Dorileon Muharebesi (1147): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Türk Süvarisi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: ar:معركة ضورليم الثانية
45. satır: 45. satır:
[[Kategori:Selçuklu muharebeleri]]
[[Kategori:Selçuklu muharebeleri]]


[[ar:معركة ضورليم الثانية]]
[[de:Schlacht von Doryläum (1147)]]
[[de:Schlacht von Doryläum (1147)]]
[[en:Battle of Dorylaeum (1147)]]
[[en:Battle of Dorylaeum (1147)]]

Sayfanın 19.06, 3 Ocak 2011 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgi Kutusu Savaş

Dorileon Muharebesi (1147), 25 Ekim 1147 tarihinde İkinci Haçlı seferi'nin başlangıcında gerçekleşti. Eskişehir yakınında yapılan bu savaşta Selçuklu Sultanı I. Mesud komutasındaki Anadolu Selçuklu ordusu İkinci Haçlı Seferi'inde iki koldan Anadolu'da ilerlemekte olan ordularından bir kolu olan Alman Kralı III. Konrad komutasındaki çoğunluğu Almanlardan oluşan bir orduyu hemen tamamiyle imha etmiştir.

İkinci Haçlı Seferi ordularının Konstantinopolis'e varışları. Ressam Jean Fouquet tarafından 1455-1460 siralarinda yapılmış duvar resmi.

İkinci Haçlı Seferi'ne katılan Avrupa orduları genellikle iki koldan Avrupa ve Balkanlar üzerinden gelip Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos yardımıyla Anadolu'ya geçirilmişti. Biri Alman Kralı III. Conrad komutanlığında çoğunluğu Almanlardan oluşan; diğeri Fransa Kralı VII. Louis komutasında çoğunluğu Fransızlardan oluşan, iki koldan Anadolu'da yürümek istemekteydiler.

20.000 kadar askerden oluşan Alman Kralı III. Konrad komutasında olan ve (sonradan imparator olup Friedrich Barbarossa adını alacak olan) Svabia Dükü Friedrich'inde bulunduğu bu kol önde olarak Eskişehir civarına gelmişti. Bu kol disiplinsizliği ve hiç bilenlerden tavsiyeleri dinlememek ile tanınmışdı. Anadolu'yu ve Selçuk ordularının startejilerini ve taktiklerini iyi bilen I. Manuel Komnenos'un açıklama ve tavsiyelerine sanki hiç kulak asmamışlardı. Manuel, bu ordulara erzak sağlamakla beraber, taze insan ve hayvan besin maddelerinin ve suyun tedarikinin çok zor olacağını bildirmiş ve bu bakımdan çok tedarikli olmalarını tavsiye etmişti. Ayrıca birden beklenmedik anda oraya çıkan Selçuklu süvari saldırılarına karşı tedbirli bulunmalarını salık vermişti.

Bu ordu süratle Anadolu'da ilerlemiş ve yeterli erzak taşımadığı için Eskişehir civarında Dorileon ovasında taze erzak ve su arayıp bulmak için bir kampa geçip mola vermişti. Hiç ayrıntılı keşif yapmadıkları için kendilerini takip eden Sultan I. Mesud komutası altındaki Selçuklu ordusunun yakınlığından haberleri bulunmamaktaydı. Alman Haçlıların yaptıkları kamp suvari baskınlarına karşı hiç emniyete alınmamışdı. Selçuklu suvari kuvvetlerinin baskın akınları ve I. Mesud'un ordusunun hücumları ile 20.000 kişilik bu Alman ordusu hemen tamamiyle imha edildi.III. Konrad ve Svabiya Dükü Friedrich 2.000 kadar atlı şövalye ile Selçuklu ordusuya karşı koyabildi ve kaçmayı başardılar. Fakat ordusunun 18.000 kişilik büyük bir parçası ya ölü olarak veya ölmekte iken geride bırakıldi.

Alman Haçlı ordusundan muhabere meydanından kaçabilen 2.000 kişi İznik (Nikea)'ya geri döndü. Bunlardan çoğu Haçlı seferine devam etmiyerek Almanya'ya geri gittiler. III. Konrad ve emrinde kalanlar arkadan gelen Fransa Kralı VII. Louis komutasındaki orduya katıldılar. III. Konrad Efes'de cok ciddi bir hastalığa yakalandı; Konstantinopolis'e getirildi ve sonra denizden Akke yoluyla Filistin'e ve oradan da Kudüs'e gidebildi. VII. Louis 'nin komutasındaki Haçlı ordusu da Selçuklular akın ve baskınlarına maruz kalarak çok büyük zararlar verdikten sonra Antakya uzerinden Kudüs'e erişebildi. Fakat orada dikkati çekebilecek bir başarıda bulunamadı.

Şablon:Selçuklu savaşları