Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası
Madalyanın önden görünüşü
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
TürOnur Madalyası
Olası Hak
Sahipleri
SSCB Vatandaşları
Gerekçe2. Dünya savaşında Nazi kuvvetlerine karşı savaşan partizanlara gösterdikleri kahramanlıklara karşılık verilirdi.
Tanım2 Şubat 1943
İstatistikler
Toplam Verilişi1.derece: 56.883, 2.derece: 70.992

Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası (RusçaМедаль «Партизану Отечественной войны») 2 Şubat 1943 yılında yaratılmış ve partizanlara verilen madalyadır. Düşman hatlarının çok gerisinde olan Nazi işgalcilere ait Sovyet Anavatanını kurtarma mücadelesinde ev cephesindeki partizanların tutkusu ve cesaretini tanımak amacıyla verildi. Tüzüğü, 26 Şubat 1947'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı'nın bir başka kararı ile değiştirildi.[1]

Madalya tüzüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

Madalya "Vatanseverlik Savaşı Partizanı" iki sınıfta ödüllendirildi.

  • Birinci sınıf madalya, gerilla hareketini organize etme konusundaki olağanüstü başarılar için, partizanlara, partizan birliklerinin liderlerine ve organizatörlerine verildi; cesaret, kahramanlık ve Nazilerin çok gerisinde Sovyet Anavatanımızın işgal bölgelerindeki partizan mücadelesinde göze çarpan başarılar için çizgiler.
  • Madalyanın ikinci sınıfı, partizanlara, partizan birliklerinin liderlerine ve organizatörlerine, savaş sırasında kişisel olarak ayrım yapmak, emir ve komuta görevlerini yerine getirmek için, Nazi işgalcilere karşı gerilla mücadelesine aktif destek vermek için verildi.

Partizanlar Madalyası SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı adına hediye edildi. Madalya Göğsün sol tarafında ve Sovyetler Birliği'nin diğer madalyalarının yanında, "İş Dürtüsü için" madalyanın hemen ardından giyildi.[1] Rusya Federasyonu'nun emir ve madalyaları eşliğinde giyildiğinde, ikincisi önceliklidir. Mezuniyet sonrası "Vatanseverlik Savaşı Partizanı", ilgili ödül sertifikaları ile birlikte, emniyet altına almak ve bir anı olarak ailelere transfer edildi.

Madalya tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Madalya "Yurtsever Savaş Partizanı" 32mm çaplı bir dairesel madalyondur, madalyanın birinci sınıfına gümüş, madalyanın ikinci sınıfına pirinç vuruldu. Aynı görünüşleri, Lenin ve Stalin'in sol büstü profillerini taşıyordu; bu profiller sağa daha yakın ve hafifçe sağlanıyordu. 3 mm genişliğindeki kabartma şerit madalyonun tüm çevresi boyunca, alt kısmında, bir çekiç ve orak taşıyan ve şeridin geri kalan kısmında "SSCB" (Rusça: "СССР") yazısını iki misline bölen, beş sivri bir yıldızla koştu , yardımcı "Yurtsever Savaş Partisi" (Rusça: "Партизану Отечественной войны") yazısı bulundu. Aynı yazıtların üstünde, çekiç ve orakların rahatlama imgesi olan "Sovyet Vatanımız İçin" (Rusça: «За нашу Советскую Родину») adlı üç satırdaki kabartma yazıları vardır.[2] Madalya madalyon süspansiyon halkasından bir halka ile, örtüşen 24 mm açık yeşil ipek moire şerit ile örtülü standart bir Sovyet beşgen kulübe sağlandı. Birinci sınıf madalyanın şeridi 2 mm genişliğinde kırmızı merkezi şerit, ikinci sınıfı madalya için şerit mavi idi.

1.Sınıf Tersi 2.Sınıf

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016.