Thomas Couture: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi, kaynakça düzeltme.
43. satır: 43. satır:
|dil=İngilizce
|dil=İngilizce
|madde=Thomas Couture}}
|madde=Thomas Couture}}
{{reflist}}
{{kaynakça}}
</div>
</div>



Sayfanın 22.01, 27 Ağustos 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Sanatçı Thomas Couture (21 Aralık 1815 – 30 Mart 1879), Fransız ressam ve resim öğretmeni.

Fransa'da Senlis Oise'de doğan Couture onbir yaşındayken ailesiyle birlikte Paris'e taşındı. Bu şehirde endüstriyel sanat okulu olan École des Arts et Métiers ve École des Beaux-Arts isimli güzel sanatlar okulunda eğitimine devam etti. École des Beaux-Arts'ta düzenlenen ve kazananın büyük prestij sahibi olduğu Prix de Rome yarışmasında altı kez başarısız oldu. Fakat, problemin kendisinde değil okulda olduğuna inanıyordu. 1837 yılında ödülü kazanmayı başardı.

1840 yılında, tarihi ve tür resimlerini Paris Salonu'nda sergilemeye başladı. Çalışmalarıyla pek çok madalya kazandı. Özellikle 1847 yılında yaptığı Les Romains de la décadence isimli başyapıtı büyük beğeni kazandı. Bu başarıdan kısa bir süre sonra Couture bağımsız bir atölye açarak resim eğitimi vermeye başladı.

Gelişmiş tekniği ilgi çeken ressam, 1840'ların sonu 1850'lerin başlarında, hem devletten hem de kiliseden duvar resimleri yapması için siparişler aldı. İlk iki siparişi hiçbir zaman tamamlayamayan sanatçının üçüncü çalışması eleştiriler alınca büyük üzüntü yaşadı ve 1860'ta Paris'i terk ederek doğduğu şehir olan Senlis'e döndü. Burada, genç ressamlar yetiştirmeye devam etti. 1867 yılında, fikirlerini ve metodlarını anlattığı akademik bir kitap yazdı.

Villiers-le-Bel, Val-d'Oise'de 30 Mart 1879'da vefat eden sanatçının cenazesi Paris'teki Père Lachaise Mezarlığı'na defnedildi.

Ressamın ünlü öğrencileri arasında Édouard Manet, Henri Fantin-Latour, John La Farge[1], ve Pierre Puvis de Chavannes yer alıyordu.

Kaynaklar

Şablon:Kaynak wiki

  1. ^ Wilkinson, Burke. "The Life and Works of Augustus Saint Gaudens," Dover Publications, Inc., NY. sayfa 79.

Dış bağlantılar

Les Romains de la décadence (1847)