Tanrı'nın Şehri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
ArthurBot (mesaj | katkılar)
k r2.6.3) (Bot değişikliği Ekleniyor: hr:De civitate Dei
ArthurBot (mesaj | katkılar)
k r2.6.3) (Bot değişikliği Ekleniyor: sr:De civitate Dei
55. satır: 55. satır:
[[sh:De civitate Dei]]
[[sh:De civitate Dei]]
[[sl:O Božjem mestu]]
[[sl:O Božjem mestu]]
[[sr:De civitate Dei]]
[[vi:Thành phố Tâm linh]]
[[vi:Thành phố Tâm linh]]
[[zh:上帝之城]]
[[zh:上帝之城]]

Sayfanın 10.02, 29 Mart 2011 tarihindeki hâli

Tanrı'nın Şehri, giriş metni; yaklaşık 1470.

Tanrı'nın Şehri özgün Latince adıyla De Civitate Dei Augustinus tarafından 5. yüzyılın başlarında Latince yazılmış bir kitaptır. Zaman zaman De Civitate Dei contra Paganos, yani "Paganlara Karşı Tanrı'nın Şehri" olarak da adlandırılmıştır. Kitapta Tanrı, şehitlik, Yahudiler ve Hristiyan felsefesi ile ilgili diğer bazı konular da ele alınmaktadır.

Augustinus bu denemeyi, Hristiyanlığın gerek diğer din ve felsefeler ile gerekse Roma yönetimi ile olan ilişkilerini açıklamak için yazmıştır. Roma'nın Vizigotlar tarafından 410 yılında yağmalanmasından kısa bir süre sonra yazılmıştır. Bu olay Romalılar için büyük bir şoktu ve çoğunluğu bunun sebebinin Roma dinini terk etmeleri olduğunu düşünmekteydi. Bu atmosferde Augustinus, imparatorluğun dünyevi gücü tehlikeye girse bile, nihai utkunun Tanrı'nın Şehri olduğunu belirtmekteydi.

Nitekim kitaba göre insanlık tarihi, Augustinus'un deyimleriyle, İnsan'ın Şehri ile Tanrı'nın Şehri arasındaki bir çatışmadan ibarettir ki yine kitaba göre nihai zafer mutlak olarak Tanrı'nın Şehri'nin olacaktır. Eserde Tanrı'nın Şehri, dünyevi zevkleri bir kenara bırakıp kendilerini Hristiyan değerlerin yaygınlaşmasına ve uygulanmasına adayanlarla betimlenirken, İnsan'ın Şehri, Tanrı'nın Şehri'nden uzaklaşmış kişilerin yeridir. Her ne kadar bu iki şehir herhangi bir gerçek yeri ve kurumu temsil etmeyip daha ziyade semboliklerse de, Augustinus Tanrı'nın Şehri'nin kalbi olarak Hristiyan Kilisesi'ni görmekteydi.

Dış bağlantılar


Tanrı'nın Şehri metinleri
Tanrı'nın Şehri hakkındaki metinler