tümüyle içeriği boşaltıp, telif şablonunu kaldıracak ve taslak şablonu koyacağım. Elimde bir proje var, ya fırsat buldukça, ya da o projeyi erteleyip bu madde üzerinde çalışacağım. Uygun mu. İyi çalışmalar Noumenon. Makedon 15:00, 24 Haziran 2006
Kullanıcıların araması konusu çok basit, yönlendirme koymamız yeterli. Depresyon maddesi zaten olacak ama duyguyu anlatacak, anlam ayrım sayfası da olur, bu maddeye (tıbbi olanına) ve diğer anlamlarına ulaşılabilir. Ayrıca bunalım maddesinin içeriği silinmek zorunda telif yüzünden, ama başlığı buraya yönlendirebiliriz - bu durumda kullanıcılar zorluk yaşamazlar. Yani başlık konusu aslında hiç sorun değil, yönlendirmelerle çözebiliriz. Benim kafamdaki bir sorun da şu bunalım aynı zamanda ekonomik, sosyolojik bir durum için de kullanılıyor. Bu nedenle anlam ayrım bunalım için de gerekecektir. Fikirler? - Noumenon mesajkatkılar 16:25, 24 Haziran 2006 (UTC)
Bunalim tanim olarak sadece ruhi bunalimi icermiyor ki bu da tanim olarak depresyona denk degildir. Bunalim ayri bir baslik, hatta anlam ayrim olarak olara bulunsun ve depresyona baglanti verilsin. Depresyon da aslinda genis bir kavram; dolayisiylaklinik depresyonu ayri bir baslik olarak tutmamiz mumkun. Tesekkurler, Citrat 17:22, 24 Haziran 2006 (UTC)
TDK web sitesine baktım, "bunalım" sözcüğü, depresyon anlamında da kullanılıyormuş. Dolayısıyla madde adı olarak kalmalı. Benim çocukluğumda "Buhran" derdik :) Bir de buhran maddesi açılabilir. Her üç madde de -Depresyon, Buhran, Bunalım- Klinik depresyon maddesine yönlendirilebilir ve içerik bu maddeye girilebilir. Kuşkusuz psikopatoloji olarak depresyonun yanında depresif eğilimler de işlenir ve ayrım çizgisi yeterince derin olarak çizilir. Kişisel görüşüm bu. Ayrıca Bunalım maddesinin Belirtiler bölümünü çıkartmaya gerek yok, pek çok web sitesinde ve kitapta rastlarsınız bu maddelere, kaçınılmaz olarak. Amerikan Psikiatri Derneği'nin, Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'nda, artık standartlaşmış maddeler bunlar. Fakat söcükler, kendi sözcüklerim. Maddenin diğer bölümleriyle bir ilgim olmadığını da belirteyim, yeri gelmişken :) İyi çalışmalar dilerim. Makedon 20:57, 24 Haziran 2006

değişiklik yapıldı.biri bakabilir mi acaba ?--Dileman (mesaj) 08:33, 22 Nisan 2012 (UTC)


Aşağıdaki paragrafların, madde içeriğine uygun olmadığını düşündüğümden maddeden 'şutlanmasını' öneriyorum:

"Yaşam boyu yaygınlığının %17-19, bir yıllık yaygınlığının ise %1-9 arasında olduğu bildirilen “Majör Depresif Bozukluk” (MDB) (Angst 1992); sık görülen, atakları uzun süren, süreğenleşme, depreşme ve yineleme oranları yüksek, şiddetli fiziksel ve psikososyal yeti yitimine neden olan yıkıcı bir bozukluktur. Depresyonun neden olduğu yeti yitimi, sosyal ve mesleki alanlarda olabilir ve kişinin aile düzeni ile ekonomik durumuna olumsuz etkiler yapabilir. Depresyon, birey kadar çevresi ve bakımını üstlenenler üzerinde de olumsuz etkiler yaratır (Davis ve Glassman 1989). İntihar girişimi sonucu ölüm oranı %15 olan ve intihar sonucu ölümlerin yaklaşık %50’sinden sorumlu olan MDB’nin toplumsal maliyeti oldukça yüksektir(Angst 1992).

Hastalık esnasında kişide ruhsal açıdan, ani sinir bozuklukları, deporsanalize olma, aşırı kaygı ve korku, özsaygı yitimi görülür. Fiziksel etkileri ruhsal semptomlara bağlı olarak, aşırı kilo kaybı, sinirsel mide bozuklukları, kusma, aşırı terlemedir. İlaçla tedavi edilmeden, kendiliğinden geçme olasılığı düşük bir hastalık olduğu gibi olumsuz dış etkenler hastalığı tetikler ve nöbetlerin artmasına yol açar.

Tedavi süreci hastanın iyileşme isteğiyle doğru orantılı olarak gelişme kaydederek ilerler. İlaç tedavisi sırasında, ilacın dozuna bağlı olmaksızın ara ara nöbetler ve/veya ataklar yaşanabilen bir hastalıktır." 17 kutalmis bercin (mesaj) 22:20, 24 Ocak 2017 (UTC)

"== Belirtileri == Klinik bir sendrom olan depresyon, kişinin duyguları, düşünceleri, bilişsel işlevleri, davranışları ve bedeninin bazı işlevlerinde değişiklikler meydana getirir. Depresyonda sözcüğü, çoğunlukla hayal kırıklığına uğramış, sinirli ya da benzer olumsuz duygulara işaret eden terimlerin yerine kullanılır. Depresyon, hastalık olarak kabul edilebilmesi için belirtilerin kişide en az 2 hafta görülüp kişinin işlevselliğini bozması gerekmektedir.

Depresyon, bilişsel ve vejatatif belirtilerden oluşur. Hayattan zevk kaybı, ilgi azalması, konsantrasyon bozukluğu, dikkatte azalma ve buna bağlı unutkanlık, kararsızlık, değersizlik hissi, suçluluk hissetme, intihar düşünceleri, karamsarlık gibi bilişsel belirtilerin yanında uykuda artış ya da azalma -ki bu durum daha çok uykuya dalmakta güçlük ve her zamanki uyanma saatinden 1-2 saat erken uyanma ile kendini gösterir-, iştahta azalma ya da artış, enerji azlığı, yorgunluk, psikomotor retardasyon denilen hareketlerde yavaşlama (bazen artış gösterebilir), cinsel istekte azalma olarak kendini gösterir. Bu duyguların yanı sıra, bazı depresyon hastaları huzursuzluk, endişe ve kaygı hislerinden de şikayet ederler. Bazen de çabuk rahatsız olma ve sinirlenme gibi duygusal değişikler gözlenebilir.

Depresyon tanısı konulabilmesi için belirtilerin en az 2 hafta bulunma koşulu aranır. Belirtilerden depresif duygulanım ve hayattan zevk kaybı ve ilgi kaybı kişide bulunması zorunludur. Diğer belirtilerden en az 5 tanesi eşlik etmelidir." 17 kutalmis bercin (mesaj) 21:40, 25 Ocak 2017 (UTC)

Mustakbel ceviri kaynaklari[kaynağı değiştir]

https://uhs.berkeley.edu/health-topics/mental-health/clinical-depression --Bu imzasız yazı 17kuti (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.