Meltem: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
WikitanvirBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: lt:Brizas
Dinamik-bot (mesaj | katkılar)
k r2.6.5) (Bot değişikliği Ekleniyor: ar:نسيم البحر
18. satır: 18. satır:
[[Kategori:Rüzgârlar]]
[[Kategori:Rüzgârlar]]


[[ar:نسيم البحر]]
[[az:Brizlər]]
[[az:Brizlər]]
[[bg:Бриз]]
[[bg:Бриз]]

Sayfanın 18.57, 31 Mayıs 2011 tarihindeki hâli

Meltem, deniz kıyılarında, gündüzleri denizden karalara, geceleri ise karalardan denize doğru esen hafif şiddetli rüzgarlardır.

Çeşitleri

  • Deniz meltemi

Isınan kara üzerindeki havanın yükselmesi ile karada bir alçak basınç alanı oluşmaya başlar ve giderek artar. Deniz, özelliği nedeni ile çabuk ısınamaz ve giderek deniz ve kara arasındaki sıcaklık farkı, deniz üzerinde yükselemeyen ve çöken hava, denizin birkaç km. açığında bir yüksek basınç alanı oluşturur. Karadan gelen rüzgarların olmadığı günlerde, deniz meltemi, deniz üzerinde oluşana yüksek basınç alanından kara üzerindeki alçak basınç alanına doğru yönelir ve giderek kuvvetlenir.

Bölgede sıcaklıkların artmasına bağlı olarak özellikle öğleden sonraları, çok daha sertleşir ve güneş battıktan sonra da hızını yavaşlatarak bir süre daha esmeye devam eder.

  • Kara meltemi

Kara meltemi, güneş battığı anda, karadan denize doğru esen hafif bir rüzgardır. Bir tarafta geceleri açık havada hızla soğuyan kara, diğer tarafta ise karanın soğuma hızına yetişemeyen ve karaya göre daha sıcak olan deniz var. Öte yandan, soğuyan havanın çökmesi sonucu kara üzerinde bir yüksek basınç alanı ve karaya göre sıcak olan denizde ise bir alçak basınç alanı oluşur. Bu durum, yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru bir hava akımının oluşmasına neden olur.