Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Hedda Gabler~trwiki (mesaj | katkılar)
394. satır: 394. satır:


Bütün Vikidostlara mutlu yıllar dilerim {{*:)}}... Dersler, sınavlar, bir de ev taşıma da eklenince Vikipedi'ye neredeyse 2 aylık bir ara verdim. Bundan sonra umarım yine işim çıkmaz, yeni yılda burada olduğuma mutluyum... İyi vikilemeler, sevgiler... --[[Kullanıcı:Bermanya|<font color="green">'''Berm@nya'''</font>]]<sup>[[User Talk:Bermanya|<font color="black">'''İleti'''</font>]]</sup> 17:25, 31 Aralık 2010 (UTC)
Bütün Vikidostlara mutlu yıllar dilerim {{*:)}}... Dersler, sınavlar, bir de ev taşıma da eklenince Vikipedi'ye neredeyse 2 aylık bir ara verdim. Bundan sonra umarım yine işim çıkmaz, yeni yılda burada olduğuma mutluyum... İyi vikilemeler, sevgiler... --[[Kullanıcı:Bermanya|<font color="green">'''Berm@nya'''</font>]]<sup>[[User Talk:Bermanya|<font color="black">'''İleti'''</font>]]</sup> 17:25, 31 Aralık 2010 (UTC)

*Mutlu yıllar. Eh bende bazı nedenlerden uzun zamandır girmedim vikiye. Seneyeki hedeflerimiz nelerdir acaba:)--[[User:Beşiktaşlı48|<font style="background:#0055a4; color:silver"> <font style="color:#FFFFFF">'''Beşiktaşlı'''</font></font>]][[User talk:Beşiktaşlı48|<font style="background:#E32636; color:gold">'''M'''</font>]] 21:27, 31 Aralık 2010 (UTC)


== Önemli bir şey: Türklerin Altın Kitabı ==
== Önemli bir şey: Türklerin Altın Kitabı ==

Sayfanın 21.27, 31 Aralık 2010 tarihindeki hâli


Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


İş birliği projesi

Arkadaşlar işbirliği projesinin sorumlusu Bermanya bir kaç haftadır aktif değil. Bu yüzden İş birliği projesi halen 44. haftada biz ise şuan 50. haftadayız. Ondan dolayı geçici süreliğine İş birliği projesi sorumlusu için kendimi aday gösteriyorum. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 12:08, 15 Aralık 2010 (UTC)

  • İş birliği projesine adaylıklar oylamasında da herhangi bir ilerleme yok maalesef. --koc61mesaj 17:02, 15 Aralık 2010 (UTC)
  • Emperyan bu koordinatörlüğü devralsın tabii, işler ortada kalmasın. Emperyan, üstünüze alınmayın ama benim gözlemim, Vikipedi gönüllülerinin gelip geçici olabildiğidir, onun için genel bir ilke olarak Vikipedi'deki projelerin tek kişiye bağımlı olmaması için sistemler kurmaya çalışmalıyız. İş birliği projesi için de böyle bir sistem oturtabilirseniz bence iyi olacaktır. Örneğin, bir proje önerileri sayfasında en çok oy alan projenin bir sonraki hafta uygulanması gibi, herhangi birisinin yürütebileceği bir sistem daha sağlıklı olabilir. Ben İşbirliği Projelerine katılamıyorum, onun için karışmış gibi olmayayım, sadece bir görüş belirteyim dedim. --İnfoCan 16:31, 16 Aralık 2010 (UTC)
  • Evet boş olmaması için bence mantıklı. Fakat bir de SM olsun diye maddeler burada işbirliği ile yapılmaya çalışılıyor. Bana göre Seçkin içerik laboratuvarı gibi bir proje açılması. Seçkin içerik hazırlanımı başka proje diğer işler başka proje olmuş olur ve daha rahatlanır. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 18:02, 16 Aralık 2010 (UTC)
  • Maalesef İnfoCan'ın söylediği sistemin çökmesi ile bu sisteme geçilmişti. Topluluk belli şeylere bir süre sonra ilgisini kaybediyor. Emperyan'ın proje sorumluluğunu yürütebileceğini düşünüyorum. Pek çok kullanıcı zaten seçkin içerik çalışmalarını kişisel veya bir-iki kişi olarak yürütmekte; ancak "Seçkin içerik laboratuvarı" veya "VikiProje Çeviri" gibi bir projenin açılmasına da karşı değilim. --82 ~145 ileti 13:31, 17 Aralık 2010 (UTC)
  • Zaman hızla ilerliyor :) Ben şimdi geçiyim mi geçmiyim mi? E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 14:29, 17 Aralık 2010 (UTC)
  • Bence pazartesiye kadar bir itiraz olmazsa (pazartesi başlayacak olan) gelecek haftaki projeden itibaren Emperyan sorumluluğu alsın. --İnfoCan 15:54, 17 Aralık 2010 (UTC)
  • Bir sorun çıkmassa ben o zaman pazartesi günü yetkiyi alıyorum. Projeyi şimdiden belirledim bir kaç kişi hariç kimse bilmiyor :):) E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 18:25, 17 Aralık 2010 (UTC)

Bağış Hakkında...

Ben türküm ve wikipeadianın bana google'dan daha fazla yardımı dokunmuştur. Deyinmek istediğim konu ise Wikipedia'ya yapıcağım bağış hakkında. Jimmy wales'in kurduğu bu bilgi ilahına bağış yapmak; Bu internet sitesinden yararlanan tüm insanlara borç gibidir. Ben bunu bu şekilde düşündüğüm için bağış yapmak istedim ancak para birimlerinde tl olmaması bir türk olarak beni üzdü. Türk Lirasınında bu büyük internet sitesinde değer kazanması beni çok sevindirir. Aksi Taktirde bağış yapmak istemem ve Bağış yapmadığım için Wikipedia 'ya borcumun kalmaması için Eski usül bilgi kaynaklarına yönelmek isterim. Dikkate alıcağınızı düşünüyorum. Çok teşekkür ederim bu formda bu politikayla Wikipedianın dünyanın en büyük siteler sırasında ilk üçte olması gerektiğini düşünüyorum.

İyi Günler Wikipedia, İyi Çalışmalar !

Emre Yıldız Wikipedia'nın Türk Kullanıcısı

  • Bizde olmasını isteriz fakat bağış sistemi diğer yıllara göre oranla geliyor. Yani en çok hangi ülkeden yapılmışsa ve ilgi varsa onların para birimleri konuyor. Maalesef Türkiye'den çok az bağışçı olduğundan bunu yapmamışlar. Aşağıdaki bağlantıda bulunan sayfaları çevirerekte bize bağış yapmış sayılırsın zaten :)
  1. Translation Requests buradan başlayabilirsiniz. İyi vikiler. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 13:34, 16 Aralık 2010 (UTC)
  • Konuyu Meta'da dile getirdim: [1]. Yalnız galiba Amerika'da Türk Lirasının değiştirilebilirliği ve Amerikan bankalarında TL ile işlem yapılabilirlik açısından bir sorun olmaması gerekiyor. Hint Rupisi bu nedenle eklenmemiş mesela. --82 ~145 ileti 14:51, 16 Aralık 2010 (UTC)
  • PayPal sistemi Türk Lirasını desteklemediğinden şu an için eklenemiyor; ancak vakıf bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Bu süre zarfında bir kredi kartından döviz ile (özellikle ABD Doları ve Euro ile) bağışta bulunabilirsiniz. --82 ~145 ileti 13:27, 17 Aralık 2010 (UTC)

Kutlu olsun...

Çok çalıştık çok emek harcadık. Dinlenmek bu güneymiş :) Hadi afiyet olsun. :)

Herkesin Aşure Günü kutlu olsun. Bu da benden bir Aşure :):) Dinlenelim kendimizi fazla yormayalım. Vandallara sesleniyorum bare bu gün bir yaramazlık yapmayın :) Elinize sağlık demeyene darılırım :) O kadar hazırladım (kopyala-yapıştır) :):) Hadi Afiyet Olsun.... E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 14:39, 16 Aralık 2010 (UTC)

User account expired

  • Selamlar,

{{Şablon: Kullanıcı 1200}} ve bunun gibi, Vikipedi'de ne kadar değişiklik yaptığımızı gösteren bu şablonun dış bağlantısına tıklandığı zaman "403: User account expired" diye bir hata veriyor. Şablonlarla ilgilenenlerin dikkatine . -Tahribat133mHz 17:08, 17 Aralık 2010 (UTC)

  • Bu sorun uzun zamandır mevcut. İlgili şablonların birleştirilmesi iyi olacaktır. {{Kullanıcı 22222}} gibi çok parametreli bir uyarlama bu işi görebilir.

Örnek kullanım:

2
+
Bu kullanıcı Vikipedi'de 2'den fazla değişiklik yapmıştır.

--Superyetkinileti 17:23, 17 Aralık 2010 (UTC)

Portal-ler

Vikipedi'de 'Portal' sözcüğünün kullanımında bir karışıklık var. Bazı kişiler bu sözcüğün çoğul halini 'portallar' olarak bilmekte. "Portal" sözcüğü, ekleri ses uyumuna uymayan ender Türkçe sözcüklerdendir. Fransızca kökenli olup ince L ile telaffuz edilen diğer kelimeler gibi (örneğin 'santral', 'hal' (sebze satılan yer), 'resital') bunun da -e hali için sözcüğün sonuna -a değil -e ekleniyor. -OL ile biten 'rol', 'hol', 'kolesterol' gibi bazı yabancı kökenli kelimelerin ekleri de ses uyumuna uymaz. TDK sözlüğünde bu durum verdiğim örnekler için belirtilmiş. Dolayısıyla, Kategori:Portallar içeren maddelerde bu kategorinin Kategori:Portaller olarak değiştirilmesi ve diğer ilgili düzeltmelerin yapılması gerekiyor. Kullanıcı:Emperyan ve ben bu değişikliklerin bir kısmını yaptık, kalanları da bir bot aracılığıyla yakında düzeltileceğini umuyorum. Bu değişiklikler vandallık sanılıp geri değiştirilmesin diye haber vereyim dedim. --İnfoCan 18:18, 17 Aralık 2010 (UTC)

  • İnfocan, bilgilendirme için teşekkürler --koc61mesaj 01:02, 18 Aralık 2010 (UTC)

HotCat v2.4

Vikipedi:Araçlar/HotCat sayfasına HotCat v2.4 ü ekledim. Özellikle HotCat kullanan kullanıcıların yeni sürüme geçmesini öneririm. Kurulum bölümünde 2. yolu kullanarak HotCat 2010 (v2.4) sürümünü kullanmanız daha yararlı olacaktır. Kumul 18:33, 17 Aralık 2010 (UTC)

Elinize sağlık. :) --Szoszvmesaj 17:04, 18 Aralık 2010 (UTC)
Rica ederim, fakat teşekkür edilmesi gereken, benden çok Magnus Manske tir :) Kumul 20:14, 18 Aralık 2010 (UTC)
Değer, kıymet bilelim, Magnus Manske'ye de teşekkür edelim o zaman.--Szoszvmesaj 19:23, 22 Aralık 2010 (UTC)

Arkadaşlar Vikipedi:Bölüm listesi adlı sayfayı İngilizce'den çevirmeme yardım edin. Kullanışlı ve gerekli bir sayfa olduğunu düşünüyorum. İyi vikiler. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 10:10, 18 Aralık 2010 (UTC)

Telifçi Vandal

Birisi ASLAN (Aslan) maddesiyle ilginebilir mi acaba. Israrla "telif" denerek sayfa boşaltılıyor ve şahsıma yönelik sataşma yapılıyor. --Kmoksy 19:10, 18 Aralık 2010 (UTC)

  • engellendi, teşekkürler.. --ki bl 19:37, 18 Aralık 2010 (UTC)

İş birliği projesi

Bermanya'nın aktif olmaması nedeniyle İş birliği projesi'de aktif değildi. Bu yüzden topluluğa kendimi aday gösterdiğimi bildirmiştim. Olumsuz yanıt gelmedi ve pazartesi gününe girdik. :):):):) Şimdi görevi devralıyorum. Proje başlamıştır. Düzenlemeleri yaptıktan sonra buradan tekrar bildireceğim. İyi vikiler E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 22:14, 18 Aralık 2010 (UTC)

  • Şimdi açıklama yapayım. Çok geç kaldık bence. Zaman ilerliyor bu yüzden ben şimdi alıp projeyi başlatıyorum. İyi vikiler. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 22:25, 18 Aralık 2010 (UTC)

Proje haftalardır aksıyor. Bugün pazartesi değil, pazar ama=) Şimdi başlayıp bir dahaki pazartesine kadar sürebilir. Sabırsızlıkla yeni konunun ne olacağını bekliyorum. --Dukeileti 01:15, 19 Aralık 2010 (UTC)

  • Zaten bende bilerekten dedim. Kaç haftadır aksıyor. Bir tesi kelimesinin lafı mı olur. :):):) E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 11:14, 19 Aralık 2010 (UTC)

İş birliğine katılın!

İş birliği projesi hızlı başladı bu sefer=) Başarılı bir iş birliği projesi olucak sanırım. Proje haftasonunda hedefine ulaşacaktır diye umuyorum. --Dukeileti 18:41, 19 Aralık 2010 (UTC)

İki konu

Yayınevlerinin kayda değerliği ve Portal hızlı silme politikası konularında diyecek sözü olan kullanıcıların katılmasını umduğum iki tartışmayı göz önüne getirmek istedim. İkinci konu mevcut bir portalın SAS adaylığı ile de ilgili. Selam ederim. --Coriolis 13:34, 19 Aralık 2010 (UTC)

Eksik listelerin silinmesi ve "notable" sözcüğünün anlamları

  • VP:SAS'ta eksik olduğu gerekçesiyle pek çok liste siliniyor. Haziran ayında, Mach'ın bu durumla ilgili yazmış olduğu şu mesajına katılıyorum. Katılmakla kalmıyor, yeniden okunsun, göz önünde olsun diye buraya kopyalıyorum:

VP:SAS'ta pekçok liste kategori yeterli gerekçesiyle, tamamlanmamış veya kaynaksız olduğu gerekçeleriyle silinmek üzere. Liste oluştururken kriterlerin oluşturulmaması bir sorundur ve düzeltilebilir. Tarafsızlık veya sübjektif sorunlarını da anlarım ve bunlar da düzeltilebilir. Ancak kategori yeterli veya tamamlanmamış gerekçelerini anlayamadım.

  1. Vikipedide biz kateorilere nasıl ulaşabileceğimizi biliyoruz. Ancak bizden kat kat fazla okuyucu kitlesi var ve bunlar kategorilere nasıl ulaşılacağını bilmek zorunda değiller. Böyle karmaşık şeyler onların alanı değil. Listeler bu açıdan önemlidir. Vikipedi:Listeler sayfasında bu "Erişim" adıyla anlatılmış: Eğer kullanıcı, aklında belirli bir araştırma amacı olmadan geziniyorsa, büyük ihtimalle "Ayrıca bakınız" listelerini kullanacaktır. Eğer belirli bir amaçları varsa ve ne aradıklarını tam olarak biliyorlarsa, büyük ihtimalle "ara" kutusunu kullanacaklardır. Eğer ne aradıklarını biliyorlarsa, ama nasıl yazıldığını veya jargondaki adını bilmiyorlarsa, muhtemelen ilgili maddeler listelerini kullanacaklardır. Şahsen ben vikipediyi öğretmeye, göstermeye çalıştığım her kişide kategorilerle ilgili sorunlar yaşadım.
  2. İkincisini takip edemediğim için bilemiyorum kategorilerde hangi maddenin çıkarılıp hangi maddenin ne zaman eklendiğini gösteren bir sistem mi getirildi? Çünkü listeler bir geçmişe sahiptir, Kategorilerde hangi maddenin ne zaman çıkarıldığını gösteren bir sistem gelmediyse listelere hala ihtiyacımız var demektir.
  3. Ayrıca kategori yeterli olduğu gerekçesiyle neredeyse bütün listeleri silebiliriz.--Machiavelli msj 17:35, 18 Haziran 2010 (UTC)


Şimdi, devam etmeden önce İngilizce "notable" kelimesinin anlamlarına değineyim. "Notable" sözcüğü, maddelerde "ünlü" olarak çevriliyor. Politika olan "Notability" ise "kayda değerlik" olarak çevrilmiş. Ünlü kelimesi öznel olduğundan, bu sözcüğe karşı alerjimiz var, listede gördük mü siliyoruz. Fakat, bu kelimenin aslında "ünlü" değil de "kayda değer" olması gerektiğine hiç dikkat çekilmemiş. İngilizcede iki sözcük de aynı. Burada da öyle olmalı. Koskoca en.wikide aynı tartışmalar hiç yaşanmadı mı? Yaşanmıştır elbette. Ancak gerek yukarıda Mach'ın söyledikleri, gerekse "notable" sözcüğünün bizde olduğu gibi yanlış anlaşılmamış olmasından dolayı Yunanlar listesi gibi maddeler silinmemiş. Yani, Yunanlar listesine tüm KD Yunanlar eklenebilir. Bir not daha, eğer kastedilen "kayda değer" değil de "ünlü" olsaydı, "notable" değil, "famous" denilirdi. Teşekkürler. --82 ~145 ileti 14:13, 19 Aralık 2010 (UTC)

İşe şu yandan bakın bir de. Yunanistan birinci futbol liginde 16 takım var. Her takımda 25 oyuncu olsa, ligde yaklaşık 400 oyuncu var anlamına gelir. İkinci ve üçüncü ligdeki oyuncuların da KD olduğunu düşünürsek bu sayı 2000'i geçer. Sadece futbolculardan bahsediyoruz. Daha kapsamlı düşünürsek; dünyada kaç Yunan sporcu vardır? Basketbolundan çim hokeyine kadar binlerce. Sadece sporcu olan binlerde Yunan var. Bir de gelmiş geçmiş tüm sporcuları eklersek? Hepsini bu listeye eklemenin mantığı nedir? Kullanışlılığı nerededir? Hangisi KD, hangisi değiş nasıl ayıracağız?--Rapsar 16:23, 19 Aralık 2010 (UTC)
Bir de kendinizi yeni bir kullanıcı veya bir okuyucu yerine koyun. Yunan ırkından olanları, kimin bu milletten olduğunu öğrenmek istiyorsunuz. İlk bakacağınız yer Yunanlar sayfasıdır, oradan da eğer "ayrıca bakınız" olarak bağlantı verilmişse bu sayfa. Herhalde bütün okuyuculara "kategoriye bakın" diyemeyiz. KD olanlar eklenmelidir. İngilizce Vikide "Bu liste tamamlanmamıştır, daha fazlasını ekleyebilirsiniz" diye bir şablon da bu yüzden var. Vikide o kadar çok Yunanlı hakkında sayfa var ki, sisteme ters gelebilir; ancak sistemi tecrübeli kullanıcılara göre kurmuşuz, bir okuyucu KD Yunanları nerede bulabileceğini bilmiyordur ve kategori alan adından da haberi yoktur. KD olan herkes eklenebilir. Operalar listesi gibi yayımlanmış kaynaklar varsa oh ne ala; ancak yoksa sileceğimiz anlamına gelmez. (Casuslar listesi gibi olanlar için bu söylediklerim geçerli değil.) Aksi takdirde kendi politikalarımızla da ters düşmüş olacağız. Süleyman (anlam ayrımı) gibi anlam ayrımı sayfalarını neden silmiyoruz öyleyse? Bütün Süleymanlara yer vermesi mümkün değil, öyle değil mi? Peki neden eksik listeleri siliyoruz da, eksik maddeleri bırakıyoruz? Bu, biraz da olaya hangi açıdan baktığımızla, hangi açıdan bakmayı tercih ettiğimizle alakalıdır. --82 ~145 ileti 19:28, 19 Aralık 2010 (UTC)
Listenin eksikliğini bir kenara bırakırsak, dediğim gibi 1000'lerce kişinin ekleneceği bir liste ne kadar faydalı olacaktır? Sadece yaşayanlar değil, gelmiş geçmiş tüm Yunanlar eklenecek, dikkat. Bunun yanında oraya mimarlar diye bir başlık koyduk. Altında hangi mimarlar listelenecek? Her eklenecek kişi için KD'lik tartışması mı yapacağız?--Rapsar 19:44, 19 Aralık 2010 (UTC)
Hayır, yapmayacağız; çünkü bu KD kişilerin Türkçe veya listenin çevrildiği Vikide maddeleri olacak. Bu arada bence faydalı olacaktır. Mimarlar başlığının altında Vikipedi'de yer alan tüm Yunan mimarlar listelenebilir. Bu iş için ise, dönemlerine göre mimarlar veya ressamlar için akımlarına göre ressamlar başlıkları oluşturulabilir. Yunanlı ressamlar listesinde ise bu ayrım çok daha detaylı biçimde yapılabilir. --82 ~145 ileti 20:26, 19 Aralık 2010 (UTC)
82~145’e katılıyorum. Vikipedi’de maddesi açılan her mimar, mühendis, bilim adamı, şarkıcı veya Yunanlı’nın, Türk’ün veya Alman’ın…v.s olması o kişılerin kayda değer oldukları anlamına gelir kanımca. O kişiler kayda değer ise listede yer almalıdır düşüncesindeyim. Mimar77 21:30, 19 Aralık 2010 (UTC)

Sınırları çizilemeyecek listelere girilecek bilginin mavi link olma şartını koyarsak problemi aşarız diye düşünüyorum. Bu söylediğim [[operalar listesi]ni sıkıntıya sokuyor onu da belirteyim. Açıkçası faydasını göremiyorum ama madem faydalı oluyor kalmasının da bir zararını göremiyorum. Selamlar --Coriolis 00:47, 20 Aralık 2010 (UTC)

  • Tüm mimarları eklemek mi? O halde KD bir Yunan bakkal varsa bakkallar alt başlığı açıp tüm Yunan bakkalları eklemek gerekir, değil mi?--Rapsar 05:41, 20 Aralık 2010 (UTC)
Evet, gerekir. Ancak Yunan bakkalın sırf bakkal olduğundan dolayı KD olamayacağını düşünüyorum. Sözgelimi Arif Salih Kırdağ manifaturacıdır; ancak siyasetçi kimliğiyle Vikide yer almaktadır. Bakkal da sanatçı/siyasetçi vs. kimliğiyle listede yer alabilir. Operalar listesinde ise konula ilgili yayımlanmış kaynaklar olduğundan, kırmızı bağlantı olabilir kanımca. Bunun dışında mavi bağlantı şartı bence de doğru olur. --82 ~145 ileti 11:20, 20 Aralık 2010 (UTC)

Aslında WP:CLNyi okuduktan sonra gayet mantıklı olduğunu düşündüm. Selamlar --Coriolis 15:53, 23 Aralık 2010 (UTC)


Liste içerikleri hakkında politika sayfalarımız yetersiz. İngilizce Vikipedi'deki ilgili sayfaların [2][3][4][5][6] Türkçeye çevrilmesi çok yararlı olacaktır. Yukarıda çeşitli konulara değinilmiş, kısa kısa görüşlerimi yazayım:

  • Listeler ve kategoriler ve dolaşım şablonları beraber bulunabilir. İkisinin avantaj ve dezavantajları vardır. Okuyucular birini veya öbürünü tercih edebilir. Bu yüzden genelde "listecilerin" kategorileri silmemesi, "kategoricilerin" listeleri silmemesi yararlı olacaktır. Bu konuda İng. Wiki'den şu örnekler fikir verebilir: [7][8][9]
  • Belli bir sahada yazılması planlanan maddeleri göstermek amacıyla bir liste veya şablon hazırlamak okuyucuya bir fayda sağlamayacağı için bundan kaçınılmalıdır. Bu tür kırmızı bağlantı listeleri kullanıcının kendi alt sayfalarında veya uygun bir Vikiproje sayfasında bulunmalıdır.
  • Yüzlerce kalem bilgi içeren listeler kullanışlı değildir. Bunların konusu bir şekilde sınırlandırılmalıdır. Örneğin, falanca futbol kulübünün oyuncuları listesi, filanca ödülü almış bilim adamları, satış sayısı şu kadarın üstünde olan kitaplar gibi.
  • Listenin konusu, hakkında birşey yazılacak derecede anlamlı olmalıdır. "Mimarlar listesi" bu anlamda çok genel bir konudur (Ama örneğin Falanca ödülü kazanan mimarlar listesi ele avuca sığan bir konudur). "Soyadı A ile başlıya sinema artistleri" işe yaramayan bir gruplandırmadır. "X ülkesinde doğup Y ülkesi vatandaşlığına geçmiş W dininden Z sporu oyuncuları listesi" fazla dar olması nedeniyle de muhtemelen işe yaramayan bir listedir. Yani kullanıcının işine yaramak göz önünde bulundurulması gereken esaslardan biri olmalıdır.
  • Vikipedi gelişigüzel bilginin toplandığı bir yer değildir esasını da unutmayalım. Bilgilerin belli bir bağlam içinde verilmesi, madde başında anlamlı bir özet paragrafı olması, konuyla ilgili başka maddelere bağlantı verilmesine dikkat edilmelidir.

--İnfoCan 16:18, 23 Aralık 2010 (UTC)

  • Listenin kullanışlılığı, kapsamının yeterliliği ya da fazlalığı göreceli konular diye düşünüyorum. Bu nedenle benim tartışmadan çıkardığım sonuç konuyu SAS'ta her liste için ayrı ayrı değerlendirmemiz gerektiği. Selamlar. --Coriolis 01:36, 28 Aralık 2010 (UTC)

Portal-ler

Arkadaşlar lütfen kendi ellerinizle ya da botlarınızlar aşağıda vereceğim kelimeleri düzeltmeme yardım edin.

  1. Portallar ---> Portaller
  2. Portalı ----> Portali
Ve bunlara benzer kelimeler (Örnek: Portalleri) düzeltmeliyiz. Kategoriler'de böyle düzeltilmeli. Yukarıda İnfoCan nedenini açıkladı. Bunlar acilen düzeltmeliyiz bunu unutmayın. İyi vikiler.
E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 15:09, 19 Aralık 2010 (UTC)
  • Acil? Ne aciliyeti var? Bu kadar zaman böyleydi, neden acil olsun ki? :) --82 ~145 ileti 15:15, 19 Aralık 2010 (UTC)
  • Sizce ? :):) Yanlış kullanımdan dolayı düzeltildi. Şimdi bir hata düzeltimi acil olmamalı mı? Zaten iyice benimsenmiş birde bu hatayı kısa sürede gidermessek doğrusu hiç benimsenmez. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 15:52, 19 Aralık 2010 (UTC)
    • Vikipedi'de yapılmayı bekleyen çok iş varken bazı işleri aceleye getirmek pek doğru değil. Zamanı olan vikipedistler konuyla zaten ilgileneceklerdir. --Superyetkinileti 16:08, 19 Aralık 2010 (UTC)
  • Bu kelimeleri botla düzeltilse 10 dakika bile sürmez :):):) *::: E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 16:10, 19 Aralık 2010 (UTC)

Portal sorumluluğu için oylamaya katılın.

  • Tekliflerin artık sistemini değiştirdim. Bildiğimiz bir sisteme geçti. Sadece adayların alt sayfaları olacak. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 20:46, 20 Aralık 2010 (UTC)

Hizmetli

Kategori:Vikipedi silinecek sayfalar baya bir birikti bilginize --Captain BradleyMesaj Sayfam 16:07, 20 Aralık 2010 (UTC)

Arkadaşlar Portal adaylığında biraz değişiklikler yaptım. Bildiğimiz bir değişiklik. Sadece adayların alt sayfaları olacak o kadar. Bunun için bir tartışma başlatmayı düşünmedim. Fakat önerdiğim bir proje daha var. Portallikten ihraç adaylığı. Şimdi bu projeyi anlatıyım. Şimdiye kadar "bekletmeli sil" veya "sil" şablonunda neden belirtilerek portaller silinirdi. Şimdi ise Portal Sorumluları tarafından onaylanan (fakat hizmetliler tarafından silecek :)) bir ihraçlık izlenimi. Yani sıradan bir portal olduğunu düşünmediğiniz portaller. (örneğin geçenlerde silinen Portal:Okültizm (nedeni sayfada belirtilmiş)) Yakında Portal Sorumluları seçildiğinde (oylama) portallerle bu kişiler ilgilecenecek. Ve Portal Sorumluları sadece teklifler için olduğunda o zaman fazla bir işleri olmayacak. Yani diyorumki portallerin kapatılma kararı da topluluk kararıyla ve Portal Sorumluları tarafından yapılsın. Sadece portal sayfasını silecek kişiler hizmetliler olacak. (Böylelikle hizmetlilerin milim bile olsa işleri azalacak:)) Bu sistem sadece Türkçe Vikipedi'de olacak. Diğer Vikiler ise bizi örnek alacak.:):) İyi vikiler. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 21:01, 20 Aralık 2010 (UTC)

Burada sürmekte olan bir tartışma varken sayfanın oluşturulması bence aceleye gelmiş. Önce topluluğun bir fikri alnımalıydı. "sıradan bir portal olduğunu düşünmediğiniz" ifadesinden bir şey anlamadım, zaten anlam ifade etmiyor, çünkü her portal sıradandır, seçkinler hariç. Portallerin silinmesini doğru bulmuyorum ve bağlantısını verdiğim tartşmada da aktif olmayan portal şablonunun oluşturulmasında katılanlar tarafından fikir birliğine varılmış. "Portallikten ihraç adayları" uygulamasını da doğru bulmuyorum. Hele hele topluluk kararıyla açılmış bir portalin, topluluk kararı olmadan portal sorumlusu ve bir hizmetli tarafından silinmesi, bence söz konusu bile olamaz. Zira Vikinin işleyişine ters düşen bir hareket olmuş olur, tam bir oligarşi örneği. Kısacası şablonlamayı daha doğru buluyorum. Topluluk kararıyla açılmış bir portalin silinmesi (ihraç falan değil, silinme işte) için de bugüne kadar güncel olmamasından başka bir gerekçe göremedim. --82 ~145 ileti 21:10, 20 Aralık 2010 (UTC)
Kısaca diyebiliriz ki mevcut sistemi değiştirmek üzere bir tartışma devam ederken mevcutun üzerine yeni bir oluşum inşaa etmek faydalı olmaz. Görelim önce güncellenmeyen portalleri ne yapıyoruz. -Eğer olacaksa- bürokrasisini sonra tartışırız. Selamlar. --Coriolis 00:45, 21 Aralık 2010 (UTC)
  • Zaten topluluk tarafından belirlenip silinecek. Aynı Seçkin maddelerden ihraç adayları sisteminde olduğu gibi. Bazı düzeltmeler gerek sayfada. Silinmesi yandaşı değilim ondan dolayı topluluk kararrıyla silinmesine karar verildikten sonra Vikipedi:Portal/Taslak/Portal:Okültizm şeklinde bir sayfaya taslak olarak gönderme bile olabilir. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 10:05, 21 Aralık 2010 (UTC)
Önce sayfanın kabul görmesi lazım. --82 ~145 ileti 11:25, 21 Aralık 2010 (UTC)

Jimmy'nin ikinci ricası

Merhaba,
Bağış kampanyasında Jimmy'nin ikinci ricasının çevirisini tamamladım. Çeviri konusunda deneyimli birinin Türkçe metni İngilizce metinle karşılaştırıp "proofreading" yapması gerekiyor. Kontrol ve gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra bu şablondaki
|tr |proofreading
kodunu
|tr |ready
yaparsanız çeviri metin yayımlanacak. İyivikiler... [ho? ni!] 21:07, 20 Aralık 2010 (UTC)

Biliyor muydunuz? adaylıkları

İki hafta önce ilan etmiş olduğum [10] "Biliyor muydunuz?" (BM) projesi iyi gidiyor, BM deposuna 38 cümle atılmış durumda. Bir yıllık bir cümle deposunun onda biri sayılır bu, amaç 365 cümlelik bir depo oluşturup bunlardan günde birer tane Ana Sayfa'ya çıkarmak. Gereken şartları sağlayan maddelere ait ilginç cümle önerilerini lütfen devam ettirin. Maddelerin en az 1500 karakter okunabilir metin içermesi ve dipnotlu kaynaklandırılmış olması gerekmektedir. Ayrıca, gösterilen adaylıkların değerlendirilmesi için de yardıma gerek vardır. Şimdiden teşekkürler. --İnfoCan 19:30, 21 Aralık 2010 (UTC)

ABD portali --> Amerika Birleşik Devletleri portali

Her konu için buraya başlık açmasan daha iyi olmaz mı? İlgili yerin tartışma sayfasına yazabilirsin pekala...--Rapsar 16:20, 22 Aralık 2010 (UTC)
Hocam hepi topu kac kisiyiz su aralar? Metod konusunda haklisiniz elbette ama bu tip zamanlarda burasi tek etkin iletisim mekani saniyorum. Selamlar--Coriolis 16:47, 22 Aralık 2010 (UTC)
Daha önemli konular arka taraflarda kalmış olmuyor mu böyle? Çok mu aciliyeti var bu konunun? Çok mu önemli?--Rapsar 16:59, 22 Aralık 2010 (UTC)
Rapsar Bey? Emperyan Bey? Yapma, komik duruyor bunlar :) Sadece tırnak içinde "önemli" tartışmaların burada tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Neyse artık...--Rapsar 17:19, 22 Aralık 2010 (UTC)

Din/felsefi görüşlerdeki üslup hk.

Neredeyse tüm dillerdeki Vikipedi'lerde "ateistler listesi", "agnostikler listesi" gibi kötü üsluplu başlıklar var. Nasıl ki Müslümanlar listesi veya Yahudiler listesi başlıkları yoksa(ki olmamalı bence, çünkü dışlayıcı bir üslup) ateistlerin, agnostiklerin ya da deistlerin de listesi olmamalı. İlla olacaksa başlığı "Agnostik olduğunu açıklayanlar listesi" veya "Deist olduğu bilinenler listesi" olarak değiştirilmeli. İngilizce Vikipedi'de Agnostikler Listesi[11] sayfasında "Listed here are persons who have identified themselves as agnostics. Also included are those who have expressed the view that it is unknown or inherently unknowable whether any gods exist." şeklinde bir açıklama var. Bu bile bir adımdır. Ama böyle yazmak yerine direkt başlıkları bu yönde düzenlemek daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.tuncab 16:55, 22 Aralık 2010 (UTC)

Maalesef diğer Vikilerle ilgili konular için bizim yapabileceğimiz bir şey yok. İsteğinizi İngilizce Vikipedi'de ilgili maddenin tartışma sayfasında dile getirebilirsiniz. Türkçe Vikipedi'de ise zaten madde adı Ateist olduğu bilinen kişiler listesi. Teşekkürler. --82 ~145 ileti 19:31, 22 Aralık 2010 (UTC)

Sistemik yanlılık şablonları - 2

  • Sistemik yanlılık şablonları ile ilgili olarak yine köy çeşmesini meşgul ediyorum; ancak şablonlar sorunlu ve Vikide oldukça geniş kullanıma sahipler. Bu kez sorun madde adı da değil, şablonun kendisi, bu nedenle geniş katılımlı bir tartışma olması daha iyi. Şimdi, sy-devlet şablonu bulunan bir örnek madde verelim, 1998. Bu maddenin halinden bir devletin (Türkiye) bakış açısıyla yazıldığı belli. Madde girişindeki etikette ne yazıyor? Şöyle:

Bu maddede belli bir devletin bakış açısının ağırlıkta olduğu bir tür sistemik yanlılık sorununun bulunduğu düşünülmektedir.

Şimdi bir de ilgili maddeden aldığımız tanımı "sistemik yanlılık" sözcüğünün yerine koyalım:

Bu maddede belli bir devletin bakış açısının ağırlıkta olduğu bir tür sürecin doğsından kaynaklanan sorununun bulunduğu düşünülmektedir.

Şimdi daha net. Peki, bu şablonun detaylı olduğunu söyleyebilir miyiz? X'lerle, Y'lerle dolu, maddeyi okuyup da şablonu çözmek gerekiyor. Şimdi sorayım, bu "süreç", hangi süreç (veya sistem)? Yoksa bizim günah keçisi olan Türk eğitim sistemi mi? Sanmıyorum... Burada bu "süreci" bulabilecek olan varsa bravo. Bir de bunu deneyelim:

Bu maddenin belli bir devletin bakış açısıyla yazıldığı düşünülmektedir.

Gördüğünüz gibi bu da amacına hizmet ediyor. Diğer Vikilerin bu terimi kullanmıyor olması da bundan. Peki, biz neden işi karmaşıklaştırıyoruz? Uzun lafın kısası, benim önerim sy-devlet, devlet bakış açısı olsun. --82 ~145 ileti 19:53, 22 Aralık 2010 (UTC)

YENİ VE ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞLIK AÇIYORUM !

Bu, Türkçe Vikipedi'nin kendi kendine vereceği bir sınav aşamasının, belki bir tür milâtın başlangıcıdır.

Daha önce de bir-iki cesaretsiz dile getirilme denemesine rağmen, gerek dile getirenlerin çekingenliği (öyle ya; karşılarında onları yargılayabilecek bir üst-makam, bir denetleme mercii yoktu) evet, buna rağmen çarçabuk kapanan, es geçilen bir konuya değinmek istiyorum:

Bugünkü adıyla Hizmetli ve diğer tüm görevlerin belli bir süreyle sınırlı tutulması. Hizmetlilik, denetçilik, gözlemcilik, yazmanlık ve bürokratlık yapanların bu işi yapmaları süresiz, sonsuz!. Aylarca uğramayan, inançları, düşünceleri, davranışları, katkı biçimve miktarları, nezaketleri vs. kısaca ona oy verenlerin oy verme nedenlerinin değişebildiği katılımcılar aylar sonra gelip, göstermelik birkaç değişiklik yapıp, istifa edene ya da atılana kadar yani sonsuz olarak halen aynı görevde kalabiliyorlar!

ADALET BUNUN NERESİNDE?

Son beş yıllık Hizmetli şikayet sayfalarına, arşivlerine bir bakalım; acaba hangi hizmetli hatalı bulunmuş? Kesinlikle yönetimde bir sulta olduğuna inanıyorum. Daha da ötesi, bazı söylemlere dayanarak, Türkçe Vikipedi içinde bazı hizmetlilerin etkin bir birlik oluşturdukları, bir çeşit illegal yönetim üstü yönetim yürüttükleri düşünceleri (haydi iyiniyetli olalım, malum VP:İNOV), söylentileri mevcut.

Aslında tüm bazı şeylerin kanıtları, geçmişte kuklacılık, istifa vb. nedenlerle "yargılanan" eski yöneticilerin dâvâ ve mesaj sayfalarında var. Benim gibi zaman ayırıp okuyup inceleyenler herşeyi görebilir.

Fazla zamanınızı işgâl etmeyeceğim, şimdi önerim şu: Eğer bu tür saydığım durumlar yoksa ve gelecekte de adaletin gerçek anlamda doğal şekilde gelişmesini istiyorsak.. (biliyoruz, vikipedi çoğunluk demokrasisi değil, adalet sağlama sayfaları değil, hepsini ya da şu anda saymadığım VP kurallarını sıralamayın boşuna), başta hizmetliler olmak üzere, BÜYÜK BİR ADIM ATALIM: bütün görevleri belirli bir süreyle sınırlı kılalım, ama yetmez, bir de şu anki hizmetli vb. görevde olmayanlardan oluşan bir 'hakem kurulu' seçelim. Eğer bu süreç bu sefer de başlamazsa, üstte yazdıklarımın doğruluğu onaylanmış olacak. O zaman, bir dönem burada aktif olup, birçok olumsuz olay nedeniyle burayı terkedenlerin gerekçeleri ortadan kalkmış olacak. Daha iyi, daha doğru yönetilen bir site, bir Türkçe Vikipedi için...... Lütfen sağduyu. 95.8.61.81 21:42, 22 Aralık 2010 (UTC)

Vikipedi 10

Arkadaşlar Azerbaycan'da da kutlanacak bir program olacak bu. Biz de İstanbul'da düzenleyelim. Vikipedi'nin 10.yıldönümünü Türkiye'de de kutlayalım. Türkçe Ana Sayfa'yı çevirdim (Şehirlere el sürmedim ve bir cümlelik yeri çevirmedim). Resimle ilgilenenler bunları Türkiye'ye uyarlamalılar. (Bu sefer haritada KKTC olacak) Dosya:10-azerbaijan.svg, Dosya:10mark az.svg, Dosya:Azerbaijan-10.svg gibi benzer resimleri Türkiye'ye uyarlamalıyız. (KKTC olacak şekilde). Vikipedi:Wikimania 2012 ile bağlantılı olması iyi olur. İyi vikiler. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 20:43, 23 Aralık 2010 (UTC)

Vikipedik Buluşması da belki bu vesileyle gerçekleşir. Zira Türkiye buluşması gerçekleşmeden Wikimania İstanbul bir hayal... Logoyu uyarlayacak olanlara bir not: KKTC'nin şekli biraz zor ve sık sık hatalar yapılıyor. Bu nedenle zor gelirse tüm Kıbrıs adasını da ekleyebilirsiniz :) --82 ~145 ileti 21:46, 23 Aralık 2010 (UTC)
  • Bu arada, Danimarkalılar sanal kutlama düzenliyor. --82 ~145 ileti 18:16, 25 Aralık 2010 (UTC)
  • O zaman iyi çünkü ben 15 Ocak'ta gelemem yani. Sadece sanal kutlamaya katılabilirim. Ama 16 Ocak'ta olabilir kutlama diyorum. ¨E M P E R Y A N¨ 14:36, 26 Aralık 2010 (UTC)

Hizmetli eksiği sıkıntısı, işlerin çok geç yapılması ya da hiç yapılmaması

  • Hizmetli eksiği sıkıntısı gene baş gösterdi. VP:SKT, VP:Ş, VP:Ş/H, Vikipedi:Köy çeşmesi (istekler).... Aylardır bekleyen istekler var. Ya aktif hizmetli sayısını artırmalıyız ya da hizmetli sayısını. Ya da her ikisini farketmez. Deneyimli kullanıcıların aday olmalarını rica etmekteyim. Teşekkürler.--Reality 21:44, 23 Aralık 2010 (UTC)
    • Ek bir not olarak VP:GL'de de epey istek birikti.--Reality 21:45, 23 Aralık 2010 (UTC)
Evet orada da birikti istekler. Fakat hizmetlilerle alakalı değil :):):) Bence grafikçi hizmetliler de gerekli. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 22:13, 24 Aralık 2010 (UTC)
  • Sayfa koruma talepleri ve şikayet sayfasının güncellenmemiş olması etkin hizmetli sayısının düşüklüğünden değil, ilgili sayfalarda yapılacak değişikliklerin belirli bir izleme sürecine bağlı olmalarından ileri gelmekte. İstekler bölümünde dile getirilen her önerinin de anında uygulanması olanaksız, çünkü gözden kaçması olası noktaların dikkatlice değerlendirilmesi gerekiyor. --Superyetkinileti 22:59, 24 Aralık 2010 (UTC)
    • Merhaba, kasttetiğiniz aylardır bekleyen istek olmadığı mı yoksa isteklerin aylardır beklemesinin prosedür gereği olduğu mu? Reality yukarıdaki mesajında kısa süreli bir faz farkından bahsetmemiş. Selamlar --Coriolis 01:07, 25 Aralık 2010 (UTC)
      • Gözden kaçan isteklerin varlığını kabul ediyorum. Bunun dışında, uzun süre bekletilen istekler genellikle uzlaşı eksikliğinden ötürü dondurulan değişiklikler. Unutmayalım ki, hizmetliler birkaç ek işlev dışında sıradan kullanıcı haklarına sahipler ve Vikipedi'nin sorunlarının büyük bölümü her kullanıcının katkıda bulunabileceği türden (bkz. yıllardır düzenlenmeyi bekleyen maddeler). --Superyetkinileti 01:33, 25 Aralık 2010 (UTC)

Bekleyen istekleri bilmem ama hizmetliler konusunda sıkıntı olduğu aşikar. Hizmetlilerden yeterli verim elde edilemiyor. Bir insanın vikiye ayırabileceği zaman belli. O yüzden bir kişiden ekstra performans isteyemeyiz. Bu durumda hizmetli sayısını artırmak daha mantıklı. Lakin topluluk bu tür oylamalarda daha çok negatif oy verme eğiliminde. Hizmetli oylamalarında "tartışmalarda fazla göremiyorum", "deneyiminin yetersiz olduğunu düşünüyorum" deyip kestirip atarak negatif oy veriliyor. Efendim hizmetli adayının kritik tartışmalarda yer aldığını göremiyorlarmış mesela. Bende şu anki hizmetlilerin tartışmalara faal katıldığını göremiyorum. Zaten her kritik tartışmaya katılan birileri de yok vikipedide. Karşı oy yorumlarının açıklamalarında bazen "Adayı pek fazla tanımıyorum" ya da "pek fazla takip edemedim" gibi komik yorumlar yapılıyor. Madem yeterince araştırmadın çekimser oy vereceksin ya da araştırıcaksın istatistiklere bakıcaksın girişlerinin yüzde kaçı tartışma, mesaj sayfasını okuyacaksın katkılarına bakacaksın. Ayrıca sanırım oynalamalarda oy verenler hizmetlilik için adayın 2-3 yılını vikipedide geçirmiş olmasına dikkat ediyorlar. Bence yanlış bir şey. Kısacası bu kafayla zor.--Dukeileti 20:35, 26 Aralık 2010 (UTC)

  • Kritik tartışmalar konusunda haklısın ama süre konusunda hak vermiyorum. Belki 6-7 aylık aktif üyeler için yeni üye olması gerekçe olarak gösterilebilir ancak, 1-2 ya da 3-4 yıl yer yer tatil yapmış olsa da aktif olan bir kullanıcının Vikipedi'nin işleyişinde birçok politikada yanlış yapmasına çok rastlanmayabilir. Hizmetlilerde en çok dikkat edilmesi gereken politika VP:TBA olarak göze çarpıyor. Kritik tartışmalara katılmasa bile bir kullanıcının çeşitli politikalara yetkinliği anlaşılabilir. Tartışma konusu ilgi çekebilir veya çekmeyebilir. Asıl önemli olan, bir kullanıcının ilgisi olsa dahi bir tartışmaya katılmamasıdır. Bu da genellikle sayfalarca uzayıp giden tartışmalar olmaktadır ki, birçok kullanıcı ilgisini çekse bile (ben dahil) dakikalarını o tartışmayı okuyarak harcamak yerine birkaç vandalizmi daha geri almaya ya da bir maddeye birkaç cümle daha eklemeyi tercih etmekte. Hizmetli sayısının çok olması faydalıdır ancak, defalarca belirtildiği halde kimsenin (82 145 hariç) bir girişimde bulunmadığı, hatta birkaç tartışma önce dile getirsem de altına kimsenin mesaj yazmadığı, Macar Vikipedisi'ndeki "adopt-a-user" (bu tartışmayı tekrar hatırlatıyorum) uygulaması saysinde yeni kullanıcılar Vikipedi'ye çabucak uyum sağlayıp hizmetli yetkisi alabilecek kıvama gelmişlerdir. Hizmetlilik fonksiyonunun kullanıcılar tarafından geçmişteki gibi ölüm-kalım meselesi ya da gurur meselesi olma şeklinden çıkıp sıradan bir fonksiyon farklılığına bürünmüş olmasını görmek gerçekten sevindirici ancak mevcut hizmetlilerdeki aktiflik süresinin aşırı düşmesi ayrı bir sorunu işaret ediyor ki, aktif olanların üzerin daha çok yük biniyor ve hızlı silinmesi gereken birçok madde zamanından birkaç gün sonra silindiği için vandallar atrafından hızlı silme şablonunun kaldırılma ihtimali her zaman yüksek kalıyor. Etiket kısmından fırsat buldukça kontrol ediyorum ve etikete yansımış ve gözden kaçmış birçok vandallığı görünce bu ahali nerede diyorum. Biz yine potansiyel kullanıcıları Vikipedi'den soğutmaya devam edelim ve sonunda ne olacağına bakalım isterseniz? Çevremize Vikipedi'yi yayma olayı mı? önce buraya gelmeye niyetlileri deneyimli kullanıcılar haline getirelim ki, topluluğun genişlemesi için gerçek hayatta siteye karşı beslenen önyargıları yıkalım! Ancak bu yolla Süperyetkin'nin de belirttiği düzenlenmesi gereken maddeler stoğu eriyebilir.--вяí¢αи76ileti 22:44, 26 Aralık 2010 (UTC)
  • Hizmetlilik başvurularında olmayan mükemmel kullanıcı aranıyor. Bu yıl ancak iki hizmetli seçmiş olmamız, hem bu gayretin, hem de ilgisizliğin ürünü. Hizmetlilik başvurularından seçmeler: "Şu tartışmaya katılmadın" (diğer tartışmaları görmüyor), "yumuşak bir kullanıcı", "sert bir kullanıcı" (hangisi?), "bir yıl önce şöyle bir mesaj attıydı" (geçmişin bıraktığı acı izler), "beni engellediydi" (vah vah!), "hizmetli olmaması kayıp değil" (yorumsuz), "hazır değil" (hizmetlilik çok hazırlık isteyen bir iş ya!), "yeterince hizmetli var" (fazlası zarar eder, sistemi çökertir), "daha erken" (geç bile olsa), "bu aralar katkıları düştü" (katkıyı bıraksa başvurmazdı), "bu tartışmada önyargılı yaklaştı", "ne kadar kendisini geliştirebilir bilmiyorum" (dayanak? - her ikisine de), "hizmetli olursa katkıları düşecek" (hizmetli kıtlığı varken). Bir sürü incir kabuğunu doldurmayacak neden. SAS'lardaki oy eğiliminden imzaya kadar. Burada kimseyi rencide etmek istemiyorum; ama kafamızdaki mükemmelik zihniyeti değişmeden daha çooook hizmetli kıtlığı çekeriz. --82 ~145 ileti 17:02, 31 Aralık 2010 (UTC)

Dosya yükleme-Adil kullanım

Dosya yükleye tıklayıp diğer kısmını seçtiğinizde açıklama kısmındaki "bilgi" şablonunda herhangi bir adil kullanım gerekçesi belirtilmesi istenmiyor. Buranın şablonu değiştirilmeli. Örneğin bir illüstrasyonu(karakter çizim) yüklediğinizde uygun lisanslama etiketi {{karakter çizim}} eklendiğinde gerekçelendirme burada belirtiliyor. Ama Vikipedi:Adil kullanım gerekçelendirme yönergesine göre lisans etiketi dışında ekstradan gerekçelendirme yapılması gerekiyor. Eğer ki dosya yükle kısmındaki diğer kısmında bulunan "bilgi" şablonu yeterliyse yönerge değişmeli, eğer ki yanlışsa "bilgi" şablonu yerine başka şablon ayarlanılmalı. --Dukeileti 09:31, 26 Aralık 2010 (UTC)

İş birliğine katılın!

İş birliği projesi için katılım çağrısı!

2010'un 52. haftası için proje olarak Vikipedi:Her Vikipedi'de olması gereken maddeler sayfasındaki kırmızıları gidermek seçilmiştir.
Projeye katılmak için buraya tıklayın.
Bundan sonraki haftalar için bilgi mesajı almak istemiyorsanız lütfen bunu size mesajı atan kullanıcıya bildirin.

¨E M P E R Y A N¨ 10:48, 27 Aralık 2010 (UTC)

Vikipedi Türkiye'de en çok ziyaret edilen 16. veb site!

Arkadaşlar Türkiye'nin en iyi blogu olarak kabul edilen Webrazzi'nin yayınladığı açıklamalara göre Vikipedi Türkiye'de 16. sırada. Ayrıntılı bilgi: için tıklayınız. ¨E M P E R Y A N¨ 15:29, 27 Aralık 2010 (UTC)

Türkiye'nin bilgiye önem vermesi güzel bir şey. Ayrıca bir bakıma yapılan katkıların boşuna gitmediğinin göstergesi. Umarım zamanı gelince birinci sıraya da ulaşır. --Dukeileti 18:07, 27 Aralık 2010 (UTC)

  • Türkiye bilgiye önem mi veriyor? Şahsi fikrim bunlar sadece Google'dan aradıklarında ilk sırada çıktığı için Vikipedi'ye giriyor. Bilgiye ne kadar değer verdiğimizin bir göstergesi: Ülkenin üçte biri Facebook'a üye ve Almanya, Fransa gibi ülkelerin önünde Türkiye Facebook kullanımında dördüncü sırada. Tabii olumlu yanından bakarsak, YouTube gibi bir "devi" bile zorluyoruz. Fakat dünya çapında 6. iken Türkiye 16.'yız. Bu arada, Google'u geçmek söz konusu bile olamaz. --82 ~145 ileti 19:26, 27 Aralık 2010 (UTC)
  • Şuraya bakarsanız [12] ülkemizin neye önem verdiği hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz. Seks, futbol, ve birkaç ödev konusundan başka (Atartürk vs.) Vikipedi malesef hiçbir işe yaramıyor :) Arayanların da bir kısmı zaten içerik açısından pek tatmin olmuyor. İsterseniz Wikipedia'nın tamamını çevirin bundan faydalanmak isteyecek insan oranı 1/1 milyon, o oran da zaten Wikipedia'ya katkıda bulunan kesim. Çok acı ama gerçek malesef bu. Beni Vikipedi'den zaman zaman soğutan faktörlerin de en büyüğü bu. --Alperen 19:43, 27 Aralık 2010 (UTC)
  • En üstlerde sadece zaman geçirmek için kullanılan sitelerin bulunması içler acısı. Fakat internet kullananların %80inin 25 yaş altı olduğu unutulmamalı. Alperen'in verdiği link de buna dahil. Oradaki istatislikler sadece "internete girenlerin" sonuçlarıdır. İnterneti Türkiye'ye mâledip kendimizi acındırmayalım. Unutmayalımki 80 milyon kişi internet kullanmıyor. Genelleme yapılır ama Türkiye üzerinden değil. Saugılar. Kumul 20:01, 27 Aralık 2010 (UTC)
  • İnternet kullanan kesimin sözde bilgiye erişme niyeti olan, daha kültürlü bir kesim olduğu varsayımını yaparsak o açıdan bakınca daha da vahim. --Alperen 20:07, 27 Aralık 2010 (UTC)
Emin olun açtığınız her madde, eklediğiniz her bilgi, en azından düzenlediğiniz her cümlenin birilerine faydası dokunuyordur. İstatistiklere aldanmayınız. Bu belirttiğiniz maddelere bakanların çoğu 18 yaşından küçük kişiler -bu durumu daha da vahimleştirse de gerçek bu. Ancak bunu sadece yaşlarının getirmiş olduğu "merak"tan yapıyorlar...--Rapsar 20:11, 27 Aralık 2010 (UTC)
  • Benim 18 yaşıma girmeme daha 5 yıl var . Ama Allahıma şükür öyle meraklarım yok. Evet biliyorum karşımızdaki çocukların nelere girdiğini . Çoğunluk zaten ödevleri yapıyor. Onu geçtim hocalar artık Vikipedi bilgileri doğru değil diyor kullanmamızı pek istemiyorlar. Vikipedi'nin gelişmesi için yeterince reklam yapılmalı diyorum. Yalnız Türkiye'de diğer ülkelere zıt bir şey var. Çoğunluğun azınlığı bastırması gerekliyken, Azınlık çoğunluğu bastırıyor. ¨E M P E R Y A N¨ 20:48, 27 Aralık 2010 (UTC)
  • Yazarken öğreniyorum, bu da bana yetiyor motivasyon için, tavsiye ederim. Pornoya ulaşma amacıyla vikipediyi kurcalayan bir gençliğimiz varsa internet kullanım becerimizin de yerlerde olduğunu ilave edebilirim.:) Şaka bir yana dünyayı kurtarmıyoruz. Internetteki bilgiyi derleyip toparlıyoruz. Ülkenin (VP:TBAya uymak için türkçe konuşanların da diyebiliriz) eğitim seviyesini yükseltmek gibi hedefler motivasyon bozucu olabilir :). Selamlar --Coriolis 01:56, 28 Aralık 2010 (UTC)
En küçük bir zaafımızı bile haber yapıyorlar, sadece bir vandalizm. İngilizce Vikipedi'nin Kıbrıs konusunda cidden Rum görüşlerini yansıttığını düşünüyorum, birkaç ay öncesine kadar "Kıbrıs" maddesinin kültür kısmında bir tane Türk ismi göremezdiniz, sanki Kıbrıs kültürü tamamen Rumlara ait. --82 ~145 ileti 12:13, 28 Aralık 2010 (UTC)
Aslında Haber7'ye e-posta atıp Türkçe Vikipedi'nin İngilizcesinden bağımsız olduğunu söylemek lazım. Eğer gerçekten amaçları haber yapmak ise bunu yayınlarlar. --82 ~145 ileti 12:14, 28 Aralık 2010 (UTC)
  • Haber okunduğunda zaten İngilizce ve Türkçe Vikipedi'deyi karşılaştırıyor. Yani burada Türkçe Vikipedi doğrusunı verirken İngilizce Vikipedi bizi suçluyor, kötülüyor olarak yayınlanmış. Aslanda doğru mesaj atılarak hem bağımsız olduğunu hem de tanıtım için daha çok haber yazmaları için destek istemek gerekli. ¨E M P E R Y A N¨ 10:54, 29 Aralık 2010 (UTC)
Üstelik vandalizmle ilgili haberi Anadolu Ajansı yapmış. İşte spekülatif bir araca dönüşen Türk medyasının hali! --82 ~145 ileti 12:03, 29 Aralık 2010 (UTC)
  • Bir mesaj gönderdim, bakalım ne yapacaklar. Mesaj şöyle:

Son günlerde sitenizde Vikipedi ve İngilizce versiyonu Wikipedia ile ilgili çıkan haberlerden dolayı Türkçe Vikipedi topluluğu olarak üzüntü duyduğumuzu belirtmek istiyorum. "Wikipedia'nın Rooney G.Saray'da komedisi" başlıklı haber ile ilgili olarak Anadolu Ajansı'na da bir yazı göndermeyi planlıyoruz. Söz konusu sayfa, aslında büyük emeklerle yaratılmış ve "seçkin" olarak nitelendirilen bir sayfadır ve kendini bilmez bir kişinin yaptığı bu hareketin haber yapılmasını talihsiz bir olay olarak nitelendiriyoruz. "Vikipedia´dan Kıbrıs küstahlığı" başlıklı haberdeki durumu ise "ikiyüzlülük" olarak değerlendirmenizden oldukça rahatsızız. İngilizce Vikipedi'de gerçekten de Rum/Yunan görüşleri yansıtılmakta olup Türk kullanıcı azlığından dolayı her ne kadar çaba sarf etsek de bu yanlışlar düzeltilmiyor. Tüm bunlara rağmen bazı taraflılıkları gidermekteyiz. Türkçe Vikipedi, İngilizce versiyonundan tamamen bağımsızdır ve iki sürümde yer alan bilgiler birbirini ilgilendirmez.

Kaldı ki, basında Vikipedi'nin iyi yönlerine yönelik hiçbir haber yapılmamakta ve bu da Vikipedi karşıtı bir propaganda yapılıyormuş gibi bir izlenim yaratmaktadır. Bu nedenle, Vikipedi'nin olumlu yönlerini de göreceğinizi ve haberlerle ilgili olarak gerekeni yapacağınızı umut ediyorum.

--82 ~145 ileti 12:11, 29 Aralık 2010 (UTC)

Bir de şimdi baksınlar o Rooney maddesine :)--Rapsar 17:15, 29 Aralık 2010 (UTC)
Hiç bakarlar mı ? :) --82 ~145 ileti 19:31, 29 Aralık 2010 (UTC)
82~145 cevap geldi mi? ¨E M P E R Y A N¨ 11:15, 31 Aralık 2010 (UTC)
Daha gelmedi. Cevap vermeye tenezzül edeceklerini de hiç sanmıyorum :) --82 ~145 ileti 11:49, 31 Aralık 2010 (UTC)

Kukla

Vikipedi:Kukla şüphelileri sayfasında kullanıcı:kibele hakkında bir dava sürmektedir. Bilginize sunuyorum. 78.163.182.164 16:30, 28 Aralık 2010 (UTC)

  • Kukla şüphelileri sayfasının kullanımı gerçek amacından çok saptı. O sayfa, anlaşmazlık yaşadığımız veya tavrını beğenmediğimiz bir kullanıcıyı şüphe altında bırakma sayfası değildir. Ancak kukla olduğu kanıtlanırsa süresiz engel verileceğinden oranın kullanımı yersiz derecede arttı. Fırsattan istifade Vikipedi tartışma:Kukla'yı da yeniden hatırlatayım, ilgi bekliyor. --82 ~145 ileti 09:59, 29 Aralık 2010 (UTC)

Ukraynaca Vikipedi

Ukraynaca Vikipedi 250.000 maddeye geçen salı günü ulaşmış. bir haftada neredeyse 251.000 maddeye de ulaşmışlar. wikimedia blog yazısı. tebrik ediyor, darısı başımıza. --Szoszvmesaj 21:17, 28 Aralık 2010 (UTC)

Son dokuz ayda 50.000 madde gerçekten inanılmaz. Eksik maddelerimizin bir bölümünü Ukraynacadan çevireceğiz anlaşılan --Superyetkinileti 23:03, 28 Aralık 2010 (UTC)
  • Şu İngilizceyi halletsem benim için yeterli madde aç aç dur ¨E M P E R Y A N¨ 11:03, 29 Aralık 2010 (UTC)
  • İnanılmaz bir hız gerçekten de. Bir zamanlar Türkçe Viki de bu şekilde hızlı ilerliyordu. Şimdi bayağı yavaşladık, ayda bir SMA, üç-dört ayda üç bin madde çıkarabiliyoruz. Google Çeviri sağolsun, Ukraynacadan (Ukrayna Dili? Ukraince?) çevirebiliriz :) --82 ~145 ileti 11:56, 29 Aralık 2010 (UTC)
  • Şuan Azerice'de öyle ilerliyor. Bir günde 1000 madde ne demek? ¨E M P E R Y A N¨ 12:15, 29 Aralık 2010 (UTC)
  • Ama tabii Azericede maddelerin çoğu böyle örneğin Bahamalar ¨E M P E R Y A N¨ 12:19, 29 Aralık 2010 (UTC)

Okul projeleri

  • Son değişikliklere bakanlar görmüş olabilir, şu aralar Vikipedi'nin "kalite"sinde bir yükselme var. Yok, öyle değil. Yani kalite konulu maddeler geliştiriliyor ve açılıyor. Ne var bunda diyebilirsiniz. Ancak bu olay, aslında Vikipedi için önemli. Çünkü Vikipedi İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından bir kursa katılan öğrencilerin ödevinin bir parçası. Ayrıntılı bilgi Vikipedi:Okul projeleri sayfasında mevcut. Böylece dört yıldır bir okulun görmesini bekleyen o sayfa da, işe yaradı. Daha önce de bir üniversite ile çeviriler konusunda bir proje yürütülmüştü hatırladığım kadarıyla. Bunun devamı gelir umarım. Ancak okul projelerine önem vermeliyiz, böylece hem teknik konularda maddelerimiz artar ve gelişir, hem de okuldakilerin aktif bir Vikipedi kullanıcı haline gelmeleri ihtimali olur. Yani, üniversitelerde tanıtım yapmalı, Vikipedi'nin bu şekilde kullanımını sağlamalıyız. --82 ~145 ileti 19:39, 29 Aralık 2010 (UTC)
  • Size katılıyorum. Fakat üniversitelere Vikiversite'nin Türkçe'si açılsın diye Beta Wikiversity'ye de yönlendirilebilir. ¨E M P E R Y A N¨ 11:11, 31 Aralık 2010 (UTC)
Vikiversite'nin fazla ilgi göreceğini sanmıyorum. Bence üniversiteleri de Vikipedi'ye yönlerdirmek daha faydalı olacaktır. --82 ~145 ileti 11:51, 31 Aralık 2010 (UTC)

Türkçe dublaj bilgileri

Orijinal dilleri Türkçe olmayan filim ve TV dizilerinin Türkçe dublajı hakkında bilgiler maddelere eklenmeli mi acaba [13] ? Sorunun cevabı evet ise tarafsızlık adına Türkçeden başka dillere de dublaj bilgileri konabilir mi? --İnfoCan 20:42, 30 Aralık 2010 (UTC)

  • Bence eklenmeli. Burada söz konusu durum tarafsızlık olamaz bence, Türkçe Vikipedi olarak filmin Türkçe yayımlanmış olup olmadığına önem göstermeliyiz, bu belli bir devlet bakış açısı olmaz. İngilizce Vikipedi'de de bir kitabın İngilizce çevirilerine yer verilmiş. Mesela bu. Tabii diğer diller için de bilgi verilirse fena olmaz. --82 ~145 ileti 21:58, 30 Aralık 2010 (UTC)
  • Kesinlikle eklenmemeli. Dublaj bilgileri verilse hangisini esas alacağız? Sinema gösterimindekini mi? DVDyi mi? VCDyi mi? X kanalında yayınlanışını mı? Bunun ansiklopedik yanını göremiyorum. Dünyanın bir çok yerinde gösterilen film ya da diziler için bir ülkenin dublaj bilgileri verilirse, diğerlerinin de verilmesi şart. Yoksa beş temel taşımızdan birini hiçe saymış oluruz. Türkçe vikipedide Türkçe yayım, Türkçe basım, vb. diğer dillere göre özel bir önem taşımaz. Türkçe vikipediyi diğer dil ansiklopedilerinden ayıran yalnızca dilidir, içeriği değil. --yabancım 22:06, 30 Aralık 2010 (UTC)
    • Ansiklopediklik ayrı mesele de burada VP:TBA ihlali göremiyorum. Her dildeki dublaj bilgisi de kaynaklandırılabilirse neden konmasın? Selamlar. --Coriolis 22:17, 30 Aralık 2010 (UTC)
  • Bence eğer seslendirme sanatçısı(ları) kayda değer kişi(ler) ise herhangi bir dilde yapılan dublajın bilgilerine yer verilebilir.--Dukeileti 01:01, 31 Aralık 2010 (UTC)
  • Bence de verilmeli. Ama sadece Türkçe değil diğer diller için de verilmeli. ¨E M P E R Y A N¨ 11:09, 31 Aralık 2010 (UTC)
  • Türkçe = Türkiye değil dersek TBA ihlali olmaz. Eğer ille de taraflıdır diyorsak, o zaman film maddelerini filmin özgün dilindeki adıyla adlandırmalıyız, yani Batman Başlıyor değil Batman Begins. Türkçe yayım önemli değilse neden Türkçe adlarıyla adlandırıyoruz? Aynı şey değil mi? --82 ~145 ileti 11:46, 31 Aralık 2010 (UTC)
  • Aynı şey değil. Biri adlandırma meselesi, diğeri içerik. Bu konuda Yabancı'ya tamamen katılıyorum. Dublaj bilgilerine yer verirsek, kitapların çeviri bilgilerine de, Türkiye'de sahnelenen yabancı oyunların Türkiye'deki oyuncu ve teknik ekip bilgilerine de, daha bir çok Türkiye eksenli bilgiye yer vermemizi gerektirir. Bu da evrensellikten uzak, taraflı maddelere meğil verir. — Pınar (mesaj) 12:01, 31 Aralık 2010 (UTC)

  • Tarafsızlık konusuna ek olarak konunun iki boyutu daha var:
  1. Dublajlı eser türetme bir çalışmadır, asıl eserden farklı sunulmalıdır. Bir örnek vereyim, Rüzgâr Gibi Geçti (roman) maddesi bir roman hakkındadır, maddenin sonunda ondan esinlenen filmden bahsedilir. Aynı isimli filim, bu romandan türetilmiş bir eserdir, ya roman maddesinin içinde bir alt başlık olarak belirtilir ya da ayrı bir maddede. Benzer şekilde, filmin dublajlı versiyonları da asıl eserden farklı, ondan türetme birer çalışmadır, bu yüzden belki ana maddede bir alt başlık olarak olarak verilebilmelerini düşünebiliriz. "Filmin Almanca'ya dublajı Alman Dublaj Ödülü almıştır" gibisinden bilgiler yer alabilir, örneğin. (Bu konuda şu veya şu listelere bakınız.)
  1. Başka bir argüman daha var: Bilgi kutularında her türlü ayrıntıyı vermiyoruz. Filmin aktörlerini, yönetmenini, müzik bestecisini veriyoruz ama makyajcısını, ses teknisyenini vermiyoruz. Yani bir sınır çizilmiş, yoksa bilgi kutusu film jeneriği gibi uzun bir listeye dönüşür. Dünyanın her ülkesindeki dublaj sanatçılarının bilgi kutusuna konmaması için de aynı şey söylenebilir.

--İnfoCan 13:02, 31 Aralık 2010 (UTC)

  • Tiyatro oyunlarının Türkiye'deki uyarlamaları apayrı bir konudur. Bu oyunlar birçok kez başka oyuncular tarafından uyarlanabilir. Lakin bir dublaj dvdde, sinemada veyahut tv kanalında farklılık göstermez. Sinema filmi için yapılan dublaj her birinde kullanılır. Nadiren hazırlanan dizilerde dublaj isimlerinde farklılık olabilir. Seslendirme (dublaj) önemli bir konu. Eğer ki seslendirme sanatçısı kayda değer bir kişi ise seslendirme bilgileri de yer almalıdır. Öte yandan Vikipedi kağıt ansiklopedi değildir. Bunu da göz önünde bulunduralım. Aslında 82 ~145'ın söyledikleri de doğru. Türkçe bilenlere hizmet eden bir vikipedi projesinin Türkçe dublaj bilgilere ağırlık vermesi doğaldır. Bunun VP:TBA ile bağlantısı yok. Zaten şu an Türkçe dublaj bilgilerinin çoğunlukta olması katkı yapanların çoğunun Türkçe bilmesinden kaynaklıdır.--Dukeileti 13:12, 31 Aralık 2010 (UTC)
  • Yapılan dublajlar türetme çalışma değildir. Filmin ve dizinin post prodüksiyon aşamasına girerler. Yani bir bütündür. Tartıştığımız konu bilgi kutuları mı yoksa maddeler mi netleştirmek gerek. --Dukeileti 13:17, 31 Aralık 2010 (UTC)
  • Diğer Vikilerde nasıl yapılmış diye baktım, örneğin Six Feet Under dizisinin Almanca maddesinde dublörler madde içinde (bilgi kutusunda değil) verilmiş [14] (Synchronsprecher, dublaj sanatçısı demek). Fransızca Wiki'de de sadece madde içinde verilmiş [15] (VF = Version Française, Fransızca versiyon) . İspanyolca Wiki'de madde içinde dublaj diye bir bölüm var [16]. --İnfoCan 13:46, 31 Aralık 2010 (UTC)
  • Fransızca, İspanyolca ve Almanca dışında İngilizceden verdiğim örnek de aynı şekilde. Kitabın çevirisi = filmin dublajı. Yani tüm büyük vikiler yer veriyor. Ancak dublaj bilgi kutusunda olmamalı. Kendimizle çelişmeyelim. Türkçe = Türkiye değilse Türkçe dublajlara yer vermek nasıl bir taraflılık, hangi ideoloji? --82 ~145 ileti 14:11, 31 Aralık 2010 (UTC)
  • Tabii içerik farkı olmayacaksa Almanya maddesine bir etimoloji kısmı eklenmesi halinde Germany veya Deutschland'ın etimolojisi verilmeli - tarafsızlık bu değil ki. Daha fazla örnek: Lehçe Viki, Yunanca Viki, Bulgarca Viki, Fince Viki... Örnekler arttırılabilir. Yani sadece büyük Vikiler veya birkaç Viki değil, çoğu Viki böyle. Bizden başka kimse taraflılık olduğunu düşünmüyor. (Üstelik verdiğim bağlantıların bazılarında ülkeler söz konusu, diller değil) Başka Vikiler bizi bağlamaz ancak taraflılık değildir. --82 ~145 ileti 16:27, 31 Aralık 2010 (UTC)
  • verilmemelidir. böyle olursa yapımın ülkede yayınlandığı kanal ve tarih gibi bilgiler de eklenmeli. ayrıca dublaj parametresi daha çok animasyon programları için kullanılmaktadır ama biz bunu tüm dizi ve filmlere uydurursak bilgi kutularının tüm parametreleri (yayıntarihi, yayın kanalı ...) alır başını gider --Aşkım da değişebilir gerçeklerim de 20:43, 31 Aralık 2010 (UTC)

İş birliğine katılın!

İş birliği projesi için katılım çağrısı!

2010'un 52. haftası için proje olarak Vikipedi:Her Vikipedi'de olması gereken maddeler sayfasındaki kırmızıları gidermek seçilmiştir.
Projeye katılmak için buraya tıklayın.
Bundan sonraki haftalar için bilgi mesajı almak istemiyorsanız lütfen bunu size mesajı atan kullanıcıya bildirin.
  • Arkadaşlar bu hafta iş birliğine katılım azaldı. Katılmanız dileğiyle. İyi vikiler. ¨E M P E R Y A N¨ 11:06, 31 Aralık 2010 (UTC)

Wikimedia Türkiye

  • Burada Wikimedia Türkiye'nin alan adının kapatılmasına ilişkin bir öneri var. İlgilenenlere duyurulur. --82 ~145 ileti 12:10, 31 Aralık 2010 (UTC)

2011

2011 yılının, hepimiz için tam da arzu ettiğimiz gibi bir yeni yıl olması dileğiyle. 2011 yılının, Türkçe Viki için, hepimizin görmeyi istediğimiz gelişmeleri sağladığı bir yeni yıl olması dileğiyle. --Makedon 14:25, 31 Aralık 2010 (UTC)

Herkese iyi seneler! --e.c. 15:36, 31 Aralık 2010 (UTC)

Mutlu yıllar! Türkçe Vikiye bir de hedef koyalım: Yılda 36 SM, 365 SR, 20 SL ve 25 bin madde dileğiyle (fazla uçmayalım bu yıl :) --82 ~145 ileti 16:15, 31 Aralık 2010 (UTC)

Her yıl olduğu gibi herkes adına güzel bir yıl olması dilekleriyle... - Nebe?viye mesaj 16:33, 31 Aralık 2010 (UTC)

Bütün Vikidostlara mutlu yıllar dilerim ... Dersler, sınavlar, bir de ev taşıma da eklenince Vikipedi'ye neredeyse 2 aylık bir ara verdim. Bundan sonra umarım yine işim çıkmaz, yeni yılda burada olduğuma mutluyum... İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 17:25, 31 Aralık 2010 (UTC)

  • Mutlu yıllar. Eh bende bazı nedenlerden uzun zamandır girmedim vikiye. Seneyeki hedeflerimiz nelerdir acaba:)-- BeşiktaşlıM 21:27, 31 Aralık 2010 (UTC)

Önemli bir şey: Türklerin Altın Kitabı

Selamlar... Tartışmaya katılanlar iyi bilir, birkaç ay önce Müslüman - Türk katliamları maddesini açmıştım ve birçok isim değişikliği, ibare ekleme ve kaldırmadan sonra oldukça değişmişti; maalesef istediğimiz noktaya gelmemişti. Bu süreç içerisinde madde için Türklerin Altın Kitabı'ndan yararlanmıştım. Sonra kullanıcı topluluğu, bu kaynağın tam olarak tarafsızlığından ve güvenilirliğinden şüphe etmişti, herkesin istediğinin olmasını istemiştim ve bu kaynağı, bu kaynaktan gelen bilgileri de maddeden çıkarılmasına razı olmuştum. Kısa bir süre sonra bu kitabın maddesine "KD'liğinden şüpheler var" ibaresi de eklenmişti. Bu olaylar beni çok üzerken, geçen hafta 9. sınıf Tarih kitabı, Milli Eğitim Bakanlığında önemli bir şey gördüm. Kitapta inceleme yaparsanız, ilk konularının "Tarih bilimi, kaynakların sınıflandırılması ve güvenilirliği" olduğunu göreceksinizdir. Kitap elinizdeyse, lütfen 86. ile 200. sayfayı açın. Bu kitabın, kesinlikle güvenilir olduğunu belirtilmiş ve bu kitapta kaynak olarak kullanılmış. Bu ciddi bir gelişmedir, bir zamanlar KD olmadığı bile düşünülen bu kitap, eğitim kitabında kaynak olarak kullanılmış. Kütüphanelerde de kendine yer bulan kitabın KD'liği nettir, güvenilirliğine gelince; 9. sınıf Tarih kitabında kaynak olarak kullanılmış, güvenilir kaynak olduğu kesinlikle belirtilmiş olan bu kaynağın güvenilirliği de nettir. Tarafsızlığına gelince; söz konusu kitabın maddesinde de belirtildiği gibi birçok yerli - yabancı kaynaktan yararlanan, kitap içeriğinde bilgilere yorum katılmamış ama bölüm sonlarında katılmış, Tarih kitabında kaynak olarak kullanılmış bu kitap, sizce de haksızlığa uğramadı mı? Lütfen görüşlerinizi belirtin, itiraz ve itirazı destekleyen bağlantılar gelmemesi halinde maddede tekrar bu kitaptan da yararlanarak çalışmalara başlayacağım. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 17:55, 31 Aralık 2010 (UTC)

Bir kamu kuruluşunun müfredatında yer alması KD olmasını pek sağlamaz gibi geliyor. Hatta bence tarafsızlık yönünde olumsuz yönde bir etki oluşturur. Sonuçta resmi eğitim müfredatları devletlerin resmi politikalarına göre oluşturuluyor. Üniversite yayınlarında veya bilimsel makalelerde atıf verilip verilmediğine de bakılmalı. Ama bu durumda bile özgür olması gereken üniversitelerin devlet tarafından atanan biriyle yönetildiği düşünülürse pek çok başka kritere de bakılması lazım. Aynı şey yalnız Türkiye üniversiteleri veya müfredatı için de sözkonusu değil tabii ki. Mesela yalnızca CIA kaynaklarına dayalı maddeler de aslında Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtacak durumda demektir. --Alperen 20:04, 31 Aralık 2010 (UTC)