Restoran: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ykargin (mesaj | katkılar)
k düzeltme.
Ykargin (mesaj | katkılar)
Kaynak eklendi.
12. satır: 12. satır:


==Köken bilimi==
==Köken bilimi==
Restoran sözcüğü, Türkçeye [[Fransızca]]dan geçmiş bir sözcük olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen ''restaurer'' kökünden gelmektedir. Kökün sözcükle çok ilgili olmayışını köken bilimci [[Sevan Nişanyan]] şöyle açıklamaktadır: Sözcük, 1765'te [[Paris]]'te M. Boulanger lokantasında yemekler için kullanılan reklam sözünden alay yoluyla ortaya çıkmıştır.
Restoran sözcüğü, Türkçeye [[Fransızca]]dan geçmiş bir sözcük olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen ''restaurer'' kökünden gelmektedir.<ref name="ÇTES restoran">{{cite web
| url = http://www.nisanyansozluk.com/?k=restoran
| başlık = Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü - restoran
| erişimtarihi = 10 Ekim 2010
| son = Sevan Nişanyan
}}</ref> Kökün sözcükle çok ilgili olmayışını köken bilimci [[Sevan Nişanyan]] şöyle açıklamaktadır: Sözcük, 1765'te [[Paris]]'te M. Boulanger lokantasında yemekler için kullanılan reklam sözünden alay yoluyla ortaya çıkmıştır.


==Kaynakça==
==Kaynakça==

Sayfanın 22.14, 10 Ekim 2010 tarihindeki hâli

Tom's Restaurant (Tom'un Restoranı) New York'ta bir restoran. Seinfeld dizisinde kullanılmıştır.

Restoran (Fransızca: Restaurant[1]), müşterilere yemek ve içecek hazırlanıp servis edilen yerdir. Çoğunlukla özel mülktürler. Yemekler genelde restoranda sunulur ve yenir ama paket servisi ve evlere servisi olan restoranlar da vardır. Restoranlar görünümlerine ve sundukları yemek çeşitlerine göre farklılık gösterirler. Bazı restoranlar sundukları yöresel mutfaklarla; bazıları da servis anlayışlarıyla farklılık yaratırlar.

Eski çağlarda restoranlar yerine hanlar ve tavernalar kullanılmaktaydı ve bunlar genellikle yolculuk yapmakta olanlar için kurulmuşlardı. Çin'de de benzerleri kurulmuş olmasına rağmen; günümüz restoranları, işletmelerin sipariş üzerine yemek hazırlama satma işine girmesiyle, 18. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmıştır.

Restoranlarda yemek yapmak üzerine profesyonelce çalışan kimselere aşçı denir. Birden fazla aşçı çalıştıran restoranlarda aşçıbaşı da bulunabilir. Hatta büyük restoranlar da mutfak şefi ve onun altında birden çok aşçıbaşı da çalışabilir.

Köken bilimi

Restoran sözcüğü, Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.[2] Kökün sözcükle çok ilgili olmayışını köken bilimci Sevan Nişanyan şöyle açıklamaktadır: Sözcük, 1765'te Paris'te M. Boulanger lokantasında yemekler için kullanılan reklam sözünden alay yoluyla ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • İngilizce Vikipedi'deki 10 Ekim 2010 tarihli Restaurant maddesi
  1. ^ Türk Dil Kurumu. "TDK Güncel Türkçe Sözlük - restoran". Erişim tarihi: 10 Ekim 2010. 
  2. ^ Sevan Nişanyan. "Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü - restoran". Erişim tarihi: 10 Ekim 2010.