Việt Nam Quốc Dân Đảng: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (robot Ekleniyor: pt:Viet Nam Quoc Dan Dang
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
k robot Kaldırılıyor: pt:Viet Nam Quoc Dan Dang (deleted)
55. satır: 55. satır:
[[ja:ベトナム国民党]]
[[ja:ベトナム国民党]]
[[no:Viet Quoc]]
[[no:Viet Quoc]]
[[pt:Viet Nam Quoc Dan Dang]]
[[vi:Việt Nam Quốc dân Đảng]]
[[vi:Việt Nam Quốc dân Đảng]]
[[zh:越南國民黨]]
[[zh:越南國民黨]]

Sayfanın 21.08, 3 Ağustos 2011 tarihindeki hâli

Việt Nam Quốc Dân Đảng
KısaltmaVNQDD
İnternet sitesi

Việt Nam Quốc Dân Đảng (kısaca VNQDD, Việt Quốc olarak da bilinirdi, Türkçe anlamı: Vietnam Milliyetçi Partisi), devrimci bir sosyalist siyasi parti. Fransız kolonisi döneminde bağımsızlık için mücadele etmiştir. 25 Aralık 1927 günü kurulan partinin kökenleri, 1920'lerin ortasına kadar dayanmaktadır. Bu dönemde, Hanoi'deki bir grup entellektüel genç, devrimci içerik yayınlamaya başlamıştı. Fransızlar yüzünden yayınevi kapanınca, VNQDD Nguyen Thai Hoc tarafından kuruldu. Çin Cumhuriyeti'nin Kuomintang'ını kendine örnek alan parti, kuzeyliler, özellikle de öğretmenler ve entellektüeller arasında bir popülerlik kazandı. Parti, çiftçiler ve işçiler arasında daha az popülerdi. Parti, küçük gizli hücrelere bölünmüştü.

1928 yılında parti Fransız yetkililere suikast düzenleyerek dikkatleri üzerine çekti. 1929 yılında ise pek çok parti üyesi tutuklandı. 1929 yılındaki iç bölünmeden sonra partinin popülerliği azaldı.

Birinci Çinhindi Savaşı sonrası VNQDD üyeleri Güney Vietnam'a kaçtı. 1975 yılındaki Saigon'un düşüşüne kadar orada kalan VNQDD üyeleri, bu tarihten sonra yurtdışına kaçtı.

Şablon:Link SM