Elflerin Kanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elflerin Kanı
Krew elfów
YazarAndrzej Sapkowski
ÇevirmenRegaip Minareci
Kapak sanatçısı
Lauren Panepinto
ÜlkePolonya
DilLehçe
TürFantezi
Yayım1994 (özgün)
19 Eylül 2017 (Türkçe)
YayımcısuperNOWA (orijinal)
Pegasus (Türkçe)
Sayfa410
ISBN9786052992715
The Witcher serisi
Kader Kılıcı
(2. kitap)
Elflerin Kanı
(3. kitap)
Nefret Çağı
(4. kitap)

Elflerin Kanı (LehçeKrew elfów), Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski'nin The Witcher hikâyesinin kronolojik sıralamasındaki ilk, yayın sıralamasında ise üçüncü kitabı olan fantezi romanı. 1994 yılında yayınlanan[1] romanın Türkçe baskısı 2017 yılında çıkmış olup[2] birçok farklı dile de çevrilmiştir.

En İyi Bilimkurgu ya da Fantezi Romanı kategorisinde Janusz A. Zajdel Ödülü kazanan ve 2009'da David Gemmell Fantezi Ödüllerinde en iyi roman olarak seçilen eser Rivyalı Geralt'ın hikâyesine odaklanmaktadır.[3]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rivyalı Geralt: Mutajenler ile genetiğiyle oynanarak doğaüstü güçlere sahip olması sağlanan canavar avcıları witcherlardan biri. Siyasi konularda çoğunlukla tarafsız olmayı seçse de Nilfgaardlılar tarafından ülkesi işgal edilen Cintra kraliçesinin torunu Ciri'yi evlatlık olarak yanına almıştır.
  • Triss Merigold: Büyücüler Kurulu üyesi ve güçlü bir sahire.
  • Cirilla/Ciri: Devrik ve merhum Cintra Kraliçesi Calanthe'nin torunu. Damarlarında elflerin kanı akmakta olup sahip olduğu gizemli ve tehlikeli gücü dolayısıyla birçok siyasi tarafın hedefindedir.
  • Dandelion: Geralt'ın dostlarından biri. Redanya kralının casusu ve aynı zamanda maharetli bir ozan.
  • Vengerbergli Yennefer: Büyücüler Kurulu üyesi güçlü bir sahire ve aynı zamanda Geralt'ın eski aşkı.
  • Philippa Eilhart: Büyücüler Kurulu üyesi kıdemli sahire ve kraliyet başcasusu Sigismund Dijkstra ile birlikte Redanya kralının güvenilir danışmanlarından biri.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm I

Bloebheris'in altında, Geralt, Ciri ve Yennefer arasında geçenleri dizeleriyle anlatan Dandelion, handa odasına döndüğünde Rience adında birinin kendisinden Ciri ve Geralt hakkında bilgi almak istediğini öğrenir ve kaçmaya kalkışır. Ancak yakalanır ve ahırda işkence görür. Ansızın Yennefer çıkagelir ve onu kurtarır, ardından Dandelion'a bu konu hakkında bir daha şiir okumaması gerektiğini söyler ve Redanya'ya geri dönmesini önerir. Geralt ve Ciri ile de görüştüğünü, yerlerini bildiğini ima eder.

Geralt ve Ciri, Kaer Morhen'e gelir.

Bölüm II

Triss Merigold, Kaer Morhen'e çağırılır ancak neden orada olduğunu bilemez. Burada Ciri ile karşılaşır ve ardından diğer Witcherlar ile bir araya gelir. Gelme sebebini öğrenmek için çok çabalasa da tek başına çözemez. Ciri'yi bir Witcher'a dönüştürmek için ot sınavına ihtiyaç vardır ancak Ciri'nin adet görmesi ile eğitimlere ara vermesi gerekir. Triss'in baskısıyla eğitimle hafifletilir, Witcherlar'a neden davet edildiğini sorduğunda tahmin ettiği cevabı alır: Ciri bir Kaynak'tır ve daha büyük bir yardım gereklidir.

Bölüm III

Triss, Ciri'nin transa geçmesini sağlar ve bu translarda kiminle iletişime geçtiğini öğrenmek ister. Ciri transtayken kehanetlerde bulunur ve çağın biteceğini söyler. Endişelenen ve bununla başa çıkamayacağını söyleyen Triss, Geralt'a Yennefer'ı davet etmesini ve bundan sonra onun eğitim vermesi gerektiğini çünkü kendisinin yetersiz kaldığını söyler. Bahar geldiğinde ise Triss, Geralt ve Ciri yola çıkarak Kaer Morhen'den ayrılırlar.

Bölüm IV

Yolculuk esnasında Triss hastalanır ve Geralt hastalığa tedavi bulmaya çalışır. Bu esnada yolda bir birlikle karşılaşırlar ve savaşın haberlerini alırlar. Elfler insanlara saldırmaya başlamıştır, Kaedwen'de Scio'tael çeteleri karakollara saldırı düzenlemişlerdir. Geralt bu karakolda istediği yardımı bulamaz ancak ileride bir konvoyun olduğuna dair haberler alır ve oraya doğru yola çıkarlar. Kervana geldiklerinde de eski dostu Yarpen Zigrin ile karşılaşırlar. Kral Henselt'in hizmetine girdiğini anlatan Yarpen, yolculuk esnasında Ciri ile iyi anlaşır. Geralt ise bu kervanın gerçekten Yarpen'in söylediği gibi tuzlu balık taşımadığını düşünür. Yolculuk sırasında Triss iyileşmeye başlar. Yolda ise elflerin saldırısına uğrayan kervanda iki taraftan da ağır kayıplar verilir. Kervandaki gizli yük aslında sadece taştır ve Kral Henselt'in bu kervandaki ihanet edecek kişinin kim olduğunu öğrenmek için düzmece bir plan yaptığı ortaya çıkar.

Bölüm V

Witcher, Ciri'yi Nenneke Ana'nın yanına, Ellander'e yollamıştır. Ciri'nin izi bulunmasın diye yolları ayrıldıktan sonra Geralt, Novigrad'a doğru giden gemide önce Ciri'den gelen mektubu, ardından Yennefer'dan gelen mektubu okur. Bu esnada Kaptan Plepper, Witcher'ın yanına gelip bazı çetelerin onu soruşturduğunu söyler. Geralt ise bu bilgiden rahatsız olur. Ardından Oxenfurt profesörü Lupin Pitt gelir ve Geralt ile denizde yaşayan ve daha önce geçen gemilere saldıran Testereağız hakkında konuşmaya başlarlar. Bu esnada Temerya sancaklı bir gemi yanaşır ve içinden bir grup muhafız, Witcher ve yanındaki sözde küçük kızı tutuklamak için geldiklerini söyler. Aralarındaki sözlü gerilim esnasında Testereağız gemiye saldırır ve kargaşa anında gelen sahte muhafızları yutar, Geralt ise canavarı öldürür. Gemi ise bu olaydan sonra yakınlardaki Oxenfurt'a yanaşır.

Oxenfurt'ta dolaşan Dandelion'un peşine iki ajan takılır. Dijkstra'dan selam getirdiklerini söyledikten sonra Dandelion'u Redenya kralı Vizimir'in gizli servisinin şefi Dijkstra'a götürürler. Dijkstra, Dandelion'u sorguya çeker. Geralt'ın ve kızın yerini söylemesini ister ancak Dandelion sorulara kaçamak cevaplar verir ve geçiştirir. Odada Kral Vizimir'in sihirbazlar konseyinde bulunan, şekil değiştirebilen Philippa Eilhart da vardır. Dandelion'a kızın yerini, Yennefer'ın mektubunu aldıktan sonra Geralt'ın apar topar nereye gittiğini, Triss Merigold'un nereye saklandığını apaçık sorar ve Dandelion bu soruların yanıtlarını bilmediğini, Geralt'ın Oxenfurt'tan çoktan ayrıldığını söyleyerek oradan ayrılır. Gizlice Geralt'ın odasına gidip hemen uzaklaşmasını söyler. Odada arkadaşı Shani de vardır. Odadan çıkmaya hazırlanırlarken camdan bir baykuş girer ve şekil değiştirerek Philippa'nın formuna dönüşür. Ciri'nin korunması gerektiğini, Kıta'daki herkesin onu aradığını söyler ve Geralt'ı uyarır. Aynı zamanda Rience hakkında da birkaç soru sorar. Bu esnada Geralt'ın yatağındaki Shani de Rience'yi tanıdığını ve yerini bildiğini söyler.

Bölüm VI

Redanya kralı Vizimir, Aedirn hükümdarı Demawend, Temerya kralı Foltest, Pontar, Mahakam ve Sodden hakimleri, Kaedwen kralı Henselt ve Lirya kraliçesi Meve, Hagge'de bir araya gelip Nilfgaard'lılara ve elf saldırılarına karşı neler yapılabileceğini görüşmek için gizlice görüşürler. Bu görüşmeler esnasında tartışırlarken Kıta'da durum şöyledir: Mavi Dağlar'dan Bremavaard'a kadar elf çeteleri vardır, Mahakam'da cüceler isyandadır, Brokilon ormanında dryadlar ayaklanmak üzeredir ve Nilfgaard kapıdadır. Ancak halkın ağzında sürekli Nilfgaard boyunduruğu altında olan köylerin daha ayrıcalıklı olduğu ve imtiyazlar sağlandığı konuşulur, böylece köylülerde Nilfgaard sempatisi oluşmaya başlar. Rahipler ve papazlar ise sürekli dünyanın sonunun geldiğine dair vaazlar vermektedir. Bu görüşme boyunca birçok olay tartışılır. Nilfgaard'a karşı neler yapılabileceği, eski Cintra kraliçesi Calanthe'nin torunu dişi aslan Ciri'nin nerede olduğu, Rience isimli bir büyücünün sürekli Ciri'yi aradığı gündemdedir. Cintra, Emhyr var Emreis'in kontrolü altında olduğu için yasal hükümdar olabilmek için Ciri'yi bulup evlenmek istediği fikri ortaya atılır. Eğer kendileri kızı bulurlarsa Cintra'nın ve Kıta'nın çıkarlarının güvenlikleri için Ciri'yi öldürme kararı verirler.

Nilfgaard İmparatoru Emhyr var Emreis, Cintra valisi Mareşal Menno Coehoorn'u huzuruna çağırır ve Hagge'deki gizli görüşmenin yayılması emrini verir. Ardından Rience'ye ulaşıp Geralt'ı öldürmesini ve Yennefer'a ise dokunmamasını söyler. Coehoorn, Kont'un geldiğini bildirir ve odada Emhyr var Emreis, Kont'a ikinci bir şans verdiğini, o sırada söyleyecek şeyleri dikkatle dinlemesi gerektiğini belirtir.

Ciri rüyasında Geralt'ı, Dandelion'u ve yanlarından bir kızı yürürlerken görür ve Geralt, Philippa'nın nerede olduğunu sorar. Ardından Ciri tekrar uyur, bir kabus görüp uyanınca ise başında bekleyen Yennefer'ı bulur.

Riece, Toublanc Michelet ve çetesinden 200 Novigrad kronuna karşılık birini öldürmelerini ister.

Geralt, Dandelion, Shica ve Philippa ise Mhyrman'a gidip Riece'in yerini öğrenmek için sorgularlar.

Hükümdarların gizlice Hagge sarayında yoplandığı haberi Vilgefortz'a ulaşır. Terranova ve Vilgefortz, sihirbazlar konseyine son kararı vermek için tartışırlarken Vilgefortz hiçbir şey yapmamaya karar verir. Kaedwen ve Aedirn'de elflerle savaşa girildiğini ve en azından bunun karşılığında kayıtsız kalmayacaklarını söyler.

Geralt ve Riece bir sokakta karşı karşıya gelir. Riece'i dört kişi korur ve Riece bu esnada kaçarken dördü Geralt ile çarpışır. Bunlar Toublanc Michelet ve adamlarıdır. Dördünü de devirdikten sonra Riece'in peşine düşer. Riece bir geçit açarak kaçar, Geralt da arkasından gider. Riece ve Witcher dövüşürken Riece bir geçit daha açar ancak Philippa da arkalarından gider. Riece bu karmaşada kaçarken Philippa onun kaçmasına izin verir, Geralt ise bu ihanete şaşırır. Ancak Philippa, daha büyük bir amaca hizmet etmek için bunu yaptığını söyler.

Bölüm VII

Yennefer, Ciri'yi eğitmeye devam eder. Sihir konusunda Ciri her ne kadar başarısız gibi görünse de aslında hızla ilerler. Her gece gördüğü rüyaları artık kesilir, içindeki gücün belirli bir kısmını Yennefer sayesinde kontrol altına almayı başarır. Böylece Yennefer ile de bir dostluk kurmaya başlar. Ancak güvenlik sorunları nedeni ile Yennefer ile beraber Elander'den ayrılırlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Andrzej Sapkowski" (Lehçe). supernowa.pl. 19 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  2. ^ "ELFLERİN KANI - The Witcher 3 / Andrzej Sapkowski". pegasusyayinlari.com. 15 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2017. 
  3. ^ Knox, Olivier (26 Nisan 2013). "Obama's foreign gifts: $7,750 golf bag, $40,000 photo, iPod shuffle". yahoo.com. 15 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2017.