Çırağan Baskını: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Bermanya (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
31. satır: 31. satır:


{{Osmanlı tarihinde isyanlar}}
{{Osmanlı tarihinde isyanlar}}
{{II. Abdülhamit dönemi}}


{{Osmanlı-taslak}}
{{Osmanlı-taslak}}

Sayfanın 14.40, 26 Temmuz 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgi Kutusu Savaş

Çırağan Baskını (Çırağan Sarayı Vak'ası), 20 Mayıs 1878'de gerçekleştirilen, Çırağan Sarayı'nda tutulan eski Osmanlı padişahlarından V. Murad'ı kurtarmak ve tekrar tahta geçirmek amacıyla yapılan ihtilâl girişimidir.

Vak'a Oluşumu

Padişah II. Abdülhamit'in karşıtlarından Ali Suavi ve beraberindeki 150 kadar kişi teknelerle Çırağan Sarayı'na çıkartma yaptı ve sarayın muhafızlarını etkisiz hâle getirdi. Asiler, V. Murad'ın tutulduğu bölmeye ulaştılar ancak akli dengesi yerinde olmayan V. Murad korkuya kapıldı ve asilerle gitmeyi reddetti. Ali Suavi eski padişahı ikna edemedi. Bu arada, yetişerek olaya müdahele eden Beşiktaş Muhafızı Yedisekiz Hasan Paşa komutasındaki askerler asilerden 60'ını öldürdüler. Hasan Paşa, kalın bir sopayla başına vurarak Ali Suavi'yi öldürdü ve bu başarısız ihtilâl girişimini bastırdı.

Sonuç

İhtilâl başarısızlıkla ve isyancıların başı olan Ali Suavi'nin öldürülmesi ile sonuçlanmıştır. V. Murad'ın saltanat hırsı, Osmanlı Devleti'nin kötü talihlerinden biri olmuştur. Memleket içinde ve dışında birçok politika ümitleri bu talihsiz hükümdarın üzerinde toplanmıştır.

Şablon:II. Abdülhamit dönemi