Merve tepesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kibele (mesaj | katkılar)
78.180.218.176 tarafından değiştirilmiş 2010-12-08 21:36:25 tarihli sürüm geri getirildi.
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{İslam}}
{{İslam}}
'''Merve''' ([[Arapça]]: '''المروة''') , [[Mekke]] ve [[Medine]] arasında kutsal bir tepe ismidir. [[Arapça]]'da "çakıl taşı" anlamına gelmektedir. Müslümanlar [[hac]]ca gittiklerinde, Merve ve [[Safâ]] tepeleri arasında yedi kere gidip gelerek vâcip olan [[sa'y]] ibâdetlerini yerine getirirler.
'''Merve''' ile '''Vedat''' ([[Arapça]]: '''المروة''') , [[Mekke]] ve [[Medine]] arasında kutsal bir tepe ismidir. [[Arapça]]'da "çakıl taşı" anlamına gelmektedir. Müslümanlar [[hac]]ca gittiklerinde, Merve ve [[Safâ]] tepeleri arasında yedi kere gidip gelerek vâcip olan [[sa'y]] ibâdetlerini yerine getirirler.


== İbrâhim'in nişanları Safâ ile Merve ==
== İbrâhim'in nişanları Safâ ile Merve ==
6. satır: 6. satır:


Aynı zamanda Merve: [[Allah]]'ın yarattığı en temiz, berrak ve nurdan su anlamına gelmektedir. Cennet Meyvesi anlamıda vardır.
Aynı zamanda Merve: [[Allah]]'ın yarattığı en temiz, berrak ve nurdan su anlamına gelmektedir. Cennet Meyvesi anlamıda vardır.
Ayrıca farsçada merve vedat ile aynı anlama gelip,ikiside sevgi köprüsü anlamına gelmektedir.

== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}

Sayfanın 19.44, 9 Aralık 2010 tarihindeki hâli

Merve ile Vedat (Arapça: المروة) , Mekke ve Medine arasında kutsal bir tepe ismidir. Arapça'da "çakıl taşı" anlamına gelmektedir. Müslümanlar hacca gittiklerinde, Merve ve Safâ tepeleri arasında yedi kere gidip gelerek vâcip olan sa'y ibâdetlerini yerine getirirler.

İbrâhim'in nişanları Safâ ile Merve

Kelime olarak safâ, ihtiyaç karşılamak, merveyse cömertlik ya da bâzı kaynaklara göre gözyaşı demektir. Safâ ile Merve (ihtiyaç karşılama, cömertlik), Allah'ın belliklerindendir. Beytullah (Beytü'l-harâm, Kâbe)'ı hacc veya umreyle ziyâret edenin onları tavâf (hizmet) etmesinde kendisi için bir günah yoktur. Kim, içinden gelerek hayır işlerse Allah şâkirdir (teşekkür eder), Alîm'dir, en iyi bilendir[1] Safâ ve Merve, ihtiyaç giderme, cömertlik, İbrâhim'in nişanlarındandır.

Aynı zamanda Merve: Allah'ın yarattığı en temiz, berrak ve nurdan su anlamına gelmektedir. Cennet Meyvesi anlamıda vardır. Ayrıca farsçada merve vedat ile aynı anlama gelip,ikiside sevgi köprüsü anlamına gelmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Bkz. 2/158, 5/97