András Kuttik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: it:András Kuttik
1. satır: 1. satır:
{{birleştir|Andrea Kutik}}
{{birleştir|Andras Kutik}}
'''Andras Kutik'''. Macar futbolcu ve teknik direktör.
'''Andrea Kutik''' (d. [[23 Mayıs]] [[1896]], [[Budapeşte]], [[Macaristan]] - ö. [[2 Ocak]] [[1970]], [[Agno]], [[İsviçre]]) Macar futbolcu ve teknik adam.


== İtalya kariyeri ==
1959-1960 sezonunda [[Beşiktaş]]'ı çalıştırdı. Takımı şampiyon yaptı. Ama buna rağmen gönderildi. Gönderildikten bir sene sonra yine 1961-1962 sezonunda yeniden Beşiktaş'a döndü. İkinci döneminde ise Beşiktaş'da bir başarı sağlayamadı ve gönderildi.


1923-1926 yılları arasında İtalya'da [[Modena FC]], [[Pro Patria]] ve [[Legnano]] takımlarında forma giymiş, büyük başarılar elde etmeden futbolculuğu bırakmıştır.
{{Macar futbolcu-taslak}}


Teknik direktörlük hayatını genel olarak İtalyan Ligi'nde sürdürmüştür. Teknik direktörlük hayatına 1929'da [[Serie B]]'ye çıkan [[FC Verona]]'nın başına getirilerek başlayan Kutik, 3 sezon sürdürdüğü bu görevde takımı Serie A'ya çıkaramaz. Daha sonra [[Cagliari Calcio]], [[A.S. Bari]] takımlarını çalıştırmıştır. 1936'da [[L'Aquila Calcio]]'ya getirilir. Büyük umutlar beslenmesine rağmen takımı Serie B'den C'ye düşer. Sonraki sezoun grubunda ikinci olup tekrar Serie B'ye çıkma şansını kaybeder, ama İtalya Kupası'nda beklenenden daha yukarılara çıksa da o sene kupayı alan [[Juventus]]'a elenirler.
[[Kategori:Macar futbolcular]]

Başarısız [[Vicenza Calcio]], [[A.S. Bari]], [[Torino F.C.]], [[Lucchese]] maceralarından sonra tekrar geldiği [[Torino F.C.]]'yi 1942-43 sezonunda İtalya şampiyonu yapar ve o sene İtalya Kupası'nı kazanır. Kutik takıma kazandırdığı şampiyonluğun yanında [[Herbert Chapman]]'ın bulduğu WM taktiğini Torino'da kullanmaya başlar. 3-4-3 benzeri bu taktikte, kanat oyuncuları ileri koşularla forvet çizgisine gelip ofansif şekilde yardımcı olmaktadırlar. Bu taktiğin de yardımıyla gelen şampiyonluk sonra Kutik gitmesine karşın bu taktik devam eder ve "Büyük Torino" adı verilen takım ve şampiyonluk serisi başlar.

Bu başarı sonrası ara verdiği teknik direktörlük hayatına [[A.S. Bari]], [[Cosenza Calcio 1914]] ve [[U.S. Foggia]] takımlarında devam eder. 1953'te İtalya'da sürdürdüğü teknik direktörlük kariyerine son verir.

== Türkiye kariyeri ==

[[1959]]-[[1960]] sezonunda [[Beşiktaş JK]]'ye gelen Macar çalıştırıcı, 38 maçın 29'unu kazanarak siyah beyazlı takımı lig tarihinde ilk şampiyonluğuna taşımıştır. "Bir gol, iki puan" düşüncesi eleştirilse de takımını şampiyon yapar. 38 maçta 11 tane 1-0'lık galibiyet alınır, 25 maçta Beşiktaş gol yemez ve sadece 4 maç gol atamazlar. Şampiyonluk sonrası "Yeni Sabah" gazetesine şu makaleyi yazar:

"Beşiktaş'ın tamamen gençlerden kurulu kadrosu, henüz futbollarının olgunlaşmamış bulunmasına rağmen, tecrübe devresini haklı bir şampiyonlukla bitirmiştir. Düşünüyorum ve düşündükçe bu genç futbolcuların 20 takım arasında kazanmaya muvaffak oldukları şampiyonluğun ne kadar kıymetli olduğunu bir kere daha anlıyorum... Bu zorlu şampiyonayı kazanmalarının sırrı bence şu hususlarda aranmalıdır:

1- itaat
2- iyi tavır ve hareket
3- arkadaşlık havası
4- verdiğim talimatları inanarak, harfiyen yerine getirme duygusu"

Oyuncuları tarafından çok sevilen Macar teknik adamın siyah beyazlı takımda uzun süre çalışma şansı olmamıştır. Şampiyonluk kazanılan sezonun ardından yönetime maddi açıdan zorluk çıkarınca Kutik'in Beşiktaş ile yolları ayrılmıştır.


{{Beşiktaş JK Teknik Direktörleri}}
[[Kategori:1896 doğumlular]]
[[Kategori:Macar teknik direktörler]]
[[Kategori:Macar teknik direktörler]]
[[Kategori:1970 yılında ölenler]]


[[en:András Kuttik]]
<!---interviki--------->
[[it:András Kuttik]]
<!--
[[en:András Kuttik]] ?????
-->

Sayfanın 10.03, 11 Mayıs 2010 tarihindeki hâli

Andrea Kutik (d. 23 Mayıs 1896, Budapeşte, Macaristan - ö. 2 Ocak 1970, Agno, İsviçre) Macar futbolcu ve teknik adam.

İtalya kariyeri

1923-1926 yılları arasında İtalya'da Modena FC, Pro Patria ve Legnano takımlarında forma giymiş, büyük başarılar elde etmeden futbolculuğu bırakmıştır.

Teknik direktörlük hayatını genel olarak İtalyan Ligi'nde sürdürmüştür. Teknik direktörlük hayatına 1929'da Serie B'ye çıkan FC Verona'nın başına getirilerek başlayan Kutik, 3 sezon sürdürdüğü bu görevde takımı Serie A'ya çıkaramaz. Daha sonra Cagliari Calcio, A.S. Bari takımlarını çalıştırmıştır. 1936'da L'Aquila Calcio'ya getirilir. Büyük umutlar beslenmesine rağmen takımı Serie B'den C'ye düşer. Sonraki sezoun grubunda ikinci olup tekrar Serie B'ye çıkma şansını kaybeder, ama İtalya Kupası'nda beklenenden daha yukarılara çıksa da o sene kupayı alan Juventus'a elenirler.

Başarısız Vicenza Calcio, A.S. Bari, Torino F.C., Lucchese maceralarından sonra tekrar geldiği Torino F.C.'yi 1942-43 sezonunda İtalya şampiyonu yapar ve o sene İtalya Kupası'nı kazanır. Kutik takıma kazandırdığı şampiyonluğun yanında Herbert Chapman'ın bulduğu WM taktiğini Torino'da kullanmaya başlar. 3-4-3 benzeri bu taktikte, kanat oyuncuları ileri koşularla forvet çizgisine gelip ofansif şekilde yardımcı olmaktadırlar. Bu taktiğin de yardımıyla gelen şampiyonluk sonra Kutik gitmesine karşın bu taktik devam eder ve "Büyük Torino" adı verilen takım ve şampiyonluk serisi başlar.

Bu başarı sonrası ara verdiği teknik direktörlük hayatına A.S. Bari, Cosenza Calcio 1914 ve U.S. Foggia takımlarında devam eder. 1953'te İtalya'da sürdürdüğü teknik direktörlük kariyerine son verir.

Türkiye kariyeri

1959-1960 sezonunda Beşiktaş JK'ye gelen Macar çalıştırıcı, 38 maçın 29'unu kazanarak siyah beyazlı takımı lig tarihinde ilk şampiyonluğuna taşımıştır. "Bir gol, iki puan" düşüncesi eleştirilse de takımını şampiyon yapar. 38 maçta 11 tane 1-0'lık galibiyet alınır, 25 maçta Beşiktaş gol yemez ve sadece 4 maç gol atamazlar. Şampiyonluk sonrası "Yeni Sabah" gazetesine şu makaleyi yazar:

"Beşiktaş'ın tamamen gençlerden kurulu kadrosu, henüz futbollarının olgunlaşmamış bulunmasına rağmen, tecrübe devresini haklı bir şampiyonlukla bitirmiştir. Düşünüyorum ve düşündükçe bu genç futbolcuların 20 takım arasında kazanmaya muvaffak oldukları şampiyonluğun ne kadar kıymetli olduğunu bir kere daha anlıyorum... Bu zorlu şampiyonayı kazanmalarının sırrı bence şu hususlarda aranmalıdır:

1- itaat 2- iyi tavır ve hareket 3- arkadaşlık havası 4- verdiğim talimatları inanarak, harfiyen yerine getirme duygusu"

Oyuncuları tarafından çok sevilen Macar teknik adamın siyah beyazlı takımda uzun süre çalışma şansı olmamıştır. Şampiyonluk kazanılan sezonun ardından yönetime maddi açıdan zorluk çıkarınca Kutik'in Beşiktaş ile yolları ayrılmıştır.


Şablon:Beşiktaş JK Teknik Direktörleri