Ferdinand Braun: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k Eklenen kategori: 1918 yılında ölenler (HotCat)
k Eklenen kategori: Alman mucitler (HotCat)
91. satır: 91. satır:
[[Kategori:1850 doğumlular]]
[[Kategori:1850 doğumlular]]
[[Kategori:1918 yılında ölenler]]
[[Kategori:1918 yılında ölenler]]
[[Kategori:Alman mucitler]]

Sayfanın 22.53, 23 Ağustos 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Bilimadamı bilgi kutusu

Karl Ferdinand Braun (6 Haziran 1850 - 20 Nisan 1918) Alman mucit, fizikçi, Nobel Fizik Ödülü sahibi.Braun, radyo ve televizyon teknolojisinin gelişmesine önemli katkılarda bulundu.Guglielmo Marconi ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaştı.

Hayatı

Braun Fulda,Almanya'da doğdu.1872'de Berlin Üniversitesi'nden Ph.D. derecesi aldı.1895'de Fizik Enstitüsü yöneticisi oldu ve Strassburg Üniversitesi'nin fizik profesörü oldu.


1897'de katot ışınlı tüpü ve osiloskobu yaptı.CRT teknolojisi sadece o zaman vardı, yüz yıl sonra yavaş yavaş televizyon teknolojisi (LCD, LED, Plazma gibi ) televizyon ve bilgisayar ekranlarıyla yer değiştirdi.Yine de Almanca konuşulan ülkelerde Braun tüpü talep edilmiştir.


Radyonun gelişim sürecinde, telsiz telgraf ile de uğraştı.1898lerde, takma bıyık algılayıcıyı ve kristaldiyot düzelticiyi icat etti.Guglielmo Marconi, Braun 'un patentlerini kullandı.Braun 'un İngiliz patentinin ayarları, Marconi'nin birçok patent ayarlarında kullanıldı.Marconi , sonralarda Braun'un patentlerinden bir parça aldığını itiraf etti.1909'da, telsiz telgrafa olan katkıları için Marconi'yle beraber Nobel Fizik Ödülü aldı.


1. Dünya Savaşı'nın başlangıcıyla beraber Amerika'ye (Amerika savaşa katılmadan önce) Alman kablosuz istasyonunu savunmaya yardım etmeye Sayville , New York'a , (Marconi Corporation'un yönettiği) İngilizlere karşı gitti.Amerika savaşa katıldıktan sonra, Braun tutuklandı, ama rahat bir şekilde Brooklyn'a gitti.


Braun, 1918'de savaş bitmeden önce, Brooklyn'daki evinde vefat etti.

Kaynakça

İngiliz Wikipedia'sından çeviri.