Lorenzo Ghiberti: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi, kaynakça düzeltme.
8. satır: 8. satır:
== Kaynaklar ==
== Kaynaklar ==
{{reflist}}
{{kaynakça}}
== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
{{commonscat}}
{{commonscat}}

Sayfanın 22.13, 27 Ağustos 2010 tarihindeki hâli

Lorenzo Ghiberti (doğum Lorenzo di Bartolo) (1378 – 1 Aralık 1455) Rönesans öncesi dönemde heykel ve metal çalışmaları ile bilinen İtalyan sanatçı.

Ghiberti Floransa'da kuyumcu ve eğitim görmüş bir sanatçı olan Bartoluccio Ghiberti'nin oğlu olarak doğdu. Lorenzo Ghiberti Brunelleschi'nin de eğitim aldığı Bartoluccio de Michele gitti. 1400'lü yıllarda hıyarcıklı veba (Bubonic plague) salgını Floransa'ya geldiğinde Carlo I Malatesta'nın Freski üzerinde çalıştığı Romagna'ya gönderildi.

Ghiberti ilk kez 1401 yılında Floransa'daki Aziz Giovanni Baptisteri bronz kapıları için girdiği yarışmayı kazanınca dikkat çekti. Brunelleschi bu yarışmada ikinci gelmişti. Kapılar için önce düşünülen Old Testament'den sahneler ve Isaac'ın sahneler vardır. Ancak daha sonra plan değişmiş ve New Testament'den sahneler kullanılmıştır. Bu kapılar, Michelangelo tarafından onların güzelliğinden dolayı ve Rönesansın başlangıcı olarak söylendiğinden "the Gates of Paradise" ("Cennetin Kapıları") olarak isimlendirildi.[1] Floransa'da Orsanmichele'in dışında bulunan bronz heykellerden bazıları kendisi yapmıştır.

Lorenzo Ghiberti ayrıca bir koleksiyoncu ve tarihçiydi. Hayatı boyunca hümanist fikirleri yaymıştır. Rönesans sanatı hakkında bilgiler bulunan ve bir otobiyografi çalışması olan Commentarii bitirememiştir. Bu çalışma Vasari'nin Vite için önemli bir kaynak olmuştur. Ghiberti Floransa'da 77 yaşında ölmüştür.

Kaynaklar

Dış bağlantılar