Burjuvazi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Burjuva''', [[:wikt:köylü|köylü]], [[işçi]] ya da [[soylu]] sınıfına dahil olmayıp, ve zenginliğinden alan kentli kişi.<ref name="oxu">Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, ''bourgeois''</ref> Bu kimselerin oluşturduğu sosyal sınıfa [[burjuvazi]] denir. Bu kavram [[Karl Marx]] ve [[Friedrich Engels]] tarafından yazılan [[Komünist Manifesto]]'da ''"[[kapitalist]] orta sınıf"'' anlamında kullanılmıştır. Zaman zaman eleştirel olarak [[materyalist]] ve sığ, tipik orta sınıf kimse anlamında kullanılır.
[[Dosya:Le-bourgeois-gentilhomme.jpg|thumb|1670'te sahnelenen [[Kibarlık Budalası (oyun)|Kibarlık Budalası]] oyununun afişi.]]
'''Burjuvazi''' ([[Fransızca]]: bourgeoisie), kent soyluluk, [[sosyal]] ve [[politik]] fikirleri, başlıca [[mülkiyet değerleri]] ve servetin kişisel yansıyışı kaygısı ile şekillenen insan grubu. Bu terim soylu kesimin altında olan, güçleri paradan gelen insanları tanımlamak için alçaltıcı bir şekilde kullanılır.
Eski Fransızca olan ''burgeis'' kelimesi İngilizceye "''burgess''" olarak geçmiştir.
Ortaçağda İngilizce ''burgeis'', ''burges'' ve ''borges'', Flemenkçe ''burgerij'' ve Almanca ''Bürger'' kelimeleri bir şehrin ya da köyün sakini anlamına gelir. Fransız feodal (derebeyliği) düzeninde "bourgeois" toplumun ikamet süresi ve gelir kaynağı ile belirlenen resmi bir sınıfı


== Marksizm'de burjuvazi ==
Bu fransız terim, [[Yunanca]] ''pyrgos'' kelimesinden türeyen [[İtalyanca]] ''borghesia'' (borgo = köy kökünden) kelimesinden ortaya çıkmıştır. ''Borghese'' kasabada ya da kazada ikamet eden özgür bir adamdı. Kelime yayılarak [[tüccar]] ve tacirler için kullanılmaya başlanmış ve [[19. yüzyıl]]a kadar [[orta sınıf]] (geniş sosyoekonomik çerçevede soylular ve derebeylik köleleri ile işçiler arasındaki kişiler) kelimesi ile eşanlamlı kullanılmıştır. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren soyluların güç ve serveti azaldıkça, burjuvazi yeni yöneten sınıf olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle Marksizm dışı insanların burjuvazi sözcüğü yerine burjuva demesi sıklıkla yapılan bir hatadır.
[[Marksist]] terminolojide, [[kapitalist]] sistemde üretim araçlarına sahip olup, emekçilerin [[artı-değer]]ine el koyan sınıf olarak kullanılır.


İngiltere'de başlayan [[Sanayi Devrimi]]'nin ardından, burjuvalarla, işçi ve köylü sınıfı çatışmaya başlamıştır. Bunda makinaların ve fabrikaların artması, önemli rol oynamıştır. Burjuva ile işçi ve köylü sınıfı arasındaki mücadelenin nedenleri, hak ve inisiyatifler ile yönetimde söz sahibi olma iddialarıdır.
{{sosyoloji-taslak}}
{{Toplumsal sınıflar}}


== Dipnotlar ==
[[Kategori:Sosyal sınıflar]]
{{Kaynakça}}
[[Kategori:Marksizm]]

{{siyaset-taslak}}
{{sosyoloji-taslak}}


[[af:Bourgeoisie]]
[[Kategori:Kavramlar]]
[[an:Burguesía]]
[[ar:برجوازية]]
[[arz:بورجوازيه]]
[[az:Burjuaziya]]
[[be:Буржуазія]]
[[br:Bourc’hizelezh]]
[[ca:Burgesia]]
[[cs:Měšťanstvo]]
[[da:Borgerskab]]
[[de:Bourgeoisie]]
[[el:Αστική τάξη]]
[[en:Bourgeoisie]]
[[eo:Burĝo]]
[[es:Burguesía]]
[[eu:Burgesia]]
[[fa:بورژوازی]]
[[fi:Porvaristo]]
[[fr:Bourgeoisie]]
[[gl:Burguesía]]
[[he:בורגנות]]
[[hr:Buržoazija]]
[[hu:Burzsoázia]]
[[hy:Բուրժուազիա]]
[[id:Borjuis]]
[[io:Borgezeso]]
[[it:Borghesia]]
[[ja:ブルジョワジー]]
[[ko:부르주아지]]
[[lt:Buržuazija]]
[[nl:Burgerij]]
[[nn:Borgarskap]]
[[no:Borgerskap]]
[[pl:Burżuazja]]
[[pnb:بورژوازی]]
[[pt:Burguesia]]
[[ro:Burghezie]]
[[ru:Буржуазия]]
[[sh:Buržoazija]]
[[simple:Bourgeoisie]]
[[sk:Buržoázia]]
[[sr:Буржоазија]]
[[sv:Bourgeoisie]]
[[th:กระฎุมพี]]
[[tl:Burgesya]]
[[uk:Буржуазія]]
[[ur:بورژوازی]]
[[vec:Borghexia]]
[[zh:資產階級]]
[[zh-min-nan:Chu-sán-kai-kip]]

Sayfanın 12.20, 24 Mayıs 2011 tarihindeki hâli

Burjuva, köylü, işçi ya da soylu sınıfına dahil olmayıp, ve zenginliğinden alan kentli kişi.[1] Bu kimselerin oluşturduğu sosyal sınıfa burjuvazi denir. Bu kavram Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından yazılan Komünist Manifesto'da "kapitalist orta sınıf" anlamında kullanılmıştır. Zaman zaman eleştirel olarak materyalist ve sığ, tipik orta sınıf kimse anlamında kullanılır.

Marksizm'de burjuvazi

Marksist terminolojide, kapitalist sistemde üretim araçlarına sahip olup, emekçilerin artı-değerine el koyan sınıf olarak kullanılır.

İngiltere'de başlayan Sanayi Devrimi'nin ardından, burjuvalarla, işçi ve köylü sınıfı çatışmaya başlamıştır. Bunda makinaların ve fabrikaların artması, önemli rol oynamıştır. Burjuva ile işçi ve köylü sınıfı arasındaki mücadelenin nedenleri, hak ve inisiyatifler ile yönetimde söz sahibi olma iddialarıdır.

Dipnotlar

  1. ^ Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, bourgeois