Arslanlı, Kozan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
39. satır: 39. satır:


=== Coğrafya ===
=== Coğrafya ===
Tamamı ova köyü olup, kuru ve sulu tarım yapılabilen verimli topraklar.
Tamamı ova köyü olup, kuru ve sulu tarım yapılabilen verimli topraklar.Baraj yakın olduğu halde baraj suyu ulaşmayan ve köylünün kendi imkanlarıyla yer altından çıkartılan, çakma, derin kuyu v.s. elektrikli, traktörlerle çalıştırılan kuyu sularıyla tarım yapılmaktadır.Temel uğraşı buğday, mısır, pamuk, azda olsa sebze özellikle marul ziraati.


=== İklim ===
=== İklim ===

Sayfanın 12.05, 25 Ağustos 2011 tarihindeki hâli

Arslanlı, Kozan
Harita
Adana
Adana
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdana
İlçeKozan
Coğrafi bölgeAkdeniz
Nüfus
 • Toplam1.600
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
Posta kodu01500

Arslanlı, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarih

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında köyün Ahmetağalar mahallesinde Topalmahmutoğlu Ahmetağa tarafından tapu kestirilerek yerleşilime açılan köye; bilahare İslahiye tarafından Topaloğulları sülalesi gelmişler ve geldikleri tarihte hazine arazisi olan bugünkü sarısuyun güneyine yerleşmişler,aynı yıllarda Kayseri civarında olan kuraklık ve kıtlıktan kaçan Avşar aileleri iş ve aş bulmak için oba oba Çukurovaya inince, bunların bir kısmıda Arslanlı merkez ve çavuşağa mahallelerine yerleşmişler, buralarda yerleşip kalmışlardır. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Anadolunun muhtelif yerlerine yerleştirilen aşiret ve aileler olduğu gibi daha önceleri zincarlık, makilik olan çakalların,sansarların, tilkilerin cirit oynadığı, kangal,sütleğen, sarı diken,çakır dikeni,böğürtlen,mamık,yemişen,hıltan,karaçalı çeşitli dut ağaçları v.s.den müteşekkil özellikle karacan denen kerestesi sağlam ağaçlarla kaplı,yağmurun çok yağdığı yıllarda yer yer kaynak sularının fışkırdığı, antik dönemlerde işlenen daha sonra ise ihmal edien verimli araziye yerleştirilen, Sedefli, İspirli, Kayseri yöresinden avşar aileleri yerleştirilmiştir.Bu aileler soyisim kanunu çıkınca şimdiki soyadlarını almışlardır.Köyün varlıklı ve ileri gelenlerinden akıllı ve zeki Halil Topaloğlu Kozan'da kendisi gibi ileri gelenlerle birlikte beş kişi olarak Kozan'ı temsilen Sivas kongresine iştirak etmek için Sivas'a giderek tarihteki yerini almışlardır.Halil Topaloğlu Tırmıllı İsmail ağa (daha 14 yaşında), üçdutlu Hacıağa gibi ağalarla birlikte Kozan!ın ermeni ve fransızlardan temizlemesinde çete savaşları vermiştir.Bu kurtuluş mücadelesinde Tırmıllı İsmail ağanın birisi kağnı arabası sürücüsü ve işçisi olmak üzere beş yakını altı kişi bugünkü Ayvalı köyü mezarlığının bulunduğu yerde Kozan'dan tehcir edien ermenilerce yakalanmışlar, 9 yaşındaki kız çocuğu ırzına geçildikten sonra dokuz parçaya bölünerek su kuyusuna atılmış,diğer kadınlarda yaşlı genç demeden iğfal edilmiş ve altısıda hunharca öldürülmüşler, haberi alan İsmail ağa yeğeni Selim Bozdoğan'ı da yanına alarak; kokma durumuna giren şehitlerimizi Aslanlı köy mezarlığına ulaşana kadar kokarlar endişesi ile en yakın Delihasan köyü mezarlığına defin etmişler, şehitlikleri hala ayaktadır.Ruhları için lüfen fatiha.

Coğrafya

Tamamı ova köyü olup, kuru ve sulu tarım yapılabilen verimli topraklar.Baraj yakın olduğu halde baraj suyu ulaşmayan ve köylünün kendi imkanlarıyla yer altından çıkartılan, çakma, derin kuyu v.s. elektrikli, traktörlerle çalıştırılan kuyu sularıyla tarım yapılmaktadır.Temel uğraşı buğday, mısır, pamuk, azda olsa sebze özellikle marul ziraati.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 1600
1997 2000

tamammen FAİZCİLİK

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Kozan belde ve köyleri