Eric Raymond: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
49. satır: 49. satır:
[[Kategori:Linux]]
[[Kategori:Linux]]
[[Kategori:Yaşayan insanlar]]
[[Kategori:Yaşayan insanlar]]
[[Kategori:ABD'li avukatlar]]


[[ar:إريك ريموند]]
[[ar:إريك ريموند]]

Sayfanın 20.24, 4 Ağustos 2011 tarihindeki hâli

Eric S. Raymond (FISL 6.0, Porto Alegre, Brezilya)

Eric Steven Raymond, (ESR, d. 4 Aralık 1957, Boston, Massachusetts)[1] Open Source Initiative adlı kuruluşun sözcüsü ve avukatı.

Açık kaynak yazılım hareketinin öncülerinden, Katedral ve Pazar kitabıyla ünlü olmuştur. 2003 yılında yayınlanan ve UNIX kültürünün 1970'li yıllardan günümüze kadarki süreçte, BSD ve Linux gibi türevlerinide anlatan[2] The "Art of UNIX Programming" kitabında, UNIX işletim sistemini masaüstünde Microsoft'un Windows ve Apple'ın MacOS'u ile araştırma amaçlı EROS ve Bell Laboratuvarlarında geliştirilen Plan 9 işletim sistemleri ile kıyaslamaktadır.

Jargon dosyası'nın (Yeni Hacker Sözlüğü olarak da bilinir) şimdiki sağlayıcısıdır.

fetchmail, Emacs modları, ncurses, giflib/libungif, libpng gibi önemli birçok programı yazmıştır. CML2 isimli ayar dosyası formatı gibi birçok çalışması Linux çekirdek geliştiricileri tarafından kabul edilemeyerek Linux Kerneline dahil edilmediği için halen "Core Linux Developer" olamamıştır.

Netscape Communications Corp.'un Ocak 1998'de tarayıcı kodlarını serbest bırakmasında ilham kaynağı olduğu da söylenir. Bazı kuruluş ve organizasyonlar Raymond'a Açık kaynak planlarında rehberlik etmesi için teklif götürmüşlerdir. Apple ve Microsoft buna örnek verilebilir[3].

Bilim-kurgu'ya, silahlanmaya ve amatör müzisyenliğe meraklı olduğu bilinir. Ayrıca tekvandoda siyah kuşağa sahip olması ve Second Amendment Foundation kuruluşu destekçisi de olmasının yanı sıra 2003'teki Irak saldırısınıda desteklemektedir.

esr.ibiblio.org 'ta İslam Dini, Rusya ve Terörizm ile ilgili yazı ve düşüncelerini yayınlamaktadır. "İslamiyet bizimle savaş halinde" başlıklı yazısında Raymond, 2002 'den beri Batı'nın İslami barbarlara karşı medeniyeti savunma mücadelesi içerisinde olduğu uyarısını yaptığını ve İslamiyetin bir "barış dini" olarak görülmesinin sonucunun daha da kötüleşmeden bu gerçekle yüzleşmesinin iyi olacağını ifade etmiştir.[4]

Kaynakça

Dış bağlantılar

Eric S. Raymond Gutenberg Projesi'ndeki yapıtları