Gaz türbini: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
25. satır: 25. satır:
{{makine-taslak}}
{{makine-taslak}}


[[Kategori:Kompresörler]]
[[Kategori:Gaz türbinli motorlar| ]]
[[Kategori:Türbinler]]
[[Kategori:Termodinamik]]
[[Kategori:Akışkanlar dinamiği]]
[[Kategori:Aerodinamik]]
[[Kategori:Deniz tahrik sistemleri]]
[[Kategori:Termik turbomakineler]]
[[Kategori:Tepkili motorlar]]
[[Kategori:Gaz teknolojileri]]
[[Kategori:Norveçli icatları]]


{{Link SM|ro}}
{{Link SM|ro}}

Sayfanın 17.31, 2 Eylül 2011 tarihindeki hâli

Tipik bir gaz türbinli jet motoru şekli

Gaz türbini, yanma ile açığa çıkan ısı enejisini mekanik enerjiye çevirmeye yarayan bir makinedir.

Bir gaz türbini basit olarak 3 bölümden oluşur:

Türbinin bir ucundan giren hava kompresör tarafından basıncı artırıldıktan sonra yanma odasında içine yakıt püskürtülmek suretiyle yakılır. Yanma sonucu yüksek basınç ve sıcaklığa (entalpiye) kavuşan hava türbin kanatlarına çarparak türbini döndürür.

Uçak motoru olarak kullanılan gaz türbinlerinde türbin yalnızca kompresörü çalıştıracak kadar enerji üretir ve yüksek enerjili hava (ve yanma sonucu açığa çıkan diğer gazlar) türbinden büyük bir basınç ve hızla atmosfere çıkarak uçak için gereken itme etkisini oluştururlar.

Üretilen enerji diğer uygulamalarda bir şaftı çevirmek için de kullanılır. Bu tip gaz türbinlerinde türbin bıçakları çok daha fazla sayıdadır ve türbine aktarılan kinetik enerji kompresörü çalıştırmak için gereken enerjiden çok daha fazladır. Türbinin şaftı döndürmesi ile elektrik enerjisi üretilebilir, ya da tren, gemi, hatta bazı otobüs ve tanklar hareket ettirilebilir.

Uçak motorları içten yanmalı motorlara göre düşük verimli olsa da güç/ağırlık ve güç/hacim oranları bilinen motorların en yükseği olduğu için tercih edilirler.

Gaz türbinleri için kulanılan yakıt önemli degildir önemli olan yanma odasın da yüksek basınçlı havayı elde edebilmektir.Uçak yakıtı olarak motorin tercih edilmez motorin , düşük sıcaklıklarda parafin kristallerinin oluşumu nedeniyle saydamlığını ve akışkanlığını kaybeder.Bunun yerine kerosen gibi soğukta akışkanlıgını yitirmeyen petrol ürünü tercih edilir.Gaz türbinlerinin verimini artırmak için tekrar ısıtma (reheat), eşanjör kullanma (heat exchanger) vb. kimi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca havadan daha iyi termo-mekanik özellikleri bulunan kimi gazlar enerji üretim tesislerinde türbinleri çevirmek için kullanılabilirler.

Dış bağlantılar

GazTürbini

Şablon:Link SM